Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Афіші Статті Інформація

Автори / Маріанна Малина / ЧОМУ РУТА ЧЕРВОНА, АБО РОЗДУМИ ПРО РУДЕ

«…Для вісімнадцятирічного музики образ червоної рути (в іншій транскрипції «черлена рута») був хвилюючою знахідкою, справжнім одкровенням. У пошуках його деталізації він багато мандрував селами, особливо гірськими, шукаючи ключ до розуміння таємничого поняття…»

З сайту присвяченого Володимиру Івасюку.

Червону руту

Не шукай вечорами, —

Ти у мене єдина,

Тільки ти, повір.

Бо твоя врода —

То є чистая вода,

То є бистрая вода

З синіх гір.

Володимир Івасюк

Сонце-рута.

Червона Рута.

Але ж рутою називають геть зелений трав’янистий кущик, який навіть цвіте зеленими непримітними квіточками. Є навіть така приказка: «Зелений, як рута».

Хоча руту широко застосовують в народній медицині, та навряд чи відвар з неї може вважатися приворотним зіллям. Він має протилежну — заспокійливу дію, (а при передозуванні навіть отруйний). Зате Рута часто використовується для лікування хвороб зору, одна з народних назв: «глазна рута».

Виникає питання — «Чому ж Рута — Червона?» Та сама Рута — про яку співав Івасюк?

Звичайно, можна сказати, що Червона Рута — то Квітка Папороті.

Не заперечую, може, воно й так. Але…

Автор «Історії Європи» Норман Дейвіс (професор Лондонського та Оксфордського університетів, якого важко звинуватити в упередженості) називає в своїй праці українців і білорусів «білими» та «червоними» Рутенами. Вгадайте кого червоними? До речі ця книга ще є в продажу. На українській мові :(Норман Дейвіс. Європа. Історія. Київ, 2000. (Norman Davies. Europe. A History.) На російській мові: (М.: АСТ: Москва: Хранитель, 2006. ).

Рутени… Чи є тут якийсь зв'язок з рутою?

Незабаром знаходжу ще сліди. В Західній Європі в різних джерелах, Русь, мала назву також Ругія, Рутенія, іноді Руйя або Руйяна. А в першому сторіччі в Галлії проживало кельтське племя рутенів, яке часто супроводжувалося епітетом "флаві рутени", тобто "червоні рутени".

Ще. Дуже цікава інформація. Вересень в давнину мав назву руєн або рюєн, значення назви цього місяця, те що і «русий», а саме: жовтогарячий, червоно-жовтий, багряний. Слово «рудий» вживалося в тому ж значенні (вже пізніше слово «русий» почало означати трохи світліший відтінок).

По суті, якщо копнути, всі форми назви Русі в західно-європейських джерелах виводяться із різних мов та діалектів, як «червоний», «рудий».

В X ст. північно італійський автор Лиутпранд етнонім «Русь» теж виводив з простонародної грецької, як «червоні», «руді». В французьких джерелах дочка Ярослава Мудрого — Анна Руська, сприймалася, як Анна Руда.

Дуже цікаво, правда?

Залишаються відкритим питання:

— Чи тільки про любов до дівчини співав Івасюк?

І :

— Чи не з назвою «Червона Рута», яка не така однозначна, якою видається на перший погляд, пов’язаний шалений успіх цієї пісні?

Бачу я тебе в снах,

У дібровах зелених.

По забутих стежках

Ти приходиш до мене.

І не треба нести

Мені квітку надії,

Бо давно уже ти

Увійшла в мої мрії…

 
 

Додав Маріанна 18 липня 2009

Про автора

Маріанна Малина, українка. Хронічна островитянка: народилася на о. Сахалін (м. Холмськ), живе в Криму (м. Євпаторія).

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска