Увійти · Зареєструватися
 

MP3

НеДіля Чоловік і Жінка (2010 р.) 5,45 Mb
НеДіля Вий, мій ранок (неДіля & Росава) 3.14 Mb
Потік Афіші MP3 Товари Інформація

Автори / НеДіля / «Не дивлюся «Фабрики зірок», бо не маю телевізора...»

Гурт «НеДіля» порадував своїх прихильників третім альбомом – під назвою Fortissimo.

До збірки увійшло дванадцять пісень. Вони об’єднані літературною темою – написані під впливом книжок Антуана де Сент-Екзюпері, Ірвіна Шоу, Олексія Толстого, Сергія Жадана, Артема Чеха, Любка Дереша... До слова, Дереш і Чех ще й знялися у відеокліпі «НеДілі» на пісню «Если бы я был...». Нещодавно лідер гурту Едуард «Діля» Приступа завітав до Львова з акустичною презентацією Fortissimo. При нагоді разом з Орестом Крисою (гурт «Татхаґата») Діля виконав для галицьких меломанів також пісні з проекту «Понеділок-Тричі».

– До альбому Fortissimo увійшли пісні за останні чотири роки, – розповідав лідер гурту «НеДіля» Едуард «Діля» Приступа кореспонденту «ВЗ». – Відбирали лише перевірені композиції – чи то на публіці, чи то у студійному середовищі. Результатом задоволений. Приємно читати у незалежних рецензіях, що наш альбом – «найкраща українська поп-рок-збірка на сьогодні».

– Наскільки легко ваші кліпи потрапляють на українські музичні канали?

– Просто приношу свої кліпи – і їх ставлять в ефір. Я – виконавець того рівня, якому не можуть відмовити. І при цьому з мене не беруть грошей. Навпаки – мені сплачують авторські відрахування: і телеканали, і радіостанції, і бари та ресторани, і за рінгтони для мобільних... Можливо, мої кліпи не мають такої широкої ротації, яку забезпечують проплатами. Але мені для того, щоб займатися улюбленою справою, вистачає й тих ефірів, які є.

– Ваші колеги по музичному «цеху» жаліються на канал М1, в сітку якого українським виконавцям не завжди вдається потрапити...

– Я не можу пожалітися на М1 – мої кліпи цей канал «крутить». За дев’ять відеокліпів не було прецеденту, щоб мені відмовили. Інша річ, деякі ролики потрапляли у потужну ротацію, а деякі – у більш скромну. Людям, які керують каналом, видніше. А жалітися... Звичайно, не завжди легко. І корупція є... Але мені якось щастить. Вищі сили допомагають. Зрештою, з’явився новий інформаційний рівень – Інтернет. А це – помічник і вдячний слухач. Там немає програмних і комерційних директорів. Там ніхто не скаже тобі «формат» чи «неформат», задовга пісня чи закоротка...

– Кажете, отримуєте авторські відрахування...

– Так, уже протягом шести років. Хоча в Україні механізм захисту авторських прав працює досить складно і ще не на повну. Особисто я мав би отримувати у вісім-десять разів більші суми авторських відрахувань. Принаймні, мої польські колеги, які приблизно на тому ж рівні популярності, що й я, отримують у десять разів більше. До того ж у євро... Наш музичний ринок довго йде до цивілізованих відносин. Мільйони гривень авторських відрахувань осідають в офіційній корумпованій організації. Протягом року до цієї організації з усієї України стікаються кошти за публічне використання інтелектуального продукту. Та коли артисти звертаються до цієї структури, чують приблизно таке: «Ось тут у вас – три гривні... А за минулий місяць маєте 46 копійок...».

– Як музичний продюсер як оцінюєте рівень випускників проектів на кшталт «Фабрика зірок» чи «Суперзірка»?

– Не дивлюся таких проектів, бо не маю телевізора. Зрештою, життя – одне. Немає часу, щоб усе це переглядати. Та й не подобається мені така «творчість»... Потім «лохи» платять по триста гривень за квиток, йдучи на концерт, на афішах якого написано: «Живий звук», – а чують суцільну «фанеру». Люди самі собі плюють в обличчя – і фанатіючи біля екранів телевізора, і ходячи на такі-от «живі» концерти. Відбулася серйозна підміна понять – люди люблять і оцінюють уже не музику, а «зірку» за частоту її появи на екранах... Така аудиторія – бича маса, яка ні до чого не прагне, нічого сама не хоче робити. Їй сісти б на дивані, випити пляшку пива і подивитися «Фабрику зірок». А потім ще три дні страждати: чому Вася Петров потягнув за цицьку Машку Аніскіну?.. Про що з такою людиною розмовляти? Вона – зазомбована... Проектує на себе «успіхи» «фабрикантів» чи «суперзірок». Хоче також бути співаком. А при цьому не знає, що таке насправді – бути співаком?..

– Ви – активний «блогер». Скільки часу на добу просиджуєте за комп’ютером?

– Можу і цілий день просидіти... У мене постійно увімкнений Інтернет. Але у своєму блозі пишу під настрій і тільки тоді, коли є думки. До речі, зі своєю дівчиною познайомився в «Однокласниках». Ми уже два роки разом. На загал, Інтернет не повинен перетворюватися на шкідливу звичку. Спілкування в «павутині» не варто сприймати надто серйозно – як щось таке, без чого неможливо жити. А то уже інтернет-друзі та навіть інтернет-церкви є... Не розумію людей, які вбиваються: «Вона мене не кохає...», – хоча він її в очі не бачив... Кращого за живе спілкування немає. А Інтернет – гарна комунікативна річ. Більше не треба чекати тижнями чи місяцями, поки хтось на конях довезе листа зі Львова до Владивостока. Тепер листа можна переслати за дві секунди.

Довідка «ВЗ»

Едуард «Діля» Приступа – популярний український виконавець, композитор, аранжувальник, продюсер та телеведучий. У червні 2004 р. заснував поп-рок-гурт «НеДіля». Дискографія: «НеДіля» (2004 р.), «Трохи теплих слів» (2006 р.), Fortissimo (2010 р.). Раніше, з 1993-го до 2004-го, Діля був одним із лідерів гурту «Танок на Майдані Конго». За його участю «танки» записали шість альбомів. Як продюсер, композитор та аранжувальник Діля співпрацював зі співачкою Росавою над «компактами» «Просто неба» і «Колисанки».

Галина Гузьо, «Високий Замок»

 
 

Додав Art-Vertep 02 червня 2010

Про автора

Гурт був створений 10 червня 2004р. Едуардом Приступою, який більше відомий під псевдонімом «Діля». Сьогодні Діля – популярний український виконавець, композитор, аранжувальник, продюсер та телеведучий. Стиль музики гурту &l

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска