Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Статті Інформація

Автори / Катерина Колонович / Володар Острова

Володар Острова

Після чотирьох років зйомок на екрани вийшов екшн Федора Бондарчука “Жилий острів”. Фільм знят за мотивами однойменного фантастичного соціально-психологічного роману братів Стругацьких. За сюжетом фільму головний герой, землянин Максим, житель ідеального суспільства, намагається змінити неприйнятний для нього тоталітарний світ. Вийшло щось на зразок бойовика з філосовським контекстом.

Хоча, здається, пан Бондарчук скромно назвав те, що вийшло, мотивами. Він чітко дотримується сюженної лінії роману, якщо не рахувати, додані для глядача, романтичні відносини між Маком і Радою (усього два поцілунки, а просвітницькі розмови Максим і у Стругацьких проводив). А що може бути гарніше, ніж кохання між двома красивими молодими людьми. Кінострічка, що повинна окупитися, має привертати увагу багатьох. Кохання ж турбує усіх. А особливо молодь віком від 14 до 20 років, для якої, за словами режисера-постановника, був знят фільм.

Також здивувала легкість, з якою Максим перейшов на мову Саракша. За книгою він вивчав її поступово, під час спілкування зі співробітниками науково-дослідницького інститута, де його вивчали як “цікавий матеріал”. Але у фільмі ж усього не покажешь. Тому кіношний Максим Камерер під час зустрічі з першим на його шляху місцевим жителем Зефом, почувши незрозумілу мову, просто уставляє у вухо спеціальний прилад. І одразу вільно, мовою Саракша, каже свою постійну промовку “Максим. Я з Землі”.

Забули творці кінострічки й про дядечку Каана, з яким Максим вів екзістенціальні розмови про будову світу та історію Саракша. Гай з Радою мало що розуміли у ціх бесідах. Лише дивувались тому, з якою швидкістю вивчав цей чужинець їх наукові книжки.

На головні ролі Федір Бондарчук полюбляє обирати молодих невідомих акторів (Максим – 18-річний дебютант Василій Степанов, Рада – 23-річна акторка Юлія Снігір, Гай - Петр Федоров). Але супроводжують їх зірки сучасного кінематографу: Олексій Серебряков, Сергій Гармаш, Гоша Куценко, Олексій Горбунов, Анна Міхалкова, Олексій Панін, Андрій Мерзлікін. А Прокурора Розумаку грає сам Федір Бондарчук. Він каже, що на цю роль його призначили колеги. Він старанно вигадував собі грим, ходу, манеру розмови, костюм. І тепер вважає цю роль найкращою у своїй акторській кар’єрі.

Актора на роль Максима Камерера шукали три місяці. А, коли увійшов златокудрий Василій Степанов, Бондарчук одразу подумав “Аполон”. Коли Степанов посміхнувся, пан режисер, за власними зізнаннями, сповз зі стільця. Можна, звісно, посперечатися щодо кольору волосся Максима (у Стругацьких він чорнявий). Але хто прав вирішуйте самі, адже Максим Камерер з Москви…

Сценарій за першим в біографіі братів Стругацьких (1967-1968 роки) романом підготували відомі українські письменники-фантасти Сергій та Марина Д’яченко. А 80% зйомок пройшли у Криму. Для любителів статистики повідомляємо, що остаточний бюджет картини складає $ 37 млн., $ 10 млн. з яких пішло на рекламну кампанію.

Готова стрічка представляє нам лише половину пригод Мака Сима з книги Аркадія і Бориса Стругацьких “Жилий острів” . Тобто це лише перший фільм. Прем’єра другого очікується восени. Взагалі за романами Стругацьких планувалося зняти шість фільмів. Два вже готові. Доля інших поки що невідома.

У першій частині Максим встиг побувати у Легіоні солдатом, серед виродків – терористом, потім каторжником у засланні на південних кордонах… У наступній частині головному герою доведеться жити серед мутантів, допомагати Прокуророві та взірвати ненавісний центр башт. А коли нарешті буде можливість відлетіти додому, Мак Сим обере Саракш. На промову Мандрівця про те, що Максим вже багато накоїв, герой відповість, що його дім тут і відтепер він буде робити все, що йому скажуть. Лише встановлювати башти нікому не дозволить.

Слід додати, що якщо ви, переглянувши “Жилий острів”, нічого не зрозуміли (чи зрозуміли не все), не квапьтесь звинувачувати творців. Спробуйте для початку прочитати оригінальний твір. І тоді другу частину ви будете дивитись, якщо не з задоволенням, то зі знанням справи точно. Бо роман радянських письменників це справжній лабіринт з великою кількістю несподіваних поворів…

Залишається лише подякувати Федору Бондарчуку за те, що зумів таки створити світ Саракша, в якому немає плаского горизонту. Хоча сам спочатку на пропозицію продюсера Олександра Роднянського зняти фільм за улюбленим з дитинства романом безапеляційно заявив “Це неможливо!”.

Катерина Колонович

 
 

Додав Korry 12 травня 2010

Про автора

Працюю у виданні "Музыкальный мир". Завершую навчання на журфаці у ДНУ. Займаюся фотосвітлинами. Планую відкрити власну фотостудію. Мрія - подорожувати світом.

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска