Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Товари Статті Інформація

Автори / Яр Левчук / «Фізика майбутнього» Мічіо Кайку: роботи, чіпи й зчитування думок

Мічіо Кайку. Фізика майбутнього/ Переклала з англ. Анжела Кам ‘янець. – Львів: Літопис, 2013. – 432 с.

Харизматичний Мічіо Кайку у світі відомий, перш за все, як популяризатор наукових досягнень у медіа. Таке враження, що без нього не може обійтися  жодна програма на каналах «BBC-TV», «Discovery» , «Science». А зовсім недавно учений приїжджав із лекціями в Україну.   І незадовго після цього його світовий бестселер «Фізика майбутнього», перекладений на десятки мов, отримав гран-прі конкурсу «Найкраща книга Форуму видавців – 2013» у Львові.

Книга вийшла у видавництві «Літопис», як і два попередні перекладені українською книжки Кайку – «Візії. Як наука змінить XXI сторіччя» і «Гіперпростір. Наукова одіссея крізь паралельні світи, викривлений простір-час і десятий вимір». Видавці вирішили не змінювати дизайн обкладинки, тому відтворили американський оригінал.

У передмові до книжки Кайку розповідає про власний досвід, пов’язаний із фізикою. У 17 років він сконструював прискорювач частинок з енергією 2,3 мільйона електрон-вольт у маминому гаражі, а в 24 отримав ступінь доктора філософії  Каліфорнійського вишу. Мічіо викладав у Прінстонському, а наразі обіймає посаду професора теоретичної фізики в Сіті-коледжі Нью-Йоркського університетах.

Але через свою вроджену допитливість цей американець із японським корінням намагається заглянути у майбутнє. До речі, сам Кайку нагадує, що до нього це успішно робили письменники й митці. Чого тільки варті передбачення Жюля Верна, який у романі «Париж у ХХ сторіччі» 1863 року, майже за сто років передбачив, що в столиці Франції буде телебачення, інтернет, ліфти, автомобілі на бензині, кондиціонери.

Мічіо Кайку

Або ж відкриття художника і мислителя Леонардо да Вінчі, який зробив точні схеми літальних апаратів, механічного арифмометра чи прототип першого робота. Кайку пояснєю, як їм вдалося зазирнути в майбутнє? Вони просто спілкувалися із провідними науковцями свого часу.

Тож, Кайку аж ніяк не конструює новий велосипед, а йде шляхом Верна й Да Вінчі. В цій книжці зібрані фрагменти інтерв’ю  (понад  300) із  провідними науковцями світу, вражає і список Нобелівських лауреатів, на який автор посилається. До речі, укінці для особливо зацікавлених є іменний та бібліографічний покажчики. 

Самі ж прогнози автора стосуються комп’ютерів, штучного інтелекту, медицини, нанотехнологій (за такими розділами й впорядкована книжка). Науковець пророкує в недалекому майбутньому автомобілі, які без водія самі возитимуть людей, інтернет, поміщений на контактну лінзу, програми-роботи, які щодня аналізуватимуть до 95 відсотків усіх наших недуг; спеціальні пристрої для читання думок, фотографувань сновидінь, досягнення безсмертя, можливість проходити крізь стіни, створювати нові форми життя, моделювати власних дітей, підійматися в космос на ліфті тощо.

Мічіо Кайку

В останньому розділі Кайку описує один день у 2100 році простого інженера Джона, всіма справами якого порядкується Моллі – настінна програма. Вона обирає йому супутницю життя в соціальній мережі, нагадує про те, що потрібно купити подарунок для племінника та ще купу побутових дрібниць.  Голограма Моллі – такий собі секретар-помічник.

А ще в 2100-му році весь світ буде роботизований: роботи-кухарі, роботи-адміністратори, роботи домашні тваринки, словом, найзатребуванішими в цих роках будуть люди, які вмітимуть ремонтувати, модифікувати та конструювати роботів. Усі розваги будуть наскрізь тривимірні: програма в контактній лінзі з інтернетом створюватиме ілюзійний простір, у якому можна битися з уявними інопланетянами чи піратами, в іншій програмі можна буде перетворитися на птахів і ширяти високо у небі.

Оскільки вчені винайшли еліксир молодості,  то вік стало дуже складно визначити, тому нашому герою Джону на першому побаченні його майбутня 61-річна супутниця Карен видається 25-ти річною вродливою дівчиною.

Мічіо Кайку

У майбутньому, за Мічіо Кайку, створять такі програми, де люди самі визначатимуть генний набір майбутньої дитини: можна запрограмувати колір волосся, очей, зріст, статуру, риси характеру і навіть усунути всі спадкові хвороби. Закінчується ця фантастична розповідь тим, що подружжя летить на ліфті в космос. На відстані 30-ти миль від Землі народжується така ідилічна картинка: «Карен схиляє голову на плече – і ви раптом усвідомлюєте, що в цей час народжується нова планетарна цивілізація. І ваша дитина буде в числі перших громадян цієї нової цивілізації».

Хоч Кайку і намагається переконати читача, що через 87 років ми вільно пересуватимемось у космосі або не старітимемо, не будемо помирати від раку і взагалі станемо богами, та всі його передбачення подекуди аж надто оптимістичні, бо історія, як відомо, може повернути й у бік регресу.

Ці всі пророкування виглядають ще ідеальнішими, коли перенести їх на український ґрунт. Адже якщо деяких лікарнях світу пацієнти уже спілкуються дистанційно з лікарем – за допомогою того ж таки пересувного робота, то в Україні в цей час у лікарнях банальні проблеми з опаленням. Себто можна стверджувати, що всі наукові досягнення з-за кордону перекочують до нас у кращому випадку на сотню років пізніше.

Мічіо Кайку

  • Тим, хто дуже переймається майбутнім.
  • Гуманітаріям і лірикам, які нечасто слідкують за новинками й винаходами у науково-популярних виданнях.
  • Тим, хто вважає, що наука – це нудно й складно.
  • Тим, хто хоче розширити свій кругозір й не виглядати закінченим гуманітарієм перед очима фізиків-математиків.
  • Старт-аперам, підприємцям, рекламістам, щоб розуміти, куди все рухається і де будуть гроші.
  • Тим, кого цікавить, коли роботи стануть розумніші за нас і почнуть із людством криваву війну.
  • Шанувальникам «Зоряних воєн» і «Трансформерів» та іншого голлівудського ширпортребу.

 

Мічіо Кайку

  • Тим, хто хоче дізнатися докази / викладення/ значення константи з точність до n-го знака після коми, тут такого немає.
  • Тим, хто готується до іспитів із фізики-математики. Зрештою, це як «Світ Софії» Юстейна Гордера для філософів.
  • Докторам, кандидатам наук із фізики/математики, яких нудить від гуманітаріїв.
  • Не любителям таблоїдів, адже часом стиль викладу нагадує жовті видання з максимальним спрощенням інформації.

ЧИТОМО. КУЛЬТУРНО-ВИДАВНИЧИЙ ПРОЕКТ (http://www.chytomo.com/issued/fizika-majbutnogo-michio-kajku-roboti-chipi-j-zchituvannya-dumok )

 

 
 

Додав яр левчук (ярослав карпець) 14 листопада 2013

Про автора

Яр Левчук (1988 р. н.) – киянин, випускник Національного педагогічного університету ім. М. П. Драгоманова. Письменник, літературний критик. Учасник різних літературних фестивалів, презентацій, літературно-дискусійного клубу.

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска