Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Афіші Інформація

Автори / Фестиваль КіноЛев / Молитва за гетьмана Фелліні

На чотири дні Львів перетворився на «маленький Канн», даючи можливість кіноманам зануритися в атмосферу П’ятого міжнародного фестивалю незалежного кіно «КіноЛев-2010».

І хоча до червоної доріжки і позолочених призів у Львові ще не доробилися, своїх зірок тут не бракує. За традицією, на «КіноЛев» щороку «запрошують у гості» кінокласика світового рівня. Минулого року це був Інгмар Бергман, цьогоріч – Федеріко Фелліні.

Мабуть, тільки у Львові можуть перетворити банальний ляпсус дрібного чиновника на елегантний жарт. Напередодні кінофоруму начальник міського управління культури, відповідаючи на журналістську «підколку», на повному серйозі заявив: якщо, мовляв, організатори запевняють, що Фелліні приїде на кінофестиваль, то він приїде. Після того я разів десять чула фразу (і навіть просто на вулиці, серед людей): «А Фелліні ще не приїхав?». Посміялися…

У Львові підготували подарунок для маестро – озвучили українською три його фільми – «Сатирикон», «Рим» і «Солодке життя». Дубляж, до речі, непоганий, принаймні без тих мовних ляпсусів, якими грішать наші телеканали. Відкриттям для мене стало те, що й молодь, виявляється, захоплюється Фелліні! На перегляді «Солодкого життя» людей було хоч і небагато, але принаймні половина – молодь. Одна з глядачок, Дана, на вигляд років 18, розповіла, що Фелліні – її улюблений режисер, а «Солодке життя» вона дивилася 24 рази!

Фелліні для кіносвіту є еталоном, і повторити його досі не вдається нікому. Він – «гетьман від кіно». Знаковим для цьогорічного «КіноЛева», який відбувався паралельно зі святом Дня незалежності, стала прем’єра режисерської версії стрічки «Молитва за гетьмана Мазепу» знаного українського кінорежисера Юрія Іллєнка. Він у розквіті творчого таланту три місяці тому відійшов у небуття, так і не дочекавшись прем’єри оновленого «Мазепи».

На вечори пам’яті Юрія Іллєнка до Львова приїхали його два сини, Андрій і Пилип, і дружина, кіноактриса Людмила Єфименко (виконавиця головної жіночої ролі у «Мазепі»). Вони розповіли глядачам «КіноЛева», що Федеріко Фелліні був улюбленим режисером Юрія Іллєнка (а улюбленим фільмом – «Вісім з половиною»). Обидва режисери померли у віці 73 років…

Іллєнко «виношував» свого Мазепу у прямому розумінні цього слова зі шкільної парти. Юрій, який народився і жив у Черкасах, за збігом обставин певний час навчався у школі у Москві. Там хлопчика дражнили «хохлом» – доти, доки у нього не урвався терпець. Наклавши цеглин у шкільний портфель, малий Іллєнко «навів історичну справедливість» у класі. Після того його вже ніхто не дражнив, він лише чув шепіт у спину: «От Мазепа…». Тоді у Юрія і зародився задум створити кінополотно про Мазепу.

Але навіть зняту у 2001 році стрічку чекала нелегка доля. В Україні картини практично не показували в кінотеатрах, жодного разу – по ТБ, не випущено відео. Фільм не рекомендували до показу в Росії. Як зізнався сам Юрій Іллєнко у закадровому коментарі до оновленої версії «Мазепи», «його було піддано «обструкції путінського Кремля через п’яту колону в Україні». Можна очікувати, що оновлений «Мазепа» таки знайде свого глядача – за словами Пилипа Іллєнка, зараз ведуться переговори про його загальноукраїнську прем’єру, а також планується вихід стрічки на DVD.

Юлія ЛІЩЕНКО, «Високий Замок»

 
 

Додав Art-Vertep 25 серпня 2010

Про автора

Шановні художники, режисери, музиканти, поети, письменники – творці мистецтва і його поціновувачі! Я, Олесь Дзиндра, засновник та фундатор Музею Ідей у Львові.

Автори пов'язані с новиною

Юрій Іллєнко , Богдан Ступка

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска