Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

MP3

Квітка Цісик Я піду в далекі гори 8,71 Mb
Квітка Цісик Черемшина 9,75 Mb
Квітка Цісик Іванку 7,40 Mb
Квітка Цісик Lullaby 9,79 Mb
Потік Афіші MP3 Товари Інформація

Автори / Квітка Цісик / «У кожну проспівану ноту Квітка Цісик вкладала часточку своєї душі»

Про життя співочої української дівчини з далекої Америки Квітки Цісик Україна знає небагато. Хоча її талантом захоплюються мільйони. На далекій землі впродовж усього свого життя Квітка повсюди повторювала, що вона – дочка української землі. На власні кошти записала в Америці два україномовні альбоми. Побувавши раз на Батьківщині, вона мріяла приїхати сюди знову із концертом. Та важка хвороба завчасно обірвала життя Квітці Цісик і знищила всі її задуми... Про життєву стежину Квітки, її непереборну любов до рідної землі кореспонденту «ВЗ» розповіла двоюрідна сестра співачки зі США – Христина Лев та племінниця з України – Марта Качмар-Цісик.

- Розкажіть про вашу сестру Квітку Цісик. Якою людиною вона була?

Христина. Батько Квітки був скрипалем. Мати мала чудовий голос. Ці люди з великим українським серцем були безмежно закоханими у свою Батьківщину і передавали цю любов своїм дітям. У дитинстві Квітка взяла до рук скрипку, хотіла бути схожою на батька. Згодом вона почала ще й співати - як мама. Та потрібно було заробляти на життя, і Квітка пішла у рекламний бізнес. Вона стала голосом багатьох провідних світових компаній, зокрема, «Кока-кола», «Форд»... Квітка озвучувала фільми, писала до них саунд-треки. Але найголовнішою для неї була українська пісня, вона кохалась у її мелодиці, настрої... Назбиравши необхідну суму грошей, у 1980 році Квітка записала свій перший альбом українських пісень під назвою «Квітка». Незвично було бачити цю маленьку тендітну дівчину, яка співає таким сильним голосом. І хоч вона розуміла, що це неприбутковий проект, все ж Квітка залучила до запису відомих музикантів, аранжувальників. У 1989 році записала і другий альбом - «Два кольори». Мріяла приїхати в Україну з концертом. Але через погіршення стану здоров’я лікарі порадили не ризикувати. Щоразу як слухаю її пісні, відчуваю наче вона поряд. У кожну проспівану ноту Квітка вкладала часточку своєї душі.

Марта. На жаль, ніколи не була знайомою з Квіткою. Хоча батько часто розповідав про рідню, яка живе за кордоном, а згодом і написав спогади про велику родину Цісиків. Знайомство з Квіткою у мене почалось з платівки «Іванку», яку нам передали з далекої Америки. Була вражена чистотою і дзвінкістю голосу молодої на той час дівчини. Пригадую, батьки наказували нам вмикати радіолу і слухати платівку «тітки з Америки» дуже тихо – слова деяких пісень могли здатись тодішній радянській владі провокаційними... Будучи малими дітьми, ми добре пам’ятали, що співати тих пісень на вулиці не можна, бо батьків посадять у тюрму. Навіть не зізнавались, що маємо родину в Америці, щоб нас не зачислили до ворогів Радянського Союзу. А коли з’явились дві наступні платівки («Квітка» і «Два кольори»), я вже з гордістю розповідала всім, що це моя тітка з Америки так гарно співає українські пісні. Маємо намір до шістдесятиріччя від дня народження нашої Квіточки (2013 рік. - І. К.) переписати маловідому платівку «Іванку» на диск і видати.

- Пані Христино, ви чудово розмовляєте українською, Квітка ідеально володіла рідною мовою. В Америці ви відвідували українську школу, чи це все батьківські старання?

Христина. Перші навики закладали батьки. Згодом щосуботи ми почали відвідувати українську школу. Окрім того, ходили на заняття з бандури і відвідували осередок «Пласту»...

- Чи чули ви про співпрацю Квітки Цісик з Ігорем Білозором?

Марта. Батько розповідав, що одного разу Ігор Білозір їздив в Америку і подарував Квітці одну зі своїх пісень, яка ввійшла у платівку «Два кольори». Білозір був захоплений її талантом і обіцяв, що привезе Квітку до України з концертом.

- Талановитою була і сестра Квітки – Марія...

Христина. Так, у Марії теж був розкішний голос. Вона займалася музикою, грала на фортепіано. Навіть бувала з концертом в Україні.

Марта. Саме у 1993 році, коли Марія приїхала в Україну, ми познайомилась. Шкода, що навіть фотокартки не зробили на пам’ять. Сподівались, що це не остання наша зустріч... Але важка хвороба забрала всіх жінок сім’ї Цісиків – спочатку з життя пішла мама Квітки Іванка, потім сама Квітка у віці 45 років, а згодом - її сестра Марія... Вже з Інтернету дізналась, що Квітка з матір’ю у 1983 році таки побували в Україні на з’їзді українців всього світу, але ми з нею тоді не зустрілись.

- Пані Христино, часто буваєте в Україні?

Христина. Я – журналіст за професією. У 1990-х роках по роботі часто приїжджала в Київ. Зараз значно рідше відвідую рідну землю. Хоча постійно тягне в Україну - тут живе моє серце.

- А чи не хочеться переїхати сюди назавжди?

Христина: Мріяли про це. Але добре розуміли, що могли в той час зробити більше для рідної землі на відстані і не бути при цьому покараними. Згодом утворили в Америці свою маленьку Україну, де вже народились наші сім’ї. Тут – друзі, родина... Але не опускаємо жодної нагоди приїхати в Україну.

- На скільки популярною є творчість Квітки Цісик у США?

Христина. Її обожнює українська діаспора. І американці, які хоча би раз почули спів Квітки, виходили з нами на контакт, аби дізнатись більше про цю талановиту вокалістку.

- У Квітки є син. Чи передалась йому через покоління любов до України?

Христина. Син Квітки Едуард перейняв у мами любов до музики. Грає на фортепіано і у цьому році вступив до музичного коледжу. З гордістю говорить, що він – українець. Приїжджав якось із батьком до Львова, і з захопленням щоразу згадує про Україну. Ви не уявляєте, яке це відчуття – вперше ступити на батьківську землю. Почуття переповнюють, хочеться сміятись і плакати водночас.

- У Львові на вулиці, де жили батьки Квітки Цісик, встановили пам’ятну дошку, присвячену вашій сестрі. Наскільки це вагома подія для вашої родини?

Христина. Це надзвичайна подія в нашій родині. Приємно, що рідний Львів шанує і пам’ятає нашу Квіточку. Коли взнала, що планується відкриття, покинула всі справи - і приїхала сюди.

Марта. Наближували цей радісний день як могли: писали листи-звернення, придумували текст напису на дошці, збирали кошти... Думаю, мій батько був би особливо радий з того приводу, адже він найтісніше з нас підтримував стосунки з Цісиками з Америки. Але, на жаль, його уже немає серед живих... Хочеться подякувати всім, хто долучився до цього. Квітка – Українка з великої літери. Мусимо передавати пам’ять про неї наступним поколінням.

Інна Корчук, «Високий Замок»

 
 

Додав Art-Vertep 23 лютого 2010

Про автора

Квітка Цісик  — американська співачка українського походження, виконавиця українських народних і популярних пісень.

 

Коментарi

07 березня 2010
Bob

дивно що у Львові немає вулиці Квітки Цісик

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска