Увійти · Зареєструватися
 

MP3

Кобза Ой, кинув я бук 2.74 Mb
Кобза Щедрівка (a capella) 1.20 Mb
Кобза Щедрівка 1.10 Mb
Потік MP3 Товари Інформація

Автори / Кобза / Геннадій Татарченко написав рок-оперу про Сковороду

Рок-оперу ”Містер Сковорода” 56-річного композитора Геннадія Татарченка у вересні покажуть у столичному палаці ”Україна”. А прем’єра відбудеться 6 червня у Переяславі-Хмельницькому на Київщині, в будинку культури при місцевому педагогічному університеті.

— Після розпаду ”Бітлз” Пол МакКартні зібрав нову групу ”Вінґс”, — розповідає Татарченко в київській кав’ярні ”Кофе хаус”. — Вони грали у студентських містечках. На перших виступах майже не було преси. Я щось таке саме зроблю.

”Містера Сковороду” Татарченко написав 1994-го із поетом Олександром Вратарьовим за мотивами п’єси Ярослава Верещака відразу після успіху своєї рок-опери ”Біла ворона” в театрі імені Франка.

— Хотів, щоб і ”Містера Сковороду” там поставили, — зізнається. — Але Богдан Ступка порадив віддати виставу київському єврейському театру ”Мазелтоф”. Я здивувався: як це наших хлопців у вишиванках євреї гратимуть. А Ступка сміється: ”Я ж Тев’є-Тевеля граю!”

Єврейський театр зіграв ”Містера Сковороду” у театрі Франка. Після трьох прем’єр виставу запросили до Ізраїлю, Австралії, Німеччини, Канади й США.

— Останні гастролі були в Чикаго, — згадує. — А після них до Києва повернулася лише половина трупи ”Мазелтофа”. Інша лишилась на ”пеемже” в Америці.

Режисером постановки рок-опери у театрі імені Франка буде Микола Красницький. Він організовував перший ”Слов’янський базар”, де Таїсія Повалій отримала гран-прі. Мецената гратиме Анатолій Гнатюк, а конферансьє — призабутий лауреат ”Слов’янського базару” Андрій Шпак.

Дія відбувається у сучасному вузі. Там проходить конкурс на звання ”Містера Сковороди”, на кшталт модних зараз ”Міс Донбас” чи ”Містер Шварценеґґер”. Найталановитішим виявляється брамник — хлопець, який відчиняє й зачиняє браму вузу.

— Для мене прототипом цього героя є покійний Віктор Цой — талановитий співак, який працював кочегаром, — пояснює Татарченко.

Каже, що образ мислителя Григорія Сковороди буде присутній тільки у вигляді портрета над сценою.

— Цей портрет брамник знайде на смітнику.

У виставі одна жіноча роль — чаклунки. Її гратиме дружина Татарченка — естрадна співачка Астрая (справжнє ім’я Олена Петрова).

— Це справжня лярва! Вона керуватиме мужиками аж на раз. Як одна наша політичка. Чаклунка кохає брамника, але заради власного інтересу тікає з меценатом, — каже Татарченко.

Брамника гратиме студент київського училища культури Віталій Веспер. Костюми шиє модельєр Олександр Гапчук.

— Гратиме симфонічний оркестр, дует саксофоністів, гітаристи Сергій Чантурія та Дизель із групи ”Грін Грей”. Я теж вийду з електроакустичною гітаркою ”овейшен”. Викупив її за 10 тисяч доларів у циган із московського театру ”Ромен”.

Зізнається, що мріє перекласти ”Містера Сковороду” англійською й видати диск:

— Попрошу дружину письменника Андрія Куркова. Вона — англійка.

Ображається, що люди його знають по старих попсових піснях.

— Я ж їх одною лівою писав, — каже зневажливо. — Менеджер зі Швейцарії слухав — носом крутив. Але подивився мою ”Білу ворону” і запросив мене на Женевське озеро. Та часу нема поїхати.

Але заробляєте ви попсовими піснями? — цікавлюся.

— Написав заради хохми ”Юного орла” для Поплавського. Три тисячі доларів дали. А за ”Гімн Федерації футболу” Григорій Суркіс 37 тисяч гривень заплатив.

Замовляє полуничний чай.

— Я вже півроку не п’ю спиртного, — зізнається. — А раніше навіть драпчик покурював.

Здоров’я вже не те?

— Три роки тому в Амстердамі познайомився з індійцями. Вони порадили не вживати алкоголю. Тепер краще почуваюся. Але знайомі ображаються, що не п’ю за їхнє здоров’я.

То на день народження Оксани Білозір не підете? (30 травня у співачки було 50-річчя. Татарченко написав для Білозір хіт ”Україночка”. — ”ГПУ”).

— Чому? — дивується. — Піду. По телефону попередив, що не питиму. Але анекдоти травити буду, як усі. Самовар якийсь подарую.

А вам що зазвичай дарують?

— Валерій Леонтьєв опудало великого пуделя подарував. У нього тоді пісня з’явилася ”Виставка собак”. Опудало в мене дома на Оболоні стоїть. Якось були з Астраєю в Москві. Витратилися. Думав у Тамари Гвердцителі позичити щось. А вона запросила в гості й подарувала тисячу доларів.

  • 1951, 17 травня — народився в місті Сніжне на Донеччині, у родині лікарки й працівника торгівлі
  • 1957 — родина переїхала до Києва, вчиться грати на скрипці та співає у хорі
  • 1972 — вигнали з третього курсу консерваторії
  • 1974–1978 — грає в ансамблі ”Кобза”
  • 1981–1990 — шлюб з інженером-економістом Оленою
  • 1987 — закінчив консерваторію
  • 1996 — у цивільному шлюбі зі співачкою Астраєю народився син Кирило
  • 1999 — одружився з Астраєю
  • 2001 — придбали трикімнатну квартиру в Києві
  • 2007 — прем’єра рок-опери ”Містер Сковорода”
  • Заслужений артист України

Іван Столярчук, Газета по-українськи 

 
 

Додав Art-Vertep 01 червня 2007

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска