Увійти · Зареєструватися
 
Потік Афіші Статті Інформація

Автори / Ольга Хвостова / Книжкова полиця-6 (100), ефір 17. 11. 2006

Вітаю вас! Книжковий світ України, за яким пильно стежить «Книжкова полиця», минулого тижня сконцентрувався у двох залах київського експоцентру «Спортивний». Саме там з 9 по 12 листопада тривав дев’ятий міжнародний книжковий ярмарок «Книжковий світ-2006», який учасники між собою охрестили просто книжковим Медвіном — за назвою виставкової компанії «Медвін», яка є основним організатором заходу. Попередні роки знімальна група нашої програми не потрапляла на цей ярмарок, але після нинішніх відвідин книжкового Медвіна пропускати його здається неприпустимо. Враження від ярмарку залишилися тільки найкращі. Значною мірою — завдяки його організації, якою переважно опікувався директор виставкової компанії «Медвін» Едвін Задорожний.

Якщо порівнювати київський книжковий Медвін та Львівський Форум видавців, за кількістю відвідувачів та представлених видавництв, та й за обсягами продажів, київський ярмарок, безумовно, поступається львівському.

А от за співвідношенням кількості присутніх видавців та проведених презентацій Медвін, здається, не відстав від Форуму. І як у Львові можна побачити культурних героїв, котрі рідко коли їздять до Києва, список київських фігурантів сучасної літератури, що не вчащають до Львова, рясніє гучними іменами. Якщо ізюминкою Форуму є Юрій Андрухович і його літературні друзі, то Медвін «бере» читачів руками провідних фантастів — Марини та Сергія Дяченків, Генрі-Лайона Олді (хто не знає — то псевдонім найкращих фантастів Європи-2006 Сергія Громова та Олега Ладиженського), Володимира Аренєва, Андрія Валентинова та їхніх уславлених російських колег.

Автограф-сесію провів на Медвіні чи не найвідоміший у Європі наш автор Андрій Курков, і можна говорити про непідробний ажіотаж навколо цієї події, хоча загалом Курков не обділяє Київ своєю увагою.

Віддалася в руки київської публіки лауреатка Національної премії імені Шевченка, поетеса і прозаїк Марія Матіос, яка встигла і книжки підписати, і презентацію провести. А письменниці Ірен Роздобудько та Лариса Денисенко окрім роботи підписантками книжок на ярмарку фігурували ще і як обличчя книжкових грошей — п’ятигривневих купюр. (На купюрах умовної вартості 1 гривня розміщені Андрій Кокотюха та Юрій Винничук, але про це іншим разом.)

А от обличчя каналу «1+1», телеведучий і автор кількох книжок Юрій Макаров вийшов на двобій із письменницею Мариною Соколян. Вони довго, але без явного натхнення розмірковували над проблемою андрогіна, тобто, людини без статі в сучасній літературі, і зрештою, як і слід було очікувати, рефері, директор видавництва «Факт» Леонід Фінкельштейн оголосив нічию.

Сипав дотепами знаний «бу-ба-біст», поет і прозаїк Олександр Ірванець, який вкупі з колежанкою з Донецька Ольгою Стяжкіною представляв проект «Містами» — своєрідну письменницьку мандрівку міською Україною. Невідому Україну відкривав киянам видавничий дім «Наш час» за допомогою однойменних відеофільму та книжки. А ще відвідувачі виставки мали нагоду почути поради професійного астролога щодо планів на наступний рік і ознайомитися з друкованим варіантом унікального астрологічного календаря для України.

Двогодинне свято любителі фентезі отримали від згадуваних уже Марини та Сергія Дяченків. Святкували 100-річчя найкращого фантаста Європи-2005 Дяченко (тобто Марини і Сергія). Тут було все: і сотні дяченко-доларів, і прем’єра мультика «Курка, що несла всяку всячину» за мотивами казки Дяченків, і привітання Руслани.

На каверзні запитання з залу письменницький дует давав дотепні відповіді. І ясна річ, було багато привітань і подарунків, зокрема і від організаторів Книжкового Медвіна.

Як автор і ведуча книжкової програми маю щиро подякувати за блискучу роботу організаторам Книжкового Медвіну-2006, а також депутату криворізької міської ради Анатолію Івахну за допомогу в організації поїздки на цей ярмарок. А головний подарунок від нашої поїздки отримаєте всі ви — протягом найближчих кількох місяців ми познайомимо вас із письменниками і видавцями, а також розповімо про нові цікаві книжки, яких ми навезли з Медвіна аж дві сумки. Розбиратися з усім привезеним починаємо за тиждень. Гарних вам книжок і до зустрічі!

Ольга Хвостова, Теле-радіокомпанія «Рудана»

 
 

Додав Art-Vertep 24 листопада 2006

Про автора

Ольга Хвостова, у заміжжі Гончар — журналістка, авторка і ведуча спеціалізованої телевізійної програми про українські книжки «Книжкова полиця». Народилася 6 грудня 1978 року в Кривому Розі.

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска