Увійти · Зареєструватися
 
Потік Товари Інформація

Автори / Газета День / Літературне таборування, або Як ми навчалися під відкритим небом

У серпні поблизу села Микуличин на Івано-Франківщині працювала Перша літня літературна школа для молодих письменників та літературознавців. Ідея організувати літературні навчання під відкритим небом належить Літературному клубу «МАРУСЯ», започаткованому восени 2009 року студентським активом Національного педагогічного університету ім. М.П. Драгоманова. Проект некомерційний, але набув популярності завдяки інформаційній підтримці літературних та молодіжних видань.

СКАЗАНО — ЗРОБЛЕНО

Про задумку літньої школи в молодіжному літературному середовищі поговорювали ще з зими. Обговорення літклубівців викликали щонайменше посмішку у стороннього спостерігача, хтось відкрито закидав іронічні репліки недовіри до того, що така ідея буде реалізована.

А виглядало все дуже симпатично. Після короткої дороги від Івано-Франківська до Микуличина маршруткою треба було подолати коротку дистанцію вздовж гірської річки, перебратися через підвісний мостик на інший бік, де на всіх новоприбулих чекали організатори. Останні проводили гостей та учасників школи на гірську полонину, де розташувався табір. Йти було важко, в окремих заболочених та кам’янистих місцях — просто неможливо! Але підтримка, що відчувалася від наших «провідників» — свіжа водичка, часті привали для непідготовлених, вчасно подана рука на крутих підйомах — додавала сил. Відстань успішно подолано. Піднялися! Застали учасників школи вже за роботою: сертифікований тренер Марія ПРИДЬМА проводила тренінг «Молодіжне лідерство в літературі», організатори «дотягували» робочі моменти з новачками, чергові по кухні готували обід.

Неформальна обстановка спонукала до розмови. У єднанні з природою бесіда наповнювалася особливою щирістю: «»МАРУСЯ» загорілася цим проектом! «Етап підготовки пройшов досить успішно та без особливих нервів — тренери з ентузіазмом погоджувались брати участь у Літературній школі, а молодь почала активно відгукуватись, — ділиться досвідом координатор Літературного клубу «МАРУСЯ» Анастасія ПЕЧЕРИЦЯ. — Реалізовувати саму школу вже в Карпатах теж було досить нескладно, оскільки більшість з нашого оргкомітету вже мала подібний досвід таборування».

Про популярність школи в молодіжних мистецьких колах свідчить кількість заявок, які почали надходити до організаторів з перших днів інформаційної кампанії. Серед 123-х бажаючих організатори відібрали лише 25 наймотивованіших учасників, які успішно пройшли конкурсний відбір і були запрошені до участі у школі. Це молоді люди з різних куточків України — Київ, Львів, Харків, Бровари, Полтава, Івано-Франківськ. «Зібралося дуже цікаве коло молодих поетів, прозаїків, перекладачів та культурних менеджерів, які в майбутньому — сподіваюся — стануть відомими у своєму літературному напрямку, — додає Настя. — Ми не прогадали! Проект виправдав наші сподівання».

ЛЕКЦІЙНИЙ КУРС ПЛЮС ПРАКТИКА

Програма школи була розподілена за чотирма напрямками — тренінги, дискусії, майстер-класи і творча робота. Мистецькі навчання проводили досвідчені молодіжні сертифіковані тренери, відомі українські письменники, менеджери культури. Про велике призначення письменника передати побачене іншим людям, про відчуття «однієї родини» як найважливішу ознаку причетності до літературного світу та про «магічний реалізм» і правду власного тіла як джерело літератури розповідав учасникам школи есеїст та журналіст Тарас ПРОХАСЬКО. Його майстер-класи «Місце есеїстки в сучасній українській літературі» та «Чому ми пишемо? Про що писати?» викликали значний інтерес у молоді. Двогодинний діалог минув на одному диханні.

Свої письменницькі таємниці відкривав перед громадою есеїст Степан ПРОЦЮК. Говорив про суб’єктивні версії автора та толерантність в есеїстиці, а також про літературу як автопсихотерапію. Тренінги «Сучасний український літературний процес» та «Психологія творчості» занотовані! У свою чергу, письменник, мандрівник, лауреат ІІ премії «Коронації слова 2009» Максим КІДРУК провів майстер-клас «Проектування літературної кар’єри», а поет, перекладач, літературний менеджер та дизайнер Ілля СТРОНҐОВСЬКИЙ ділився досвідом, як співпрацювати з видавцями і видати книгу, а також як зробити вдалий переклад.

Завдяки насиченій програмі учасники Першої літньої літературної школи набули практичних навичок ораторської майстерності та самопрезентації, дізналися, якими є ефективні літературні спільноти. Молоді письменники отримали базові знання з композиційної побудови твору, стилістичних особливостей текстів, що у майбутньому допоможе їм виробити власний авторський стиль. Через ігрові форми навчання організатори також запропонували учасникам базові знання з культурного менеджменту та промоції літературного продукту і культурних подій, що стане у пригоді, аби віднайти своє місце у літературній сфері.

ПІДБИВАЄМО ПІДСУМКИ

«Така школа — це новий формат, що, безумовно, є добре», — каже письменник і тренер Першої літньої літературної школи Степан ПРОЦЮК. Справді, до цього молодим українським письменникам і літераторам не випадало жодної можливості використати вакантний літній час для навчання і з користю для своєї майбутньої професії. Зазвичай пропонуються наукові обговорення актуальних літературних чи лінгвістичних проблем. Це традиційні форми роботи. Сучасний формат відкритої дискусії, тренінгу та майстер-класу з літератури проводиться вперше.

«Нічого ґрунтовніше за особисте спілкування з молодими літераторами не дає уявлення про реальний стан літератури і її можливий вплив. Таким чином можна пересвідчитись, наскільки він малий і малоплинний. Це витвережує і збагачує, — ділиться своїм враженням Ілля СТРОНҐОВСЬКИЙ. — Школа показала, що проводити заходи серйозного представницького рівня силами початківців можна, ба навіть з переконливими результатами. Добра організація і якісне наповнення можливі і не в кондиціонованих приміщеннях великих міст. До літературного досвіду домішується туристичний — і це теж наснажує».

...У неділю вранці учасники школи згортали намети, пакували наплічники і взували зручне взуття, аби спускатися з карпатської полонинки й повертатися кожен до свого дому. Хтось задоволений більше, хтось менше. Але всі отримали порцію свіжих знань, цікавого спілкування і незабутніх вражень.

Протягом шести днів творча й активна молодь мала нагоду відпочивати та навчатися разом із однодумцями, спілкуватися та налагоджувати зв’язки на майбутнє. Втім, говорити про комплексну оцінку Першої літературної школи ще досить рано. «За якими критеріями оцінюється школа? — запитує Тарас ПРОХАСЬКО і сам же відповідає на запитання: — Атмосфера і результат. Атмосфера тут була прекрасна, а результат трохи згодом побачимо!».

Ірина БОЧАР, випускниця Літньої школи журналістики «Дня»-2010

Газета «День»

 
 

Додав Art-Vertep 21 серпня 2010

Про автора

Щоденна всеукраїнська газета

Автори пов'язані с новиною

Стронґовський , Степан Процюк , Тарас Прохасько

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска