Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Галереї

Потік Афіші Галереї Статті Інформація

Автори / Мистецька аґенція Арт-Вертеп / Вечорниці по-дніпропетровськи

Мистецька агенція «Арт-Вертеп» влаштувала справжнє свято для дніпропетровців: «Етно-ф’южн вечорниці на Миколая». У суботу, 19 грудня, на всіх охочих чекали в арт-студії Сонця, яку заздалегідь прикрасили рушниками, домашніми килимками та іншими традиційними цікавинками. Оскільки приміщення арт-студії призначене для танців, то, крім етнічного вбрання, гостей закликали брати з собою чешки чи теплі шкарпеточки.

Спочатку своїми казками та химерними оповідями тішив усіх присутніх казкар лірник Сашко (Олександр Власюк). Він відмовився від запрошення відвідати Мамаєву Слободу на свято Миколая та завітав на дніпропетровські вечорниці. Привіз із собою уривки художнього фільму «Про Чорного Козака», який знімає разом із мешканцями села Легедзине на власні кошти за мотивами своєї казки «Про вдову Ганну Шуляку, Чорного козака і страшне закляття». Презентацію фільму пообіцяв провести саме в Дніпропетровську, а кому важко дочекатися літніх фестивалів, аби послухати казки, то з 1 лютого мають розпочатися ранкові ефіри на каналі ICTV за участі казкаря.

Головною подією вечора став новий альбом гурту «Вертеп» - «Співаник». У ньому зібрано популярні українські народні пісні ХХ-го століття. Історія альбому доволі цікава: представлені 18 пісень є найвідомішими з народної творчості (Зеленеє жито, Горіла сосна, Їхав козак за Дунай, Чом ти не пришов, Місяць на небі і т.д.), а всіх музикантів, які працювали над записом альбому, знайшли в Дніпропетровську. Навіть використали деякі інструменти, що довго лежали без застосування. Наприклад, трембіту побачив один із запрошених музикантів Сергій. Вона його настільки зацікавила, що вирішив зіграти і навіть добре вийшло. Тож тепер трембіту можна почути у кількох піснях в альбомі. На Різдво «Вертеп» прямує до Києва і презентуватиме свій новий альбом уже там.

Упродовж свого виступу «Вертеп» вітав Миколаїв, Миколайовичів та всіх, хто має друзів чи близьких Миколаїв. До речі, в гурті на барабанах грає Микола Миколайович, тож для нього свято було подвійним. Веселі співи та музика нікого не залишили байдужим, гості танцювали, підспівували, збирали позитивні враження та спогади на майбутній рік. А після концерту - ще кілька годин танців. Танцювали до останнього, хто був у змозі рухатись.

Крім цього на вечорницях можна було подивитись та придбати новорічні прикраси, подарунки та кумедні повстяні іграшки: кольорові екоялинки, кумедних звіряток, квіточки-прикраси. Деякі вироби з’являлися просто впродовж свята, дівчатка-майстрині Аліна та Каріна Гаєві, Женя Драбкіна та Кіра Токмачова виготовляли їх на очах у глядачів. Була можливість спробувати виготовити малесенький подарунок-прикрасу з повсті власноруч. Технологія проста, але забирає багато часу та терпіння. Спочатку повсть зкочують руками, а потім збивають великою голкою. Саме збивання повсті найдовше і найскладніше заняття. Важливо, аби голка була під одним кутом, але потрібно слідкувати щоб не поранити пальці). Кольорові елементи потім вже легше закріпити на готовому виробі. Приємно було дивитись, як незалежно від віку раділи та показували свої подарунки початківці. Такі прикраси веселі, теплі, а головне існують у єдиному екземплярі. Та виготовлення повстяної іграшки може тривати кілька днів.

Гарячою кавою, чаєм, коктейлями, спражнім самогоном та ще багато чим смачним пригощав Бекір.

Оскільки Святий Миколай покровитель дітей, вхід для дітей до 16 років був вільним, партнерами вечорниць традиційно стали громадянський актив Дніпра ГРАД та фонд Святослава Олійника «Культурна столиця».

Саме так, у дусі дніпроцентризму, відбулися вечорниці на Миколая. Але свята не закінчуються, а лише наближаються! З вечорниць на Миколая «Арт-Вертеп» розпочав довгі зимові святкування, тож уважно слідкуйте за анонсами і обов’язково приходьте наступного разу!

Антоніна, спеціально для Арт-Вертепу
Фотозвіт від Ігоря Гудзенка

 
 

Додав Art-Vertep 25 грудня 2009

Про автора

Мистецька Агенція «Арт-Вертеп» - громадська організація, заснована у 2001 році. Діяльність Аґенції охоплює всі напрямки сучасного мистецтва: музика, кіно/театр, література, образотворче мистецтво; ярмарки, спортивні змагання, історичні

Автори пов'язані с новиною

Ігор Гудзенко , Гурт мандрівних дяків Вертеп , Лірник Сашко (Олександр Власюк)

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска