Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Галереї

Потік Афіші Галереї Інформація

Автори / Фестиваль Захід / «Захід» мистецького літа

Фестивалимо

Однією з особливостей фестивалю «Захід-2010» був… його організатор. Яків Матвійчук відзначив свій день народження 22 серпня цього року доволі оригінально та, сказати б, екстремально: всі три дні «Заходу» майже не спав. Завдяки його зусиллям фест видався гостям вельми насиченим і цікавим.

Фестиваль «Захід-2010» під гаслом «Своя культура, тому що це круто» проводився 21—23 серпня у Старому Селі, що на Львівщині, на території найстарішого замку області.

Організаційні умови «Заходу» були доволі зручними для всіх гостей: туалети біля входу в замок, колонка з водою, безпека на території фестивалю та в наметах, велика сцена, етнічна атмосфера. Також можна було поїсти в місцевих барах, купити продукти харчування і переночувати в старосільчан. «Фестиваль мені сподобався тим, — розповідає Оксана Наконечна, головний волонтер, — що, порівняно з минулим роком він пройшов набагато організованіше. Дуже потішила літературна сцена, правда, шкода, що не всіх її учасників змогла послухати».

Ведучими фестивалю на музичній сцені були Мирослав Кувалдін, «Дрю» та Ігор «М’яч». Усі вони беруть активну участь у проведенні подібних заходів. Тому не дивно, що на «Заході» «трійця» зуміла тримати піднесеним дух сцени та веселити публіку — їхні методи є доволі епатажними.

«Загалом лайку не використовую, — ділиться «секретами» ведучого Ігор «М’яч», вокаліст рівненського гурту «Мій батько п’є». — Я проти вживання лайки зі сцени. Це низько, адже нею послуговуються люди, котрі не можуть зв’язати докупи слова, щоб щось сказати».

Музична програма лише тішила: найвідоміші гурти української рок-сцени, чистий звук та шалені танці фанатів. Жоден виконавець не зійшов зі сцени, допоки не відіграв свою пісню «на біс», а прихильники тим часом чекали на автографи кумирів і фото з «рок-зірками». Особисто хочу відзначити успіх гуртів «Los Colorados», «The ВЙО», «Серцевий напад», «Тінь сонця», «Фліт», «Ot Vinta», «Мій батько п’є», «Мертвий півень» і тернопільських – «Ті, що падають вгору», «Nameless», «Холодне сонце». Гуртів було багато, якщо порахувати — то 31, і всі до цього часу грали на кількох десятках фестивалів чи концертів.

Музичну програму розбавляла літературна сцена, де проводили літературний слем, ведучим якого був харківський поет «Мультфільм Гагарін». У слемі брали участь молоді, здебільшого маловідомі, письменники з багатьох областей України. У фінал вийшли «ВоваВова», Ліка Терехова і Петро Буяк. Переміг «ВоваВова» з Києва і, як винагороду, отримав 80 грн. Літературний критик Олег Короташ, який був присутній на фесті, зазначив, що переможець слему прочитав на «Заході» один із кращих віршів, почутих критиком за останні кілька років. Спеціальним гостем був Любко Дереш зі сценаріями, які він пише «останніми днями».

Натуральне природне мило, різноманітна рідкісна література, індійські сувеніри та прикраси, ручні вироби та багато іншого — все це можна було придбати на «Заході-2010». Серед розваг «Захід» пропонував реконструкцію рицарського бою з особистою активною участю в ньому, зі зброєю та обладунками, політ на повітряній кулі, вогняне шоу, стрільбу з лука та інше. Тут було чим зайнятися. «Я слухала музику, — розповіла гість фестивалю Оля Ворончук. — Грала в «показуху», пила воду з річки, ходила вночі на кладовище, знайомилася з новими людьми, сиділа біля вогнища всю ніч, їла зіпсоване овочеве рагу з печивом, була на літературних читаннях. Фестиваль — супер».

На «Захід» приїхали неформали різних напрямків, але переважала «кольорова» аудиторія, особливо хіпі. Оскільки за квиток потрібно було платити, то майже вся неадекватна молодь сиділа вдома і пропустила справді сильний музичний фестиваль. Ось щодо пияцтва, то п’яних не було.

Коли мова іде про наметове містечко, то в Старому Селі доволі весело жити. Для гостей організатори виділили багато території. Щоправда, з нею трохи не вгадали: містечко було розміщене під самим замком, а подекуди під наметами стояло болото. З’ясувалося, що відведена територія — це пасовище. Два інші наметові містечка виявилися сухими й комфортними, правда, були вони за десять хвилин ходьби до сцени.

Опісля фестивалю всі поїхали святкувати День Незалежності України до рідних міст. «А ми День Незалежності, — як заявив Зорян Безкоровайний, гітарист тернопільського гурту «Nameless», — святкували в Чернівцях, де грали концерт».

«Радий за організаторів, — ділиться враженнями Сергій Василюк, лідер київського гурту «Тінь сонця». — Їм вдалося зібрати велику аудиторію, котра, здається, була найбільшою на цьогорічних рок-фестивалях в Україні. Тому доречно подякувати головному організатору Якові Матвійчуку та «ексклюзиву» фестивалю — волонтерам, які спали на головній сцені».

Спостерігав «Захід» Віктор МАЧАЛЬСЬКИЙ,

студент другого курсу спеціальності «Журналістика» ТНПУ ім. В. Гнатюка.

Вільне Життя +

 
 

Додав Nusya 17 вересня 2010

Про автора

«Своя культура» - саме таким є основне гасло фестивалю, яке визначає мету: підтримку якісної української музики, літератури, театру та різних напрямків мистецтва та популяризацію її серед молоді.

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска