Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Афіші Товари Статті Інформація

Автори / Олександр Бойченко / Не хоче Бойченко Почитати

Вибір Європи

Спробувати стати геєм?

Це якось нецікаво.

Вже краще бути Геєю,

Примарною, ласкавою;

Гратись у першу леді,

Бавитись вранці кавою.

В зоряному вічному леті

Впізнавати друзів між мавпами.

А своєму блудному Зевесу

Ткати килими зорями –

Хай привідкриє завісу

Таїни

як не людям, то хоч мені...

Говорити про політику стало настільки нецікаво, що навіть перша площадка міського тролейбуса обговорює питання заготівлі огірків і помідор.

Стендаль колись вказав на дві вічні теми: життя і смерть. Сьогодні ж актуальними є також дві теми, що, за рейтингами, змінюють одна одну – це політика та література. Фізики говорять про літературу, літератори – про політику, а політики (не знаючи фізики) – про картоплю (устриці, суші та ін.). Проте, життя і смерть також не втрачають лідерства. Особливо остання. Взагалі, якщо проводити паралелі Стендаль - сучасність, то (не дай Бо’*) сприймати це: політика – життя, література – смерть. І те і друге є хворобами суспільства. Не були б люди отарою овець – не з’явились би і хвороби. Але смерть все одно поміж крапельками пробіжить.

Так от, з’явилась у мене ідея півтора роки тому сучасну українську літературу перечитати. Ну що – не збожеволіла, хоч пресинг страшенний, але й коливання теж фаренгейтівські: або ВАУ! або ... ну про мертвих добре чи нічого. Це мертвих за теорією рецепції.

Так от, познайомилась трохи з сучасною літературою (перше, ніж література зі мною) і вирішила: у спартанців число п’ять було таки собі дієвим, з п’яти вибирали одного, коли «одних» назбирувалось п’ять – то знов одного і т.д. Доходили аж до істини. І я собі подумала: якщо вже літпроцесу кажуть немає, то п’ять представників нелітературного процесу можна з нього вилучити, від чого він стане прогресивним – ще більш нелітературним. Добру справу роблю. І з вами ділюсь враженнями.

Вже й клаптик паперу знайшла, і стилет (чи стилос, чи силос?). А тут, як у рекламі: під двері post-Поступ підсовують. Думаю: «О! Може, п’ять на два? Треба перевірити, чи п’ятірка не зміниться.»

Який жах! Мою ідею нахабно використали у своїй живучій політиці якісь Прекрасні Життя (бо короткі – Гейне ). Що це за гуманоїди такі? Знову посунули смертельну літературу на роль плагіату. Може, тоді хоч П’ятірка не обуриться.

Отже, до нелітературного українського процесу не належать:

1) Віктор Неборак. З таким прізвищем взагалі краще нічого не

____

* Бо’ – означає «Боже!», а не те, що ви подумали.

робити. Все боком вилазить. А хіба не відомо, хто там збоку? Точніше, з обох боків...

Крім того, він якісно пише, деколи навіть грамотно будує речення. І взагалі – грамотно  Процес у нього, бачте, літературний.

2)

* * *

Дохнуть сови у дібровах,

Грають сурми в яругах,

Тарганята у макітрах

Сумно водять краков’як.

Я - веселий і щасливий -

п’ю компот із чорносливу,

Обгризаю гарно кістки

І випльовую в баняк.

Правда, кльовий Позаяк? Юрка я теж випльовую точно в п’ятірку (а це десять на два). Точніше виходить! Юрко Позаяк неабиякий аспірин від загального кепського самопочуття після неконтрольованого вживання літератури XXI століття. Причому, не лише аспірин, а також анальгін, мукалтин, левомецитин, гуталакс та валеріана в одній упаковці. Дуже літературний (більшою половиною) Позаяків Кіч Літературний (суплетивізм).

3) На суто інтуїтивному рівні лишаю тут двом хлопцям у подарунок (для платонічного споглядання) дівчину-яка-сидить-на-підвіконні-підібгавши-коліна-боком-до-шибки-і-палить-цигарку. Хай сидить. Шкода виганяти дівчинку в невідомий і страшний нелітературний прогрес. Дзвінка Матіяш.

4) От понесло мене на дівчат. Таки компанія занадто тиха і виважена без Оксани Забужко. Розумна тітка. Багато не скажу, бо Забужко разів у п’ять (от прилипло) за мене розумніша, освіченіша, старша (ну може менше), відоміша, вагоміша, ексцентричніша, безапеляційніша... Хай буде тут і там. Де хоче, хай буде. Нехай пише. А ми шукатимемо підмет і присудок у реченні-романі. В диктанти не піде. Бо школярам кажуть: «У другому реченні першого абзацу виділяємо граматичну основу...» Нє, не піде. І це добре.

5) Найголовніше зболене питання: що робити із психічно здоровою людиною в літературі. Тобто, що здорова душевно людина робить в літературі? Пише. Ось що. І класно. І різно. І грізно. І чисто круто. І вбити треба. І жити можна. І ВАУ!янічонероблюбочитаюновийроман Василя Кожелянка. І зрозуміти, що східну філософію не зрозуміти, допоможе Кожелянко-цзи, і доведе повний кретинізм нації у власній історії. І майстер-клас письменника-журналіста покаже. І дулю з маком теж, як носа свого цікавого попхаєш не туди, куди треба. Потрібна людина в компанії. Берем.

Ось є Неперевершена П’ятірка. Хоч це не дає підстав говорити, що решта – нелітературний український процес. Так, літературного нема. Він то є, то нема – апарат серцевого ритму літ процесу такий, як усе в нашій чудовій державі. То є, то нема кардіограми. А народ з цього робить висновок, що серце зникає. Чесно, - не наїзд на критиків, просто страшнувато стає – от і сотворила собі маленький літературний прогрес (даруйте, процес). Бо ж ми не такі дурненькі, як нерозважлива Європа. Переодягненого Зевса пізнаємо. Хоч би якими іміджмейкерами ірени карпи не прикривались, відчувається перо, думка, ідея, серце, нирки, печінка... А Ірванець, Андрухович, Іздрик, Жадан, Прохасько, Покальчук – вони самі з вусами. Вони і в «дев’ятку» не помістяться, хіба в лімузин. До душі Європа вибирає і для розуму, а не для розтину.

17.11.07

Аністратенко Антоніна, студентка 24 групи.

Можете ще Вісник почитати. Скільки галасу з такої незначної штучки - це просто цікавість "чи діжду чи не діжду від Вас коментарів"...

 
 

Додав Ars Longa 15 січня 2008

 

Коментарi

15 січня 2008

Стосунок до Сашка Бойченка трохи опосередкований. Але для читача "в тємі" - все ОК.
Є запитання - пишіть мені.
За двома зайцями - може врешті отримаю коментар від Олександра Володимировича... :)

Дитинко, ти можеш не пхати ту свою статтю, куди лиш можна і не можна??? Між іншим, рівень досить посередній. спробуй вдаліше проаналізувати ситуацію в сучукрпроцесі і ти побачиш, що в нас є багато цікавих авторів!!!

25 січня 2008

По-перше, я Вам не дитинка. По-друге, "пхайу" те, що просять і туди, куди просять. А ситуацію постійно аналізую. У мене дика кількість інших рецензій, статей, есеїв (крім іншого) та й не на кожну (це ясно!) річ пишу відгук? А Всас, я бачу, гризе моя стаття? То не читайте. Шкодую, що захищала Вас на інліті і не тільки...
Автор

25 січня 2008

Я лиш одного не можу зрозуміти, чому стаття кфаліфікується як бойченківська?
Перше враження від читання: ніби Віта Бревіс збожеволіла чи добре напилася.
А всі ці сварки, що вище, то молодняк кусається, як шавки, моськи. Знайдіть інший вихід енергії. Може, Фройда почитайте, між іншим.

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска