Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Галереї

MP3

Гурт мандрівних дяків Вертеп Похороночка 4.76 Mb
Гурт мандрівних дяків Вертеп Отче (2019) 6,79 Mb
Гурт мандрівних дяків Вертеп А вчора-звечора (колядка 2017) 6.85 Mb
Гурт мандрівних дяків Вертеп Ультрас Андрійко (2016) 6.46 Mb
Гурт мандрівних дяків Вертеп Чучупака (Василь) (2015) 3.04 Mb
Гурт мандрівних дяків Вертеп Осінь (На південь...)2015 8.89 Mb
Потік Афіші Галереї MP3 Товари Статті Інформація

Автори / Гурт мандрівних дяків Вертеп / «Співаник» - диск до святкового столу

Багатий на веселощі січень — це, мабуть, найкращий час для того, аби зустріти свята під веселу автентичну музику, яка часто звучить за столами українців після п’ятого тосту. Хтось, напевне, і співав народних пісень у новорічну ніч, а тим, хто не має голосу або живе поруч із українофобами, у нагоді стався новий альбом дніпропетровського гурту «Вертеп». «Співаник» — збірку найпопулярніших народних пісень ХХ століття — було презентовано в Києві 8 грудня 2009 року, і вже на новорічно-різдвяні свята пісні лунали, співались та пританцьовувались у сотнях родин! За задумом творців, «Співаник» — це музичний «Кобзар», який має бути в хаті у кожного українця. «Чом ти не прийшов», «Ой у лузі червона калина», «Місяць на небі», «Ой, чий то кінь стоїть», «Била мене мати» — всього на диску 18 по-новому зіграних загальновідомих народних шедеврів. Окремо варто відзначити вертепівську версію гімну України («Славень») з народним текстом та першим рядком «Квітне рідна Україна, як весняне поле». Пісні на альбомі підібрані за принципом мозаїки: тужливі застільні композиції, весільно-танцювальні пісні, героїчний епос та жартівливі пісні викликають таке розмаїття емоцій, що не підспівувати неможливо. Диск може прикрасити не тільки застілля, а й полицю — його дизайн розробляли молоді дніпропетровські дизайнери Дарія Малиновська та Володимир Недогода. А на обкладинці розмістилася картина відомої полтавської художниці Тетяни Кобзар, роботи якої представлені у приватних колекціях багатьох країн світу. Про «Співаник» та музику взагалі ми поговорили з лідером «Вертепу» Тимофієм Хом’яком.

— Чому ви не обрали для нового альбому більше «сезонних» пісень, пов’язаних із зимовими святами, — колядок, щедрівок?

— «Сезонним» був наш альбом «Підпілля», що вийшов у 2003 році. Концепція «Співаника» трохи інша — ми не мали на меті створити альбом з обрядовими піснями, а зібрали найпопулярніші пісні, які знають і діти, і старі бабусі. Це композиції до танцю, до столу, до співу. Щодо пісень до зимових свят, їх у нашому репертуарі чимало. Плануємо видати їх на диску вже ближче до кінця цього року. У «Співанику», на відміну від наших попередніх альбомів (так, на початку 2009 р. було презентовано джаз-роковий альбом «Віршоспіви» на вірші сучасних поетів), ми мінімізували музичний синтез різних культур, і тому в альбомі звучить максимальна палітра традиційних українських інструментів: бандура, бухало, сопілка, скрипка, баян, трембіта, сурма. Виконання пісень різноманітне — тут і звичні акапельні співи, і дуети, і гучні хори, і солоспіви. Справжньою прикрасою альбому став жіночий спів та гра на бандурі Оленки Завгородньої, довгоочікуваної прикраси чоловічого бенду! Як завжди цікаві вокальні партії та аранжування джазового барабанщика Миколи Константінова та характерний вертепівський голос Олексія Бондаренка цільно формують багату палітру української пісні.

— Які пісні співають учасники «Вертепу» своїм дітям?

— Це залежить від віку дітей. Усі малята радо підспівують «Пливе човен» або «Місяць на небі». Старшенькі полюбляють «Ой на горі, на Маківці». Всі, незалежно від віку, танцюють під «Ой, чорна я си, чорна», «Їхали козаки».

— Що можете сказати про сучасну українську поп-музику? Чи є виконавці, з якими ви товаришуєте? Хто з поп-зірок подобається?

— Якщо говорити про поп-музику, яка нав’язується з «МузТВ», то в переважній більшості — це несмак або, в кращому випадку, кітч, хоча, по правді, я і мої друзі погано орієнтуємось в сучпопі. Але якщо говорити про українських артистів у контексті мистецтва, то тут список може бути дуже широкий: «ДахаБраха» і «ТНМК», «Гайдамаки» і «Бумбокс», «Русичі» і «Терція», «Man Sound» і Карпа, «Lюk» і Млада… Список можна подовжити ще десятком імен. Здебільшого це музиканти, з якими ми не тільки співпрацюємо, але й товаришуємо.

— В якому куточку країни найкраща публіка для «Вертепу»?

— Там, де є драйв, позитив та гарні дівчата (але землячки, звичайно, найкращі!). З останніх сподобалися концерти в Донецьку і Тернополі. Любимо Одесу і Львів. Енергетично важкувато в Києві та Харкові.

— Чи продавали ви музику за кордон? Якщо так — то де найбільш цікавляться українським фолком?

— Якщо мається на увазі МА «Арт-Вертеп», то інтернет-крамниця artvertep.com працює по всьому світі. Те, що українським фолком цікавляться не тільки в Україні, ми знаємо напевно. До речі, там же на сайті можна скачати композиції з усіх наших альбомів.

Щодо гурту «Вертеп», то серйозні концерти за кордоном плануються найближчим часом. Хоча «Вертеп» не є стовідсотково фолк-колективом. У нашому репертуарі пісні різних напрямків та стилів. Так, альбом «Віршоспіви» мав певний ухил до джазу та ф’южн, а загалом нашу музику характеризують як world music.

— Яким, на Вашу думку, є прихильник вашої творчості? Чи багато на концертах «Вертепу» молоді?

— Звісно, молоді багато, але багато і любителів якісної музики старшого віку. Залежить від формату виступу: якщо це клуб, то молодь складає більшість — це зрозуміло, якщо ж концерт відбувається на великому відкритому майданчику, то ми бачили і бабусь, що радо підтанцьовували під наші мелодії. При роботі над піснями ми не орієнтуємось на старший чи молодший вік слухачів. Ми робимо свою справу, а яка пісня кому більше сподобається — це вже справа слухачів.

— Як Ви вважаєте, на яких зразках культури потрібно виховувати нове покоління?

— Виховувати молоде покоління — завдання педагогів та батьків, а наше завдання — щоб вони побачили й почули модерне мистецтво та мали змогу робити вибір.

— Чи є зарубіжні виконавці, на яких рівняється «Вертеп»?

— Напевно, рівнятися — не зовсім правильно, є музика, на якій ми виросли, і музика, яку ми слухаємо зараз. Щодо першого, то це класичний рок та джаз 60 — 70-х рр., щодо другого — це представники сучасних течій world music. Зокрема, багато цікавого для нас у балканській та латиноамериканській музиці.

— Який успіх має альбом «Співаник» з дня випуску?

Альбом поки що не став платиновим, але ми відчуваємо цю можливість в його могутній енергетиці.

— Альбом поки що не став платиновим, але ми відчуваємо цю можливість в його могутній енергетиці. З моменту презентації диска, яка відбулась у Києві 8 грудня, вже розповсюджено 2 000 примірників.

— Що ви побажаєте землякам і всім читачам «Експедиції ХХІ» у новому році?

— Бажаємо здоров’я, нових приємних вражень, життєвого оптимізму! Бажаємо, щоби люди в новому році більше ходили до театрів, на концерти, читали більше книжок та слухали більше якісної музики. Всіх гараздів!

Христина Плахова, «Експедиція ХХІ»

 
 

Додав Art-Vertep 22 лютого 2010

Про автора

ВЕРТЕП (Гурт мандрівних Дяків) Заснований 8-го березня 2001 року в м. Дніпро.  В репертуарі гурту більше сотні композицій в різноманітних музичних стилях і напрямках.

Автори пов'язані с новиною

Тимофiй Хомяк

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска