Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Афіші Статті Інформація

Автори / Вікторія Наріжна / Музичні алюзії як засіб образотворення в романі Любка Дереша «Культ». Розділ 1.4. Creedence Clearwater Revival: ситуативний символ щастя

1.4. Creedence Clearwater Revival: ситуативний символ щастя

Насамкінець хотілося б розглянути «адресний знак», який стоїть дещо осторонь і не відіграє визначної ролі в характеристиці центральних персонажів, хоча й виникає у зв’язку з ними. Йдеться про назву «Creedence Clearwater Revival».

Цей знак виникає в тексті всього двічі, причому один раз у контексті образу Банзая, а інший — в контексті образу Дарці. Розглянемо обидва випадки.

Появі цього знаку стосовно постаті Банзая передує опис складного емоційного стану персонажу. Юрко вперше стикається із відчуттям повної просторової дезорієнтації (яке надалі не один раз виникатиме в тексті як ознака наближення катастрофічних подій), що викликає у нього відчуття тривоги, неспокою, страху. Невдовзі після опису цього стану в тексті з’являється цікавий нам епізод:

"Банзай пішов на кухню, зварив собі кави i закурив. Подумав, може б то, розкурити кальян. Передумав i поставив грати платівку з «Креденсами» (сиріч «Creedence Clearwater revival»), куплену на вернісажі у старого знедоленого меломана. М’який ошпарок психоделу шістдесятих та древній рок-н’-ролець — власне те, що й потрібно у таку погоду, коли доводиться грітися на кухні при запалених пальниках газової плитки. Випив каву з молоком, з’їв канапку й сидів. Слухав музику" [6, с.74].

По-перше, в око одразу впадає ностальгійний лад цитованого уривку. На нього налаштовують і словосполучення «старий знедолений меломан», і «древній рок-н’-ролець», які носять семантику туги за чимось добрим, але минулим. Слово «знедолений», поінтерпретоване як результат процесу, вказує на «щасливість» меломана у минулому, слово «старий» забарвлює його знедоленість у відтінок безповоротності (стара людина вже нічого не встигне змінити в своєму житті). Означення «древній» по відношенню до рок-н-ролу також може набувати конотаційного значення «безповоротно втрачений». Отож, при певному прочитанні цей уривок виявляє свою ностальгійну семантику.

Варто звернути увагу й на семантику ситуативного застосування цієї музики: «власне те, що й потрібно у таку погоду». Виникає враження, що «Creedence Clearwater Revival» не входять до складу щоденного «музичного раціону» Банзая, а використовується як ліки, ситуативно.

Таке припущення набуває повного права на існування, якщо музику «Creedence Clearwater Revival» порівняти із музикою інших згадуваних у зв’язку із Банзаєм гуртів. «Creedence Clearwater Revival» не належить до напряму прогресивного року і не є британським гуртом. За стильовими характеристиками цей гурт значно ближчий до Гендрикса або ж Моррісона: в їхній музиці в не надто вибагливій формі поєднуються рок-н-рол, ритм-енд-блюз, рокабілі, південні креольські наспіви тощо [35].

Дивлячись на цей адресний знак з такої точки зору, можна припускати, що його значення ностальгії за втраченим щастям ускладнюється конотаційним значенням передчуття щастя (і таким чином набуває певної кільцевої структури). Справа в тому, що в той самий час, коли на рівні семантики «Creedence Clearwater Revival» відсилають нас до алюзій, пов’язаних з Дарцею, на рівні сюжету зацитований фрагмент продовжується несподіваною появою самої Дарці у Банзая вдома. Під таким кутом прослуховування платівки носить значення передчуття Дарчиної появи (і відповідно передчуття щасливого й визначного в контексті стосунків між персонажами вечора).

Треба звернути увагу на те, що ніде немає вказівки, як вчинив Юрко Банзай з музикою, зачувши стук у двері: стишив, вимкнув чи залишив грати. Отож, музика просто «відходить за кадр» і може розглядатися нами як прихований «супровід» цього вечора.

На правомірність такої інтерпретації вказує, зокрема, той фрагмент, в якому «Creedence Clearwater Revival» з’являються в контексті Дарці Борхес:

«І вони б увімкнули музику, не надто голосно, щоб не налякати сніг, і «Creedence Clearwater Revival» дуже тихо співали б «I put a spell on you», і вона б так само тихо підспівувала, а потім вони б лежали на ліжку, у теплі, у затишку, без страху перед шумом і невідомим, i дивилися б, як падають на вікно сніжинки" [6, с.171].

Емоційний контекст цього фрагменту дуже схожий з емоційним контекстом попереднього, навіть дещо яскравіший: страх змінюється жахом, тривога — передчуттям моторошної катастрофи. Тим яскравіше на цьому фоні помітна ностальгія за спокоєм та щастям, яке неможливо повернути. Постійно вживаний умовний спосіб підсилює це забарвлення до граничної межі.

Те, що Дарця на противагу страху й безвиході висуває мрію з «Creedence Clearwater Revival» у «головній ролі», змушує нас згадати про функцію закадрового супроводу, яку, ймовірно, ця музика здійснювала в попередньому епізоді. Це пояснювало б, чому Дарця вбачає ефективну протиотруту проти жаху не в комусь зі своїх улюбленців, а в жодного разу не згадуваній нею «Creedence Clearwater Revival» — музика цього гурту просто асоціюється у неї з найвищим щастям.

До того ж — пряма вказівка на пісню. Текст пісні «I put a spell on you» («Я проклинаю тебе») аж ніяк не відповідає тому ніжно-романтичному ладу, який панує в цитованому фрагменті. Отож, це наводить на думку, що такий вибір композиції є наслідком ностальгійної асоціації, пов’язаної з нею.

Тож, як бачимо, назва «Creedence Clearwater revival», на відміну від інших адресних знаків, несе не функцію вказівки на приховану характеристику персонажу, а сама виступає символом щастя, причому щастя ностальгійного: минулого або нездійсненного.

 
 

Додав Art-Vertep 22 лютого 2003

Про автора

Народилася 18 травня 1982 року. Народжуватися було спекотно. З того часу, до речі, в день мого народження спекотно чомусь завжди. В житті мені з усім непристойно поталанило: з батьками, з друзями, з чоловіком, з батьками чоловіка, з друзями ч

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска