Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Товари Статті Інформація

Автори / Яр Левчук / АстУ

Від совєтських часів нам у спадок залишилися великі,національні театри. Вони працюють за старими бюрократичними принципами,художні керівники цих закладів мислять віджилими категоріями,акторський склад схожий на династичні монархії. В такій затхлій атмосфері немає шпаринок для експериментів, просвітку для сучасної української драматургії, місця для талановитих постановників. Сучасні великі українські театри  нагадують труни з живими мерцями: закопати їх могили нікому, бо ще живі, але й вилізти з гробу не можуть, бо гниють і агонізують.

У такій ситуації,коли театральний рух консервується,а глядач хоче свіжої крові,на арену виходять малі студійні театри. Щоб популяризувати та висвітлювати їхню діяльність в спільному інформаційному просторі,у рамках театрального форуму «Перехрестя» створено Асоціацію сучасних театрів України.Ідею Асоціації підтримали відомі діячі культури, представники більш як 15 театрів з усіх куточків України. Як розповіла голова форуму, актриса театру і кіно, керівник акторської школи «Маска» Оксана Коляденко, для учасників нового об’єднання планується організація гастролей по Україні та закордоном, проведення майстер-класів керівникам студій, співробітництво з кастинг-студіями світу, тренінги, знайомство з сучасними тенденціями в театральному світі.

Ще одним важливим аспектом діяльності Асоціації буде рух до глядача не тільки у великих містах, а й в інших областях України. Це дозволить децентралізувати театральний розвиток,а також познайомити різні творчі колективи з широким глядацьким колом.

Учасники театрального форуму обмінялися досвідом,взяли участь в енергетичному тренінгу відомого хореографа-постановника,перформера і режисера в театрі «art- groupJ.A.M» Вікторії Мартинової,послухали лекцію про театральний маркетинг від організатора «Перехрестя» Артема Малиша. Про враження від форуму та подальшу діяльність,співпрацю з Асоціацією говорять учасники «Перехрестя».

Олег Драч,актор,режисер,заслужений артист України:

- Вітаю всіх служителів Мельпомени! Добре починання! Театральна культура є не просто територією самовираження, а найперше, полем взаємопробудження. Театр є дзеркалом людської природи проявленої в безмежній кількості варіантів людських особистостей, котрі були, є, і будуть на планеті Земля. Ми живемо тут і зараз,і ця точка координат є головною в природі театру. А простір,з якого ми черпаємо ідеї для створення театральної гри,є безмежним і позачасовим. Театр дає можливість доторкнутися до вічності, як найщедрішого джерела інформації і що найголовніше: саме театр віддзеркалює природу людських взаємин в контексті вічного через щойномиттєвість (щойсність) людського вчинку, чим відкриває глядачеві новий погляд на власне розуміння світу і свою місію в житті. Театр оперує грою, що є природою усього сущого в нашому світі. Через театральну гру до нас приходить розуміння того, що присутності кожного в житті іншого, є принципом життя партнерів у спільній місії зростання та виховання власних душ. Театр є містичним простором і водночас земним проявом божественної мудрості, що вічно променіє через артиста сцени! Бажаю всім нам наснаги до творення мудрості в творах і радості від співпраці!

Алла Бінеєва,актриса театру і кіно,педагог,викладач Національного університету імені Карпенка-Карого:

- Я вважаю, що нарешті зібралися ті люди,які хочуть взятися за дуже нелегку справу, таку як розвиток сучасного театрального мистецтва в Україні та за її межами, впевнена,ця думка приходила багатьом свідомим, творчим людям. Тема театру в Україні давно потребує кардинальних змін, а цим важливим аспектом в культурному і духовному житті держави, давно ніхто не цікавився, а відверто ігнорувався, нехтувався внаслідок чого маємо такий малий показник духовності у населення. І ті події, які зараз відбуваються в нашій державі – це наслідок того, що люди перестали розвивати і збагачувати своє духовне життя, а як відомо, риба гниє з голови, і яскравим прикладом того є наша колишня верхівка, яка нами керувала, яку дуже важко назвати еталоном моралі, чеснот, культури нації. Зараз дуже складні часи в країні, але водночас і відбуваються хороші зміни у свідомості багатьох людей. Думаю, що і для театру настав час змін. Хочеться побажати всім нам сили, натхнення, хороших ідей, витримки.

Світлана Брагіна,театральна студія Світлани Брагіної:

- Я вважаю, що ідея про асоціацію, співпрацю маленьких театрів, яку запропонували організатори «Перехрестя»- є дуже перспективною. Це, звичайно, лише початок і до чого приведе ініціатива поки складно сказати. Але я впевнена, що такий обмін досвідом допоможе нашому театру рухатись вперед прискореними темпами. Навіть за короткий час форуму я багато чого винесла для себе. Отже, будемо працювати!

Ясенька Бабчук,керівник,хореограф-постановник в театрі танцю «Plastilin»:

 

- По поводу форума могу сказать, что это в действительности очень хорошая идея создать своеобразное единое пространство для людей, которые любят современное искусство, в частности современный театр. Всегда интересно стоять у истоков чего-то нового и все создавать своими руками. Ассоциация - это шанс проявить молодым постановщикам свой талант и быть замеченными не только в пределах места их дислокации, а и в других частях Украины. Это шанс узнавать постоянно что-то новое и быть в курсе событий театрального мира Украины. Большой плюс в идеи обмена опытом и организации фестивалей театрального искусства в различных городах Украины, это даст огромный толчок и невероятный опыт работы на профессиональной сцене для начинающих актеров. В общем, впечатления от форума  положительные, со своей стороны я обязательно буду поддерживать развитие ассоциации и с большим удовольствием принимать участие во всех мероприятиях.

Ігор Колтовський, художній керівник театр-студії «CАКВОЯЖ»:

- Создание Ассоциации современных театров Украины – хороший знак. Не секрет, что театр – это предприятие, которое должно приносить прибыль. Подтверждение тому Станиславский, который в начале ХХ века, совместно с Немировичем-Данченко создали успешный частный театр - МХТ. Большинство государственных театров сегодня похожи на «Титаник», которые при всей своей видимой мощи, без государственных дотаций, попросту утонут. Думаю, основной задачей Ассоциации должны стать поиск и выявление новых театральных форм, интересных зрителю. Для меня Ассоциация – отличная площадка для обмена опытом, обучения, поиска новых форм жизни театра в сложившихся экономических условиях, поиска путей продвижения и развития театрального продукта Украины. Убежден, сегодня режиссер обязан быть не только творцом, педагогом, но и отличным управленцем. Необходимо разбираться в менеджменте, продажах, рекламе, брендинге – во всем, что диктует нам время. Необходимо учиться создавать качественный продукт и уметь его продавать. Не стоит бояться, что бизнес убьет творчество. Наоборот, новые условия заставят творца эффективно использовать время и деньги – в конечном итоге, быть ответственным в своем творчестве.

Orange-Store-->

 
 

Додав яр левчук (ярослав карпець) 24 червня 2014

Про автора

Яр Левчук (1988 р. н.) – киянин, випускник Національного педагогічного університету ім. М. П. Драгоманова. Письменник, літературний критик. Учасник різних літературних фестивалів, презентацій, літературно-дискусійного клубу.

 
Коментувати