Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

MP3

Pianoбой Этажи (feat. (Бумбокс) (2012 р.) 4.88 Mb
Pianoбой Ведьма (2010 р.) 8,69 Mb
Потік Афіші Галереї MP3 Товари Інформація

Автори / Pianoбой / Лютневий концерт у Дніпропетровську

26 лютого концертом у Дніпропетровську Дмитро Шуров розпочав концертний тур Україною з проектом «Pianoбой». Перед концертом Дмитро розказав про імпровізації в музиці, концерти-шабаші та про те, як хотів піти в панк-гурт барабанщиком.
- Традиційно Україна в культурному плані сприймається чомусь з точки зору Одеси, Києва чи Львова.
Але Львів - це якась така дуже закрита культура, Харків - теж. У Донецьку є своя тусівка, а мені чомусь найкомфортніше саме в Дніпропетровську, а не у всіх цих містах, не дивлячись на те, що в мене тут досить мало знайомих.
Складно пояснити чому, це якесь чисто інтуїтивне відчуття.
Тому я дуже радий, що свій перший концерт свого першого туру я граю саме тут.

- Діма, я знаю, що час від часу Ваше життя досить тісно переплітається зі світом моди. І навіть проект pianoбой виникла в ході створення музики для французьких показів російського дизайнера Альони Ахмадуліної. Розкажіть про це.

- Альона Ахмадуліна робить дуже цікаві, провокаційні і складні шоу. Вона завжди серйозно підходить до своїх показів і тому в один прекрасний момент захотіла робити музику з серйозним композитором, а потім чомусь вирішила, що серйозний композитор - це я. І ми почали писати з нею такі концептуальні саундтреки до своїх французьких показів... Один із показів, музику до якого ми створювали, був у російському стилі, точніше, в стилі російської опери і мені так сподобалася ця тема, що я вирішив продовжити творити в тому ж ключі і піти куди-небудь у цей бік. У результаті народилася певна кількість досить дивних композицій, які поступово перелилися в проект pianoбой.

- Але ж Ви досить довго виступали в ролі музиканта популярних груп, а зараз раз і сольний проект, власні пісні ...


- Просто, напевно, я такий фрукт - пізнього дозрівання і мені захотілося свої пісні показувати комусь пізніше, ніж багатьом іншим людям. Ось зараз настав такий момент і народився pianoбой, сам по собі. До того ж, я вже якось розповідав, у мене в житті був такий період, коли мене просто дістало моє піаніно. От дістало, 8 років я на ньому граю! У мене тоді цілий місяць була абсолютна огида до інструменту, я до нього не торкався і навіть не підходив. Вже думав, що все, хотів навіть в одну панк-групу піти барабанщиком, пропонував їм свою кандидатуру. Але потім якось потихеньку в багаття любові були підкинуті дрова, пішли нові пісеньки і з цього вийшов новий проект. Тепер я звичайно мандражую трохи, переживаю, як його сприйме публіка. Ну, а якщо і не сприйме, ну, що ж тоді...

- Але, незважаючи на Ваше бажання познайомити pianoбоя з великою кількістю слухачів, регулярні новини про проект з'являються хіба що в Інтернеті.
 PR, скажімо прямо, невеликий.


- Ми ще маленькі, ми тільки починаємо, але вже дуже злі. У мене є особлива надія на Інтернет, але якщо врахувати той факт, що в Україні він поки що в такому, зародковому стані, то, звичайно, скоро нам знадобитися більш масштабний PR.

- Зараз новини про pianoбоя швидше з'являються у Вас в ЖЖ чи на офіційному сайті?

- Швидше за все у мене в голові. Безумовно, мені буде приємно, якщо всі новини про те, що я роблю, в першу чергу, будуть з'являтися у мене на сайті, тому що це буде достовірне джерело, але мені також буде приємно, якщо новини про pianoбоя будуть звучати по бразильському радіо або на канадському телебаченні, навіть раніше ніж в Україні. Чому ні? Хоча, амбіцій міжнародного масштабу в цьому проекті у мене немає, він абсолютно російсько-український і за менталітетом, і за мовою, і за всім іншим.

- На афішах концерти pianoбоя озаглавлені словом «шабаш». Це дійсно настільки феєричне видовище? Кажуть, на концерті в Києві емоції зашкалювали так, що Ви буквально падали на своє піаніно.
 
- Па-да-в... ми з ним злилися в екстазі, скажімо так. Швидше на нього падали келихи, і швидше за зламалася стійка, тобто це воно саме по собі впало, а я вже зверху приліг.
Просто перші концерти вони такі були, відьомські, чи що. Тому що у мене є 2 відьми в колективі і перший концерт, який ми з ними грали, він дійсно виявився трошки «шабашним». Все відбувалося в дуже цікавому місці під назвою «Шоколадний дім». Це такий покинутий будинок, в якому живуть справжні привиди, дуже цікаве місце. За своєю енергетикою мені цей концерт дуже сподобався і я вирішив, що хай усі мої перші концерти будуть в цьому ж стилі.

- Ви так легко йдете в інші проекти на піку популярності вже існуючих груп. «Музикант такого-то колективу, який залишив групу заради улюбленої справи» - це вже просто якийсь обов'язковий елемент поруч з ім'ям Дмитра Шурова ...

- Ну, що я можу сказати, було таке. Напевно, не вистачало музики тієї групи на той момент, коли ми її з Юрою покинули. Мені здається, це було помітно, і не тільки нам двом. Зараз pianoбой теж неспроста вилився. Напевно, мені знову не вистачає музики.

- І все-таки, що зараз відбувається з групою «Естетік Едьюкейшн»? Пам'ятається ви обіцяли: у березні - великий концерт, влітку - новий альбом ...

- Якщо чесно, мені не хотілося б зараз відповідати за всіх. Так вийшло, що всі ми роз'їхалися і зараз у нас ну ніяк не виходить зібратися разом. Тому я не знаю, як відповісти на твоє питання - якихось конкретних прогнозів з приводу групи «Естетік Ед'юкейшн» у мене зараз немає.

- Тоді, я звичайно ж поставлю питання про Zемфіру, на якій стадії знаходяться ваші стосунки на даний момент?

- Зараз ніякої співпраці не відбувається, тому що Zемфира перебуває в досить щільній відпустці. Знаєте, буває щільна діяльність, а буває щільна творча відпустка.
Напевно, єдиний якийсь наш спільний результат за останній час - це live, який вийшов під Новий Рік. Я б звичайно із задоволенням співпрацював з нею і далі, тому що мені здається, ми не все ще один одному сказали. Просто потрібен був якийсь момент відпочинку, і я думаю, що якраз він зараз і відбувається. У Zемфари свої, особливі біоритми і швидше весь інший світ підлаштується під неї, ніж вона почне підлаштовуватися під когось.

- У вас поки що не так багато кліпів, але той, що вже є, навіть незважаючи на свою простоту, дуже цікавий. Більше того, наскільки мені відомо, він вже встиг потрапити в програму міжнародного фестивалю короткометражок "Future Shorts" ... Хто його малював?

- Він не простий. Там така кипа малюнків і взагалі стільки праці. Його намалювала сестра нашого гітариста. У нас взагалі такий, ледь не сімейний бізнес виходить. Спочатку в мене була якась ідея і мрія зробити кліп на «Смисла.Нет» в дусі «Маленького принца», мальований. Але я не дуже розумів, як це реалізовувати і ось одного разу все само собою вирішилося, коли я зайшов в гості до одного дуже відомого в Україні театрального декоратора Саші Друганова-старшого, тата нашого музиканта. Ми з ним випили коньяку і почали малювати, але малюнки виходили якимись занадто претензійними. А потім Саша мені показав роботи його дочки і ми зрозуміли, що ось - це і є те, що нам потрібно. Вона багато малює олівцем, просто в зошитах, якісь такі речі, які абсолютно не мають ніякої певної мети і сенсу, вони просто є мистецтвом у чистому вигляді і мені це дуже імпонує.

- На фестиваль цей кліп Ви самі відправили чи хтось із компанії Артхаус Трафік у Вас його попросив?

- Керівництво компанії Артхаус Трафік шукало на фестиваль представників від України і вийшло на нас. Зараз ми там в дуже такій приємній компанії, серед досить крутих художників з Німеччини, Франції ...
Я й сам сподіваюся піти і подивитися, як це все буде виглядати на великому екрані.

- Виходить, зараз Ви їздите по Україні з гастролями, випускаєте кліпи, які представляють Україну на престижних кінофестивалях, знайомитесь з публікою - це все дуже круто. Але коли ж ми побачимо повноцінний альбом?

- Ми записуємося, але дуже ліниво. У мене було бажання спочатку спробувати обкатати наші пісні на концертах. Я ніколи так раніше не робив.
Весь час спочатку довго працюєш, потім робиш запис, потім віддаєш його на радіо, і тільки вже потім починаєш грати. А потім виходить так, що в процесі гри музика дуже видозмінюється, стає кращою, якоюсь живішою і це все завдяки публіці, яка бере участь в цьому. Зараз мені захотілося зробити це навпаки, так як робили Led Zeppelin, наприклад, або багато інших хороші групи.

 - Не страшно? Люди ж звикли любити ті пісні, які вони вже вивчили, а у Вас нам відомо 2-3 пісні, не більше.

- Я думаю 2-3 - це Ви загнули, більшість знає мінімум одну, будемо дивитися правді в очі. Але в мене є досвід, я впевнений - якщо ти граєш музику з максимальною віддачею і всім серцем, вона дійде, ось тут і зараз. Незалежно від ротацій, це відбудеться само собою.

- Яка пісня pianoбоя, з уже існуючих, здається вам найбільш цікавою?

- Найцікавіші з'являються щодня. У мене є дурна звичка дописувати тексти прямо перед виходом на сцену. Тому, якщо можна так сказати, проект народжується просто у вас на очах. Є близько 15 пісень, які з них увійдуть до альбому - поки незрозуміло. Але pianoбой відрізняється і від «Естетік Ед'юкейшн» та від інших груп у тому, що це саме пісенний проект.

- Імпровізації на концертах багато? Як правило, необкатанний матеріал сприяє цьому.

- О, так. Сьогодні взагалі буде труба. Головний імпровізатор нашого проекту грав раніше в групі «Звуки Му», а гурт «Звуки Му» це одна суцільна імпровізація, тому нам навіть доводиться десь його стримувати і боротися з цим.

- Співати, до речі, подобається?


- Так, подобається. Є таке. Я займаюся з викладачем і чим далі займаюся, тим більше мені подобається. Спів - це ж не просто спів, але це ще й дихання, це робота обличчя, постава, дуже багато всього. Одного разу на уроці у мене був такий цікавий момент, коли навіть у мене раптом відкрилося дихання. Я практично втратив свідомість. У мене було таке відчуття, ніби я не дихав раніше, от взагалі ніколи в житті і раптом почав дихати ...
- Якось Ви сказали, що це саме бабуся з дідусем прищепили Вам любов до музики ...

- Так, вони співали українські пісні в такому, практично баховому варіанті. У них були такі самі голосоведення як у Баха, а головна «фішка» полягала в тому, що вони і від мене постійно чекали якогось номера. Тому, коли я приходив до них у гості, я завжди повинен був щось заздалегідь підготувати: або вірш написати, або ще що-небудь вигадати. У цьому домі на вході до вітальні стояла велика розсувні ширма, яка в момент перетворювалася на справжню сцену. Ми весь час давали якісь концерти, тобто все було не просто так.

- Немає планів внести елементи усіх цих україно-бахівських наспівів в свою сьогоднішню творчість? Якщо вже в дитинстві вони Вам так подобалися.

- Є, але я думаю, це буде окремий проект. Зараз це, напевно, було б цікаво, приміром, якій-небудь «Дасі Брасі» ...
А, ні, я знаю! Коли ми з Ольгою (молодша сестра-прим. автора) будемо бабусею і дідусем, ми точно розучимо ці пісні і будемо їх співати!

- А немає таких варіантів, що коли Ви будете дідусем, Вам захочеться кинути цю музику під три чорти і піти, наприклад, у письменство. Ви ж ведете власну колонку в журналі «Фокус» і в ЖЖ раніше писали із завидною регулярністю. Напевно, подобається Вам це робити ...


- Писанина? Ось ця? Подобається? Мені? Ні, Ви що, за мене працюють письменники. Ви ж розумієте, у мене немає часу. Правда одного разу нам з Юрою Хусточкою одна дуже нехороша людина з Москви дійсно запропонував написати книгу про «Океані Ельзи» і вилити туди весь бруд. Він сподівався продати з нашою допомогою великий тираж, і у нього була умова - раз на тиждень ми повинні зустрічатися з якимись письменниками, розповідати їм, що й до чого, а ті вже потім самі оформлять наші розповіді в одну книгу.
Я просто на мить уявив, що з цього може вийти ...
Так, звичайно, цікавіше писати самому, але я думаю, що мені було б приємно написати щось на кшталт «Маленького принця», ніж займатися автобіографією якихось неіснуючих гуртів. Може й напишу коли-небудь.

- Цього року практично вся Україна брала участь у виборах президента. Навіть ті музиканти, які ніколи нікого не підтримували і скрізь заявляли про свою аполітичність, все-таки взяли на чийсь бік, Ви ж весь час були зайняті творчістю і залишилися осторонь.


- Мені здається, участь у виборах - це колосальна відповідальність .. Навіть більше - це занадто велика відповідальність для музиканта. Підписуючись під такими історіями музикант починає говорити чужими словами і говорити і за інших. Мені б цього не хотілося. Я хочу завжди, в першу чергу, говорити за самого себе. Тому в політичних історіях я практично ніколи в житті не брав участь, хіба що дуже-дуже давно колись.

Катерина Скурідіна для Арт-Вертепу

 
 

Додав Art-Vertep 03 березня 2010

Про автора

Pianoбой — новітня реінкарнація музиканта Дмитра Шурова (Океан Эльзи, Esthetic Education, Земфира). Дмитро Шуров - український музикант, піаніст, учасник гурту "Esthetic Education" (з 2004-го); колишній клавішник гурту "Океан Е

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска