Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Статті Інформація

Автори / Ліана Панасевич / Vox populi

Переклад Панасевич Ліани

                               Вільє де Ліль-Адам

Справжнє імя граф  Жан Марі Матіас Філіп Август (1838-1889), поет і прозаїк ,друг Маларме, послідовник символізму, зневажав прогрес, гроші та науку. Автор «Страшних казок « .Спочатку схвально віднісся до Комуни , та потім перейшов у різьку критику.Жив і помер у злиднях , слава та визнання прийшли лише після смерті.

                                     Vox populi

                                                        Пану  Леконту де Ліслє

                                                                                    Пруський солдат готує свою каву в  прихованому світлі ліхтаря

Сержант Гоф

На Єлисейських полях грандіозний парад !

Дванадцять років тому .

Літнє сонце ламало  свої довгі золоті  стріли об  дахи та маківки старої столиці.Міріади  вікон відбивали загальне засліплення: викупаний в куряві світла натовп в очікувані побачити армію  затопив міські вулиці.

На паперті Нотр-Даму, на високому розкладному деревяному стільчику, схрестивши ноги в чорному дранті , склавши руки під дощечкою  що засвідчувала згідно порядку   його право на сліпоту,злицем кольору попелу, покресленим чорними борознами-зморшками, кидаючи  похмуру тінь на TeDeumзагального святасидів зажурений вічний Жебрак , старійшина Парижських  Злиднів.

Хіба всі ці люди не були його ближніми?Радісні  перехожі не були йому  братами ? Авжеж , вони одного людського роду !До того ж цей повновладний господар порталу не був позбавлений усіх благ і привілеїв – держава визнала його право бути сліпим.Володар цього титулу і невідємної для такого місця милосердя поваги був зрештою нашим рівнем маючи таке саме право виборця.Бідолахаартикулював час від часу своє монотонне благання, розділяючи на склади щире прохання всього життя :

«Згляньтесь над бідним сліпим , будьте ласкаві !»

Під гучні вібрації дзвону, з-поза мурів очей  до нього долинало відлуння слави – топіт кавалерії , розщеплене на друзки звучання ріжків ,радісні  вигуки   змішані з сальвами з Інвалідів*,  бравими командами  офіцерів ,брязкотом криці та зливою барабанів цього нескінченного дефіле піхотинців!Його напрочуд гострий слух розрізняв як вітер загравав зі знаменами, як френзлі несміливо торкались кіраси*.В уяві довічного полоненого пітьми спалахували тисячі реальних та вигаданих відчуттів.Прозірливість попереджувала про те , що розпалювало  серця і думки в Місті.

А Натовп, як завжди зачарований принадністю фортуни та престижу користуючись нагодою вигукував слушне на цю  годину побажання  :

«Хай живе Імператор ! »

У проміжках затишшя цієї тріумфальної бурі збоку собору виринав загублений голос.Старий монотонно причитував, закинувши голову , закотивши до неба мертві очі, забутий,покинутий побратимами, залишений сам виразити справжнє бажання заховане під ура , побажання особисте і потаємне :

«Згляньтесь над бідним сліпим , будьте ласкаві !»

На Єлисейських полях грандіозний парад !

 Злетів десятий рік з останнього славного свята ! Той самий гамір, ті самі голоси, те саме спяніння ! Тільки ніби якась невидима  сурдина*  приглушила  радість тріумфу.На людських обличчях тінь .Сальви з гарматних платформ Пританії*цього разу замінились віддаленим перекотом  нашої артилерії.Натовп намагався  розчути в ехові  відповідь ворожих гармат – вони наближались.

Проходячи алюром на чистокровному коні повз людей комендант щедро розсипав  посміхом. Натовп, заспокоєний довірою що завжди вселяє бездоганний мундир ,чергував спів і вітання з аплодисментами ,вшановуючи армію і цього солдата.

Тільки вчорашні несамовиті  віват змінились :розгублений нарід вигукував слушне  в цю мить :

«Хай живе Республіка ! »

А там, на порозі собору, як завжди чувся голос Лазаря.Тільки він, Повідач людських залаштунків,  виспівував  отой свій незмінний  жаль, свою молитву.Звівши до неба погаслі очі, він , єдина щира душа на цьому святі , причитував в проміжках тиші своє :

«Згляньтесь над бідним сліпим , будьте ласкаві !»

На Єлисейських полях грандіозний парад !

Зійшов девятий рік терпіння ! Ох ! Той самий гуркіт зброї !  Те саме  іржання!  Тихіше ніж минулого року , та однак гамірно.

«Хай живе Комуна!» ,- кричав натовп у спину вітру .

А столітній Обранець Недолі, як завжди там, на  проклятій паперті, повторював єдину справжню думку натовпу. Задерши голову до неба старий кряхтів у вічному  мороці  своє  :

«Згляньтесь над бідним сліпим , будьте ласкаві !»

Через два місяці , в час  останніх вібрацій набату  проходив в параді  зі своїми двостами тисячами  рушниць Генералісимус  регулярних військ Держави -  знову  чадна задушлива  громадянська війна .Спостерігаючи в далині  будівлі у вогні переляканий натовп скандував :

«Хай живе Маршал!»

З-боку  священного муру , як завжди  чувся незмінний Голос, голос ветерана людської Мізерії .Він повторював  оте механічно  болюче і немилосердне благання :

«Згляньтесь над бідним сліпим , будьте ласкаві !»

Відтоді з року в рік , від параду до параду , з крику в крик і яке б не було  імя випадково пожбурене в своїх живущих, ті хто мають вуха, навіть в найгучніші революційні клокотання та їхні войовничі свята – завжди розрізняють  далекий Голос, істинний Голос, єдиний Голос символічного Жебрака !–Вартового ночі , що прорікає якраз в Народну годину .Голос непідкупного охоронця людської совісті – це він відновлює цілісність заповітної молитви, молитви натовпу та передає її в своєму жалібному зітханні.

Незламний жрець Братерства, володар титулу фізичної вади ніколи не перестає несвідомо благати  божественного милосердя і ласки для своїх  братів по розуму.І тоді,  як , захмелілий від фанфар , дзвонів та артилерії збентежений Натовп намарно пробує приховати від самого себе  справжнє бажання вигукуючи з оманливим ентузіазмом будь-які гасла, він, Жебрак, просто Неба, з піднятими вгору руками, навмання підводиться у безконечному мороці на порозі вічної Церкви і голосом все сумнішим і сумнішим ,але який здається сягає аж до зірок , продовжує благання :

«Згляньтесь над бідним сліпим , будьте ласкаві !»

 

 

Інвалід*(Invalides)- Дім Інвалідів в Парижі ,притулок для солдат-ветеранів заснований королем Франції Людовиком XIV,тепер музейний комплекс.Саме там у Купольній церкві поховано останки імператора Наполеона І Бонапарта.

кіраса*- у західно-європ. та рос.(до 1917 р.)арміях –частина парадного одягу деяких гвардійських кавалерійських полків.

сурдина*- музичний пристрій для приглушення  звуку в смичкових і духових інструментах.Образно- приглушення,забуття почуттів,емоцій тощо)

Пританія*(Prytaneé)– військова школа у Франції для синів військових

 

 

 
 

Додав Sh.Ocean 09 липня 2011

Про автора

Народилась і виросла у старовинному місті Львові , що на валах ... Закінчила львівську СШ № 8 з поглибленним вивченням німецької мови ( колишня гімназія де за партою сидів Станіслав Лем).Випускниця Львівського Національного університету ім.

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска