Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Галереї

Потік Афіші Галереї Товари Інформація

Автори / Тарас Шевченко / На Трійцю вогонь з Тарасової гори принесуть до Криму

У Каневі, Севастополі й Сімферополі читатимуть Шевченків «Заповіт» мовами народів світу

І день іде, і ніч іде,
І, голову схопивши в руки,
Дивуєшся, чому не йде
Апостол правди і науки?

Тарас Шевченко

Для християн День сходження Святого Духу (Трійця) – особливе свято. Цього дня Христовим учням з'явилися «язики поділені, немов би огненні, та й на кожному з них по одному осів. Усі ж вони сповнились Духом Святим, і почали говорити іншими мовами, як їм Дух промовляти давав» (Дії 2:1-4).

Ця подія поклала початок всесвітньому поширенню християнства.

У 2010 році – рідкісний випадок, коли Трійця святкується всіма християнськими конфесіями в один день – 23 травня. Символічно, що це святкування співпало і з річницею перепоховання в Україні Тараса Шевченка – національного пророка і глибоко християнського поета, яка щороку відзначається 22 травня.

Учасники традиційної «Прощі до Тараса» цього року поєднають відзначення Трійці і дня виконання Шевченкового заповіту.

Вони запалять на могилі Шевченка поблизу Канева вогонь, який повезуть до Криму. Разом цим з вогнем вони хочуть принести до Криму дух Шевченкової поезії, звільненої від стереотипів і хрестоматійних нашарувань.

На могилі поета в Каневі та біля його пам’ятників у Севастополі й Сімферополі відбудеться акція «Чому не йде апостол правди і науки?». Її учасники прочитають Шевченків «Заповіт» 12-ма мовами світу. Для відзначення Трійці і вшанування Шевченка на заклик Руху добровольців «Простір свободи» зберуться не лише місцеві українці, але й гості з Києва, Полтави, Донецька та інших міст України.

Початок акції «Чому не йде Апостол правди і науки»

  • На Тарасовій Горі в Каневі 22 травня об 11.00
  • Біля пам’ятника Шевченку в Севастополі 23 травня об 11.00
  • Біля погруддя Шевченку в Сімферополі 23 травня о 15.30

Акція буде вільною від партійної пропаганди й мітингування. Її організатори прагнуть, щоб сучасники перейнялися духом Шевченкового слова і по-новому прочитали його поезію. А найбільше, на думку організаторів, цього духу сьогодні потребують саме мешканці Криму.

«ЧОМУ НЕ ЙДЕ АПОСТОЛ ПРАВДИ І НАУКИ»

Багато років люди чекають лідера і вчителя, який їх ощасливить. Сильним світу цього вигідно, щоб його чекали, а разом з ним - «стабільності» й «порядку», «хліба й видовищ». Вигідно, щоб за правду вважали її протилежність, щоб люди не чули власного голосу і не вірили власному серцю.

Але чи звідти ми чекаємо?

Те нове, що може вести людей у майбутнє – не зі світу. Саме на це натякав Шевченко. «Апостол правди і науки…» – це сама людяність, яка живе в кожному з нас і яка була найвищою цінністю для поета.

Цього апостола правди кожен має пробудити в собі. Пробуджується він лише тоді, коли ми починаємо усвідомлювати, що є неправдою – в нас і поза нами. А, усвідомлюючи, - починаємо робити дуже невигідну у всі часи справу: називати речі своїми іменами.

Апостол правди прийде до нас лише з нас самих, якщо ми по краплі вичавимо з себе і з своєї країни «кров ворожу», про яку писав Шевченко в своєму «Заповіті». Саме так, звільняючись від ворожого Людині начала в собі, в своїй країні і всьому людстві, люди можуть піднятися «до самого Бога молитися…», назустріч Духові, дарованому святом Трійці.

Кожна людина може бути у світі співтворцем настільки, наскільки вона знаходить власну індивідуальність, а відтак – і творчі сили.

Кожна людина може бути апостолом настільки, наскільки знаходить у собі правдивість, а відтак - несе у світ людяність.

Візьміть у руки «Кобзар», розгорніть його і уважно прочитайте перший вірш, що потрапить на очі. Ви переконається, що Шевченко писав насамперед про це.

Акція відкрита для приєднання всіх людей доброї волі.

 
 

Додав Art-Vertep 14 травня 2010

Про автора

Він був сином мужика — і став володарем в царстві духа. Він був кріпаком — і став велетнем у царстві людської культури. Він був самоуком — і вказав нові, світлі і вільні шляхи професорам і книжним ученим...

 

Коментарi

14 травня 2010

Интересно, как они собираются выполнять то, что завещал Шевченко? Топить врагов в крови? Убивать врагов? Бесчинствовать ещё каким то способом?

Art-Vertep
15 травня 2010

кайдани рвать

maskafogo
16 травня 2010

їдьте й самі подивіться)

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска