Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Афіші Товари Інформація

Автори / Кіно / Показ фільму про бій під Крутами

Однією з найтрагічніших сторінок нашої історії є бій під Крутами, якому в цьому році виповнюється 92 роки.

Вашій увазі хочемо представити документальний фільм «Боги призначили інакше…» молодого режисера Тетяни Осики. Фільм, який об’єктивно відображає події бою під Крутами. Без фанатичного героїму, без дифілямбрів та патетики. Лише історичні факти – все так, як відбувалося насправді.

Показ фільму відбудеться 29 січня о 19.00 в приміщенні Центру Національного Відродження за адресою вул. Ярославів Вал, буд. 9 (метро Золоті Ворота).

Історична довідка:

Наприкінці січня 1918 року російська більшовицька армія під командуванням генерала Муравйова у своєму поході на Київ підійшла до станції Крути неподалік Ніжина на Чернігівщині. Містечко обороняли юнкери юнацької військової школи та козаки під командуванням сотника Аверкія Гончаренка. О 4 год. ранку з Києва до Крут прибула перша сотня допоміжного куреня, сформованого зі студентів та гімназистів, і кількість захиників станції зросла з 200 до 520 вояків.

Вранці 29 січня на підступах до Крутів з'явилося шеститисячне військо, яке складали російські солдати, балтійські матроси і червоногвардійці з Москви та Брянська. О 2 год. на допомогу більшовикам надійшли бронепоїзд та Перший Петроградський загін. Гончаренко змушений був увести в бій останній резерв з тридцяти юнаків. Щоб уникнути оточення, українські вояки відступили до свого ешелону. При цьому, 27 студентів та гімназистів помилково вийшли на станцію, яку захопили "червоні", потрапили в полон і незабаром були розстріляні.

Загалом загинуло майже 300 захисників Крутів, решта вночі виїхала до Ніжина. Джерела розбігаються щодо чисельності жертв. Офіційного підтвердження точної кількості загиблих ще й досі немає. За свідченням учасників подій, імовірно було вбито близько 250-300 осіб з українського боку. Але відомі імена тільки тих, що потрапили в полон і були поховані на Аскольдовій могилі у Києві.

Десятиліттями історія битви або замовчувалась, або обростала вигадками в закордонній і вітчизняній історіографії. Лише згодом, у 2006 році на місці битви під Крутами встановлено пам'ятник. У 80-ті роковини монетним двором випущено в обіг пам'ятну гривню.

Український погляд

 
 

Додав Art-Vertep 28 січня 2010

 

Коментарi

19 січня 2011

Потрібно фільм про бій під Крутами. документальний/художній.
хто має. буду вдячний за допомогу.
lazrk@rambler.ru

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска