Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Товари Статті Інформація

Автори / Яр Левчук / «Хто самий главний Дарт Вейдер в українській літературі?»

 
*
Михайло Бриних. Шидеври вкраїнської літератури. Хрестоматія доктора Падлючча. Том 1. – К.Laurus,2013. – 264 с.

Ця книжка вже здобула розголос в літературних колах. На одному сайті надрукували декілька рецензій на «Шидеври…» та інтерв’ю з автором. Пишуть про неї в основному молоді критики, вбачаючи нестандартне бачення класичної української літератури та біографій авторів. І самому захотілося спробувати опанувати її.

Літературознавець та журналіст Михайло Бриних відомий своїми інтелектуальними іграми, які втілилися в творах «Шахмати для дибілів» та «Хрустальна свинофема». Дослідник одягає маску доктора Падлююча, такого собі деконструктора та вредного науковця, якому нецікаві шаблонні підручники-хрестоматії, тому він намагається насміятися, зіронізувати над схематизмом, давно віджилою формою подачі інформації про письменників. Якщо копнути глибше, проблема тут, звичайно, в тих, хто створює монотонні гори макулатури, якими «пічкають» голови школярів і студентів. А ще у відсутності креативних викладачів, які не йдуть в школи чи університети, через безперспективність такого заняття. Але ворушити цей клубок проблем не хочеться, бо неодмінно впадеш у патетику.

Бринихова хрестоматія написана народною мовою, себто суржиком. Щоб будь-хто, від професора до простого школяра міг осилити кишенькового формату книжку. Якщо уроки в школах та лекції у вузах здебільшого подають відшліфований портрет письменника, підносять його на п’єдестал, то зовсім по-інакшому дивиться на все доктор Падлюччо. От хоча б, перший «Шидевр…» починається чомусь аж із 20 століття, забавним описом біографії Олеся Гончара: «Хто самий главний Дарт Вейдер в українській літературі ХХ ст?  Хто дзеленчав медалями та ордєнами по самих високих президіях, аж у дисидентів уші позакладувало… Хто в молодості був схожий на Бреда Піта, а в сивочолі роки став викапаний Девід Лінч?… Хто перехватив у льотчика Валерія Чкалова цілу гулицю в центрі Києва? Се Олесь Гончар, дєтка. Поп-ікона соціалістичного реалізму».

Orange-Store-->
 
 

Додав яр левчук (ярослав карпець) 10 лютого 2014

Про автора

Яр Левчук (1988 р. н.) – киянин, випускник Національного педагогічного університету ім. М. П. Драгоманова. Письменник, літературний критик. Учасник різних літературних фестивалів, презентацій, літературно-дискусійного клубу.

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска