Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Галереї

MP3

Гурт мандрівних дяків Вертеп Похороночка 4.76 Mb
Гурт мандрівних дяків Вертеп Отче (2019) 6,79 Mb
Гурт мандрівних дяків Вертеп А вчора-звечора (колядка 2017) 6.85 Mb
Гурт мандрівних дяків Вертеп Ультрас Андрійко (2016) 6.46 Mb
Гурт мандрівних дяків Вертеп Чучупака (Василь) (2015) 3.04 Mb
Гурт мандрівних дяків Вертеп Осінь (На південь...)2015 8.89 Mb
Потік Афіші Галереї MP3 Товари Статті Інформація

Автори / Гурт мандрівних дяків Вертеп / Ой, приходи, Грицю, в клуб на вечорниці

Попри те, що за церковним календарем маємо Різдвяний піст, бари та нічні клуби своєї роботи, звісно ж, не припиняють. Проте з-поміж численних рок-сейшнів, пінних вечірок та стриптиз-шоу столична молодь, як з’ясувалося, радо обирає традиційні українські вечорниці. Адже вечорниці – такий спосіб проведення дозвілля, який збирає людей різного віку не лише для розваг, але й для спільної праці. Танці, співи, рукоділля, ворожіння, готування вареників, гра на музичних інструментах – це далеко не весь перелік того, чим можна займатися на вечорницях. І вся ця радість спільної творчості відбувається, помітьте, без горілки. Піст усе-таки.

Тож кілька слів про сучасні українські вечорниці. Нагадаємо, що 1-го грудня стартував проект «Етнічні вівторки», мета якого – популяризація автентичної культури на вечорницях у столичному клубі «Київ». Організаторами заходів виступили мистецьке об’єднання «Глечик», музичний гурт «PoliКарп» та народний етнографічний театр «Човен». Гарним продовженням ідеї став Етнічний вівторок №2, де кожен охочий міг знайти справу до душі. А охочих було чимало. На захід прийшли як заповзяті відвідувачі етно-фестивалів, вбрані у вишиванки, так і особи цілком офісного штибу. Стрічки-рушники на стінах, вареники в меню і майстер-класи з виготовлення ляльок – ось, що одразу ж впало у вічі і налаштувало на гарне проведення часу. Спочатку публіку бавили автентичні музики Дмитро Левкович з Борщагівки і Валентин Михайлович з Куренівки (це такі історико-етнографічні райони Києва). Грали дідусі на гармоні і бухалі (це такий барабан із тарілочкою, який робить «бум-цик-цик»). В той час, як з-під невтомних рук музик лунали знані і забуті мелодії, представники «Школи традиційного українського танцю» брали у свої не менш вправні руки аматорів і навчали їх різним народним па.

Далі гурт «Божичі» (які, до речі, ще й танцюють, проводять традиційні весілля і грають у театрі «Дах») виконали кілька справді рідкісних пісень з лідером «PoliКарпу» Валерієм Гладунцем. Останній був також ведучим вечора, який хоч і плутався часами у словах, але тримав увагу глядача своєю непідробною щирістю. Валерій не раз наголошував на тому, що приходити на вечорниці варто з диктофоном. Дійсно, пісні, що лунали на концерті, важко почути не те що по радіо, але й навіть з вуст наших прабабусь, які зазнали впливу русифікації та полонізації.

Певне, не є таємницею, що переважна частина публіки прийшла послухати «АтмАсферу», яка завжди збирає повні зали в столиці і не лише. Адже майстерність музикантів колективу поза сумнівом. Чого вартий один лише барабанщик Тимур Гогітітзе, який переграв у багатьох «важких» колективах, поки здобув справжню «ударну» силу. Ритмічні малюнки, які виконує Тимур, вражають. Не менш захоплює експресія, з якою музикант торкається свого інструменту. Скрипка, акустична гітара, флейта, клавішні, бас, мандоліна, чаруючі голоси сестер Юлі та Насті Яремчук, складні композиції, тексти на санскриті, безкінечне, медитативне заглиблення у музику… «АтмАсфера» створює атмосферу повного єднання зі звуками, що, зрештою, є причиною їхнього успіху. Успіх, щоправда, поки некомерційний. Пісень «АтмАсфери» ви не знайдете в ротаціях телеканалів та FM-станцій. Та й вхід на виступи гурту часто вільний. До речі, «АтмАсфера» анонсували свій найближчий концерт, що відбудеться у БК КПІ 17 грудня.

Завершив основну програму вечорниць гурт із Дніпропетровська «Вертеп», який привіз не лише новий альбом «Співаник», але й новий інструмент – бандуру – і навіть нову вокалісту. Скрипка, баян, клавішні, шестиструнний бас і поєднання чоловічого (Тимофій Хомяк) та жіночого (Олена Завгородня) голосів – непогані засоби для створення «Вертепівського» звучання. Концепція насправді ще складніша. Адже йдеться про танцювальну енергійну музику з натяком на фанк, джаз та латину. Все це присмачене феєричною подачею: великі там-тами на сцені, харизматичний і дотепний фронтмен, активне спілкування з публікою. Таким чином у слухачів було мало шансів залишитися байдужими, тому вони охоче підтанцьовували і навіть підспівували, якщо, звісно, не йшлося про тексти на слова Сергія Жадана, вивчити які вдається не одразу.

Звісно, вечорниці – справа благопристойна, тому під північ людей помітно поменшало, що, втім, не завадило найстійкішим розім’яти кістки під етно-ритми народної дискотеки.

Нагадаємо, що етнічні вівторки триватимуть і надалі. Наступний захід, що відбудеться 15 грудня, обіцяє стати не менш цікавим. У програмі – «ТаРута», «Люди добрі» та автентичний гурт із села Легедзино Черкаської області. Всім тим, хто не зможе відвідати Етнічний вівторок № 3, варто побажати щоденного свята і щоденного етно, не залежно від місця перебування.

Тала Пруткова спеціально для Арт-Вертепу

 
 

Додав Art-Vertep 11 грудня 2009

Про автора

ВЕРТЕП (Гурт мандрівних Дяків) Заснований 8-го березня 2001 року в м. Дніпро.  В репертуарі гурту більше сотні композицій в різноманітних музичних стилях і напрямках.

Автори пов'язані с новиною

Співаник , Гурт PoliКарп , Божичі , Гурт АтмАсфера , Тала Пруткова

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска