Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Галереї

Потік Афіші Галереї Статті Інформація

Автори / Мистецька аґенція Арт-Вертеп / Балканський карнавал серед зими

4-5 грудня 2009 року перший міжнародний фестиваль балканської музики BALKANFEST відбувся у Києві, в Палаці спорту, з успіхом, про який ще довго будуть говорити в Україні та за її межами. Фестиваль, організований Любомиром та Оксаною Васильєвими став історичним сам по собі та поєднав кілька знакових подій в біографії його учасників: тут, в одній з гримерок, після концерту The No Smoking Orchestra нарешті відбулося знайомство відомого режисера Еміра Кустуріци та лідера Gogoll Bordello Євгена Гудзя, саме тут на бекстейджі фестивалю Емір погодився на запрошення метра українського кінематографа Богдана Ступки стати гостем другого Київського міжнародного кінофестивалю, тут на сцені найбільшого концертного залу України лідери трьох неповторних гуртів-учасників – Нелле Калайліч (The No Smoking Orchestra), Євген Гудзь (Gogol Bordello) та Олександр Ярмола (Гайдамаки) спільно виконали найвідомішу пісню TNSO, влаштувавши масове танцювальне дійство із запрошеними на сцену глядачами.

Пісня-єднання «Bubamara» завершила фестиваль на величезному підйомі, танцпол був повний, танцювали ВСІ. І свій вклад у стан всезагального щастя зробив кожен гурт, що виходив на сцену у ці дні – кожен зі своєю родзинкою, у привабливому образі, кожен динамічний та безпосередній. Fanfare Ciocarlia (Румунія) були першими, вони відкрили BALKANFEST і потужний світ духових інструментів. До того ж не тільки гостям Палацу спорту, а й мешканцям готелю, де одної ночі влаштували маленьку репетиціюJ. Такі ж жартівники KAL (Сербія) спровокували ще запальніші танці під сучасний циганський рок-н-ролл в поєднанні з міською музикою Белграду. Після концерту невтомний Драган Рістіч, лідер гурту, влаштував кумедні фотосесії з усіма, кого знайшов на бекстейдж: від інших музикантів та волонтерів до прибиральниць та охоронців, дипломатично знаходячи підхід до кожного:).

Kocani Orkestar (Македонія) подарували чимало романтичних тем, відмінний приклад музики турецьких оркестрів, атмосферу «Часу циган» Кустуріци, де звучить саме їх музика. На сцені з музикантами танцювала молода циганка – красиве і тонке доповнення до вишуканого стилю «оркестру з міста Кочані». Гайдамаки (Україна) чітко і по-козацьки видали потужну програму, прикрашену світловим майстром Гжегошем Полаком та віджей-рядом відомих сербських майстрів. Ім’я гурту скандували – це був перший виступ наших Гайдамаків у Палаці спорту Києва, але вкотре успішний, масштабний і захопливо колоритний.

Зірковими хедлайнерами BALKANFEST, на яких чекали особливо стали GOGOL BORDELLO (CША) та Емір Кустуріца & THE NO SMOKING ORCHESTRA (Сербія). Обидва гурти остаточно «порвали» всіх на танцполі і в секторах, перетворили Палац на суцільний танцюючий і співаючий організм з одним великим балканським серцем. Для Gogol Bordello це був другий концерт у Києві за десять років свого існування та перший такого масштабу. Публіка, що стала свідком цього шоу не може оговтатись досі. Самі музиканти також щасливі, особливо басист із Кенії, адже окрім концертного драйву в Києві на нього чекали борщ та вареники :)J. Лідер гурту, український емігрант Євген Гудзь, провів юність у Києві, тут живе дружина скрипаля гурту Сергія Рябцева, тому усі музиканти залишались в місті чотири дні, насичені зустрічами з рідними, старими та новими друзями. В ніч між першим та другим днем фестивалю, відразу після концерту в Палаці Євген виступив діджеєм на BALKANFEST after-party в Crystal Hall – це був імпровізований карнавал у стилі Gogol Bordello, що тривав до самого ранку.

Культовий кінорежисер Емір Кустуріца, гітарист гурту The No Smoking Orchestra прилетів у Київ перед самим концертом і пробув у столиці недовго. Але ідея балканського фестивалю, на який його було запрошено, давно була йому до душі. В розмові з Любомиром та Оксаною Васильєвими, він щиро радів тому, що такий фестиваль відбувся, дещо радив та підтримував. Крім відмінної музичної програми концерт The No Smoking Orchestra був насичений віртуозними трюками, жартами, пристрастним танго лідера гурту Нелле Карайліча з дівчатами із залу, його виходом у натовп глядачів для того, щоб співати і танцювати разом. Волею випадку Нелле забув у Сербії свій фірмовий костюм Бетмена, але за 40 хвилин до концерту так само випадково йому була знайдена гідна заміна – форма гравця київського Динамо, серба Мілоша Нінковіча. Свято вдалося, і спільна пісня Нелле, Євгена та Олександра якнайкраще його підсумувала.

Балкани прийшли у Київ. Далі буде!

Прес-служба «Балканфесту»

 
 

Додав Art-Vertep 10 грудня 2009

Про автора

Мистецька Агенція «Арт-Вертеп» - громадська організація, заснована у 2001 році. Діяльність Аґенції охоплює всі напрямки сучасного мистецтва: музика, кіно/театр, література, образотворче мистецтво; ярмарки, спортивні змагання, історичні

Автори пов'язані с новиною

Гайдамаки

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска