Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Афіші Статті Інформація

Автори / Тетяна Дігай / ДЕ-ДОБЛО-БІЛІЗАЦІЯ ІРЕНИ КАРПИ

Ірена Карпа. ДОБЛО І ЗЛО. Харків: Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2008. – 317 с.

Ірена Карпа – київська письменниця, телеведуча, «фронт-вумен» групи «Фактично самі» (з 2007 – «Qarpa»), володарка Гран-прі Міжнародного конкурсу «Гранослов» (1999), друге місце в інтернет-голосуванні аудиторії Бі-Бі-Сі (2005), премія «Best Ukrainian Awards – 2006» в номінації «наймолодша письменниця», звання секс-символу сучасної української літератури на Львівському Форумі видавців (2008).

Саме на означеному Форумі письменниця схарактеризувала книгу, про яку йдеться, як «наївну, смішну. Це зовсім інше, ніж те, що я писала до цього часу» – «піарилась» авторка. Хвалитися не заборонено, але виникає бажання перевірити, а чи це насправді так.

Про творчість Ірени Карпи не пише сьогодні хіба що лінивий критик. У переважній більшості, це рецензії-філіппікі, де справедливо перераховані усі наявні «гріхи» письменниці, головний з яких – писати не вміє, а видається!

Книга «Добло і зло» є шостою у доробку молодої авторки. Вона складається з двох частин. Перша, коротша – «Привиди моєї школи» – це спогади про школярське дитинство. Відразу впадає в око, що ці спогади дійсно смішно написані, і якби не спорадичні вкраплення матюків, їх (ці спогади) можна було би читати без упередження. Таке враження, що погана звичка матюкатися з приводу і без нього підводить Ірену Карпу. Вони (матюки) нічогісінько не додають до оповіді, більше того, вони невмотивовані, бо ж персонажі – дівчата-малолітки.

Друга частина книги, довша за обсягом «Планета тьолок», позитивне враження від першої частини змінює з точністю до навпаки. Головна героїня оповіді Ірена Карпа (авторка подає справжні імена та прізвища персонажів, тим самим підкреслюючи автобіографічне походження тексту) та її шкільні подруги переїхали з провінції до Києва і почали своє доросле життя. Що то за життя, переповідати не буду, але декілька зауваг зроблю. По-перше, подібні історії нічого нового читачеві не розказують. Відкрийте будь-яку сучасну книгу, й зустрінете точнісінько те саме, незалежно від статі автора. А по-друге, мова твору – логічне продовження «піарного» стилю письменниці. Головний мій висновок по прочитанні твору: якби не ця макабрична суміш ( мовою назвати – образливо для мови), не було би з чого робити той самий «піар». Заберіть «мову» (беру в лапки), й не залишиться а б с о л ю т н о нічого, вартого фахового критичного аналізу. Сміливо спрогнозую, що й видавництва, котрі сьогодні наввипередки друкують опуси Ірени Карпи, забудуть про її існування на другий день, перестань вона матюкатися! Зазвичай, я зі задоволенням цитую авторів, про яких пишу, але у випадку з Іреною Карпою мусила в цьому задоволенні собі відмовити.

Не маю сумніву, що Ірена Карпа знає про феномен переоціненого автора, і не раз бачила, як брудна піна плаває поверх чистої води. Але верх бере комерція, гроші, і ще багато зрозумілих речей. Чи надовго вистачить снаги й бажання підтримувати подібний стиль письма, та, зрештою, й життя? Від правди не сховатися, а вона полягає в тому, що – аксіома! – художні тексти несуть до читача складний і багатий смисл, який обов’язково переважить будь яку іншу тенденцію, моду, комерцію, меркантильні мотиви тощо. Істина в тому, що людина через літературу рухається до вічності. А з чим до вічності рухається Ірена Карпа? З «доблом»? У компанії «тьолок»?

Тетяна Дігай, м.Тернопіль

 
 

Додав markiza 08 листопада 2008

Про автора

За фахом - викладач фортепіано; у творчому доробку 4 книги: "Корона Афродити, "Тетянин день", "Удвох із тишею"- поезії; "Книжкові імпресії" - рецензії, пишу українською, російською, перекладаю з російської, французької.

 

Коментарi

08 листопада 2008

божжжжжечки, та шо ви всі, такі цнотливі до матюків, хочете від Карпи глибоких повчальних книжок! нускікижможнавже!

08 листопада 2008

ага, і ще: я книгу прочитала, прочитала швидко й легко. цікаво, чому ж авторка рецензії вважає, що матюки не можуть звучати з вуст дівчат-малоліток? тим більше, якшо вони до школи ходять на дзіскацєкі з начосами на голові і живуть в далеко не столичній Яремчі.

Тім
09 листопада 2008

"А з чим до вічності рухається Ірена Карпа? З «доблом»? У компанії «тьолок»?" - Ірена рухається собі в кайф, разом з тисячами відданих, щирих і чесних молодих людей! Які йдуть поруч з нею, відповідно ВОНА разом з ними, бо Є справжньою! А добрі продажі та повні зали - цьому підтвердження!)

09 листопада 2008

читається легко. реалістично. в мого покоління було саме таке дитинство і саме такі бої за столицю

09 листопада 2008

читаючи цю книженцію до мене прийшло "просвітлення" (яке з книгою аж ніяк не пов"язане) - наша Карпа хоче бути Мадонною! але кращою)))

я вже собі уявила, як тьотя-Карпа, після того як їй стукне 50, збирає великі зали з мільйонними натовпами, а то й більші,,, початок концерту відкладається на годину, бо вона десь затрималася, причому рятує Карпу її добра подруга на мустангу)))) й везе її на місце проведення концерту. фанати віддано чекають на з"яву свого кумира, як наслідок концерт триває на годину довше. Карпу штрафують за такий "безпрєдел", бо фанати не встигли на метро..... АЛЕ ВСІ ЩАСЛИВІ

10 листопада 2008

Мат - звичка. Шкідлива звичка, запозичена у оточуючих. Якщо забрати ці слова у оточення - діти не виростатимуть такими ж. Карпа - реальність? З Карпою - в кайф? До дідька таку реальність і такий кайф. :)

10 листопада 2008

Авторці респект. Тільки я не розумію одного: нащо ви читали цю книжку? У Карпи на обличчі написано, що окрім матюків вона нічого не вміє, і у попередніх книжках про це написано, і у піснях. Та й матюкатися не вміє - порівняйте хоч би з Подерв'янським.
Читачів Карпи це влаштовує, їм вистачає. Ну то й Бог з ними. А людям, які мають інші пріоритети, краще читати інші книжки і про них писати. Чи не так?

10 листопада 2008

а мне не пошло чтетиние Ирэны, зато втавили песни, а позже выступления! Очень здорово! Она весела и зажигательна!)

markiza
11 листопада 2008

Шановні (без іронії!) автори коментів, спочатку позитивних! Пане Цікавий, абсолютно з Вами погоджуюся, а прочитала цю книгу тільки тому, що вона є в списку номінантів у популярному конкурсі "Книжка року Бі-Бі-Сі-2008".
А моїм опонентам відповім, що вони разом з Іреною Карпою не відають про те, що насправді є х у д о ж н я література. Повторюся: перестань Ірена Карпа матюкатись, ви перші її покинете й забудете, бо вона перестане вас цікавити.

Тетяна Дігай

11 листопада 2008

2markiza:
ви що, правда думаєте, що люди, яким подобається творчість Карпи читають її через матюки?
якщо мені вже хотітиметься почитати матюків, я візьму Подю, але ніяк не Карпу

11 листопада 2008

Сцуко, Квяточок жош! "якщо мені вже хотітиметься почитати матюків, я візьму Подю, але ніяк не Карпу". Дєтго, у Поді матюки як прикраса художньої літератури, а у Ірочкі - сенс її, прості Господі і святиє угоднікі, художньої, блянах, літератури.
Я срусь від щастя скікі ценітєлєй Іри туточкі від мозолистого Хомяка і до +500 затошотиєстьтакойкрасівий "вчора о 20:24 Сергей а мне не пошло чтетиние Ирэны, зато втавили песни......."
Рєбята, мені вже набридло шось по ділу Ірочкі пєйсать. Цікавий, Маркіза, єдіномишлінікі, забєйтє. вокс кламантіс ін дезерто.
Па-па!

11 листопада 2008

Васісуалій, сам ви дєтго
якшо вам правда здається, шо у карпи матюки - це "сенс її, прості Господі і святиє угоднікі, художньої, блянах, літератури." -то я з вас сміюсь

чьмокє

12 листопада 2008

Ландиш сєрєбрістий, крєпост"ю в 75 градусов, а він, сенс, у ірочкі в її нєтлєнках єсть? чи процитувати оп"ять шо я тут нещодавно пєйсав на карпу? шо у вас так іграєт, дєточко? корпоративна салідарносць? завісць?

чао

12 листопада 2008

в мені нічо не іграєт, я карпу прочитала й забула, а ви всьо актівнічаєте. Шо же іграєт в вас, Васілій?

12 листопада 2008

ну за карпу ви теж рвьотє і мєчітє.
во мнє гармонь іграєт.

Де ту книжку можна знайти в неті?

15 травня 2009

http://artvertep.com/authors/518/goods - поламался?)

Art-Vertep
15 травня 2009

ні-ні-ні :)
http://artvertep.com/authors/518/goods

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска