Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

MP3

LЮК До побачення (2007 р.) 9,11 Mb
LЮК Антон (2009 р., сл. Сергія Жадана) 8,62 Mb
LЮК Ті Ві 5.63 Mb
LЮК Спрага 3.49 Mb
LЮК Lemon 3.74 Mb
Потік Афіші Галереї MP3 Товари Інформація

Автори / LЮК / Група Lюк: про дніпропетровських музикантів, європейський тур і останній альбом Сoldplay

 

У світі існує величезна кількість музики, і вся вона має свій емоційне забарвлення. Напевно, саме цим фактом і пояснюється той дивовижний збіг, чому найсвітліша, найрадісніша і найпозитивніша група нашої країни - Lюк ось вже другий рік поспіль приїжджає до Дніпропетровська саме восени. У той час, коли більшості з нас просто необхідно зарядитися позитивними емоціями і позбутися від осінньої хандри.

У цьому році виступ Lюків в Дніпропетровську відбувся 12 листопада, в рамках фінального гала-концерту фестивалю молодих музикантів «Рибний четвер». Можливість виступити на одній сцені з гостями з Харкова стала головним призом для переможців фестивалю - молодої дніпропетровської групи «Маса Причин», а сам концерт ознаменував новий виток у розвитку клубного руху Дніпропетровська - злиття клубів ДК і MasterShmidt.

Природньо, що ми теж не стали упускати шансу отримати свою порцію позитиву, і скориставшись першоюж вільною хвилинкою Lюков після концерту, поговорили по душах з вокалісткою гурту Олею Герасимовою.

Група Lюк досить частий гість у Дніпропетровську, але останнім часом всі ваші візити до нашого міста, так чи інакше пов'язані з творчістю молодих дніпропетровських музикантів. Минулого разу ви грали в Дніпрі спільний концерт з групою «Таємниця Третьої Планети», сьогодні виступаєте на одній сцені з ще однимдостатньо молодим гуртом «Маса причин». Чим пояснити таку прихильність до молодих талантів? Може тим, що в свій час багато дізналися про групу Lюк саме завдяки спільним альбомом з солістом групи «5'ніца» Андрієм Запорожцем?
Оля Герасимова: Ну, по-перше, група «Таємниця третьої планети» мені дуже подобається. Навіть більше - це одна з моїх найулюбленіших українських гуртів. У нас з ними був не тільки спільний концерт у Дніпропетровську, а й навіть спільний міні-тур по інших містах України. А що стосується сьогоднішнього концерту, то, як я розумію, він став своєрідним закриттям фестивалю «Рибний четвер». Я думаю, що хлопці, які грали разом з нами цього вечора, отримали свій заряд енергії і знайшли своїх нових слухачів. Та й взагалі, по-моєму, це дуже здорово - підтримувати молодих музикантів. Хоча ми себе старими теж не вважаємо, навіть незважаючи на те, що нас сьогодні виставили в ролі таким корифеїв.
Ваш нинішній концерт у Дніпропетровську проходить у рамках заходу, присвяченого злиттю двох музичних клубів. У зв'язку з цим захотілося дізнатися, що Ви думаєте про злиття в принципі і злиття серед музикантів? У Вас адже був досвід спільної роботи і з Андрієм Запорожцем, і Сергієм Бабкіним, і з Антоном Слепаковм.

Оля Герасимова: Я думаю, що якийсь обмін інформацією - це завжди добре. І якщо, наприклад, група Lюк запрошує для запису пісні Антона Слепаковим - це означає, що у нашої спільної пісні вже буде якесь абсолютно нове дихання і настрій. І люди будуть сприймати вийшла музику зовсім по-іншому. Ті, хто знає групу «.. іДруг Мій Грузовик», можливо, почнуть слухати Lюк, а ті хто слухав групу Lюк, може відкриють для себе «... іДруг Мій Грузовик». Обмін чим би то не було - це завжди здорово, тому що в результаті нього завжди з'являються нові та цікаві ідеї.

Повернемося до молодих музикантів. Я знаю, що прямо зараз Ви зараз знімаєтеся в кліпі групи «Таємниця Третьої Планети». Як хлопцям вдалося заманити Вас в таку авантюру?

Оля Герасимова: А їм і не довелося мене заманювати, вони просто запропонували, а я відразу ж і з задоволенням погодилася. Я ніколи хлопцям цього не розповідала, але пару років тому, коли «Таємниця Третьої Планети» тільки випустила свій перший альбом, у мене в житті сталася досить складна ситуація і їх музика реально витягла мене з депресії. Знаєте, мені іноді «вконтакті» пишуть: «Олю, ви така чудова, у мене перед Вашим концертом такий поганий настрій був - повіситися хотілося, а прийшла, почула Ваші пісні, і відразу ж стало легше». Точно так само, пару років тому, мене просто врятував диск «Таємниця третьої планети». Я слухала їх з ранку і до вечора. Я танцювала під їхню музику перед дзеркалом і таким чином виплескувала весь накопичений негатив і все те погане, що було в моєму житті. Тому, коли хлопці запросили мене знятися у них в кліпі, я не сумнівалася ані секунди. Адже вони навіть не знають, як вони мені колись допомогли, і ось тепер, коли вже вони в мене попросили допомоги, звичайно, я не змогла їм відмовити.

Продовжуючи тему кліпів, не можу не згадати про сумне. У минулому році у Вас була досить напружена ситуація з кліпом на пісню «Мітхун Чакработі». Зняти - зняли, а готове відео так і не отримали. Розкажіть, чим все закінчилося? Є якісь новини?

Оля Герасимова: Ох, так. У нас дійсно така складна ситуація сталася з режисерами цього кліпу. Спочатку все було добре і взагалі начебто б навіть безкоштовно, але потім якось потихеньку-потихеньку зйомки стали переходити у дещо іншу площину і в підсумку остаточно зайшли в глухий кут. Але сьогодні у нас є весь відзнятий нами матеріал для цього кліпу і ми все-таки дуже сподіваємося, що він коли-небудь вийде і навіть монтуємо його власними силами потроху.

А ось де, до речі, можна сьогодні побачити Ваші кліпи, крім як на youtube.com? Може, і не має ніякого сенсу що-небудь знімати зовсім, раз на телеканали в кінцевому підсумку ці кліпи потім не доходять?

Оля Герасимова: Справа в тому, що тут досить двоїста ситуація виходить. Якщо знімати кліп спеціально для телебачення Україну, то до нього обов'язково потрібно вставляти оголені тіла або якісь інші нецікаві і нічим не дивуючі кадри. Тому що велику кількість глядачів українського телебачення чомусь приваблює саме таке відео і це дуже сумно.

Тому, я вважаю, що якщо група хоче зняти кліп, то в першу чергу вона повинна зняти його для себе, і не важливо, де його покажуть потім. Адже людина, яка незважаючи ні на що, шукає щось нове і хоче створити дійсно варту річ - це і є справжній музикант, справжній професіонал своєї справи. А у нас в шоу-бізнесі в більшості випадків як? Звідкись злизала мелодію, звідки-то слова, підрихтувати трохи, зняв кліп - і ось вже готовий хіт і вся країна його масово слухає ... Я думаю, це неправильно, потрібно шукати тільки своє ..

Але чи має сенс взагалі морочитися з ротацією кліпу на ТБ або випуском дисків сьогодні? Ваш останній альбом викладений у вільному доступі в мережі Інтернет. Ваші кліпи легко можна знайти на youtube. com. Кому потрібна ця ліцензія і ці ефіри, XXI століття надворі.


Оля Герасимова: Ми до недавнього часу думали так само. Навіщо нам диски, навіщо якісь плакати? Якщо хтось захоче завантажити нашу музику або подивитися фотографії, він зможе просто зайти «вконтакт» і запросто отримати там все це абсолютно безкоштовно. Але на наші концерти приходять люди, які дійсно хочуть купити диски і плакати. Адже дуже часто такий диск - це додаткова можливість зав'язати контакт з музикантом. З диском людина не так соромиться підійти за автографом, а заразом і поспілкуватися з улюбленим музикантом про щось дійсно для нього важливе.

Знаю, що цього літа у групи Lюк відбувся концертний тур Європою. Які враження залишилися після цієї поїздки? Як вас прийняла Європа? Зуміли зібрати європейських слухачів чи виступали в основному перед нашими емігрантами?

Оля Герасимова: Ой, враження від цієї поїздки неймовірні! Це наш перший такий далекий і такий довгий тур. І в кожному місті концерти відбувалися абсолютно по-різному! У Берліні, наприклад, нашу публіку, можна було розділити 50/50 - були і росіяни, і українці, і німці. А в Польщі ми сколихнули місцеве населення. У них там взагалі не заведено, щоб публіка танцювала. Як правило, поляки приходять на концерт, сідають на стільчики і слухають пісні. Але як показала практика, під нашу музику довго сидіти неможливо. На другий-третій піснях ноги наших польських слухачів все ж не витримали і пішли в танок. У Празі публіка була взагалі шикарна. Люди там дуже відкриті, всі усміхнені й щасливі. Коли ми відіграли перші пісні, я підняла голову, щоб подивитися на глядачів, і бачу в натовпі дядечка-кришнаїт у помаранчевій рясі, який просто стрибає в натовпі молоді та така від нього пре енергетика ... Я його потім, після концерту, навіть ходила шукала, так захотілося з ним поспілкуватися, але він, на жаль, куди й подівся самим чарівним чином.

Ну а якісь додаткові амбіції у зв'язку з європейським туром у Вас з'явилися або знову - здрастуйте, гастролі по українських містах і усе як колись?

Оля Герасимова: Справа в тому що, я наприклад, над цим навіть не замислююся, та й хлопці, я думаю, теж. У нас є концерти, у нас є своя публіка. Звичайно, буде дуже здорово, якщо вона якимось чином розшириться територіально, але коли починаєш думати про те, щоб підняти планку спеціально, як правило, нічого хорошого з цього не виходить, це вже якийсь глухий кут. У такі моменти група перестає працювати творчо, вона не розвивається музично, а розвивається виключно у своїй важності, а це все - це крах. Важність - вона ніколи не йде поруч з творчістю.

Якщо вже ми заговорили про розвиток, пропоную перейти ось до якого питання: у клавішника вашої групи Олега Сердюка вже два сайд-проекту: Younnat і 99 INJECTIONS. Решта учасників групи чимось побічним зайнятися не думали?

Оля Герасимова: Я думаю, у Олежки просто якийсь зв'язок з космосом більше розвинена. У нього там антеннкі на голові спеціальні, а у нас їх немає. Справа в тому, що Олегудуже подобається електроніка, ось він і реалізує цю пристрасть у своїх проектах. І Younnat і 99 INJECTIONS в чомусь схожі між собою, хоча другий проект, звичайно, трохи важчий. А взагалі, я вважаю, що якщо ти чимось займаєшся, то ти повинен займатися цим на 100%. Особисто я не можу собі дозволити виступати з якою-небудь іншою групою, крім Lюк. Навіть не те щоб не можу дозволити, я просто цього не хочу. Lюк - це частина мого життя і я не збираюся розмінюватися і витрачати свої сили та енергію на якісь інші проекти. У Lюк я повністю себе висловлюю, і емоційно, і музично, і творчо. Я наповнююся цим, а більше мені нічого й не потрібно. Якщо ж взагалі говорити про творчість, то мені швидше хочеться реалізувати себе в якомусь іншому виді мистецтва. Я от, наприклад, нещодавно малювати почала і мені це дуже подобається.

Ви любите кавери, це ні для кого не секрет. Якосьна Казантипі Lюк грав свою обробку мелодії Олексія Рибникова - саундтрека до фільму «Вусатий нянь», а раніше практично всі концерти група завершувала кавером на відому пісню Pizzicato Five. Сьогодні Ваше ставлення до кавер-версіями змінилося чи Ви все ж плануєте записати що-небудь новеньке?

Оля Герасимова: У нас зараз в голові дуже багато нової музики і нам поки що зовсім не до каверів, але в принципі, все можливо. Ми і сьогодні все ще не проти переробити що-небудь цікаве, саме головне підібрати смачну музику і зіграти її трохи інакше, по-l юковскі. Але саме зараз у нас голова іншим зайнята. Наприклад, у мене в телефоні сила-силенна якихось мелодій, які ми колись придумали і зараз намагаємося розвинути і зібрати до купи. Після останнього альбому «Мамина юність», в який ми вилили все, що у нас накопичилося, нам був просто необхідний період якогось відновлення і наповнення чимось новим. І от сьогодні у нас всередині нарешті дозрівають мелодії і нові пісні.

А як Ви відбираєте нові пісні? Радитеся з кимось? Чи є серед знайомих музикантів людина, чия думка про Вашу музикупо-справжньому важлива? Може, це герої Ваших пісень Антон чи співачка з Уфи?

Оля Герасимова: Нас у групі 5 людейі кожен з нас один для одного є авторитетом. Наприклад, я можу придумати якусь мелодію і принести її хлопцям на суд, але якщо вона їм чимось не сподобається, я цю мелодію відразу ж зміню, доповнюабо зовсім відмету. Я не можу сказати, що давши послухати свою пісню будь-якомуіншомумузикантуі почувши від нього «Ой, фу, Оль, ну що це таке», я тут же прийду і скажу «люкам»: «ми це не граємо». Такого просто не може бути.

Чесно кажучи, я навіть хочу давати пораду всім молодим гуртам, які теж досить часто запитують у мене про свою музику: не прив'язуйтесь ні до чиєї думки. Так, ви можете вислухати людину і зробити якісь висновки, але ні в якому разі не приймайте думку інших людей близько до серця. Якщо ви будете весь час слухати інших, в кінцевому підсумку просто втратите себе.

Зараз вже кінець осені, саме час підбивати підсумки музичні - яке яскраве музичне враження за останнім часом відбулося у Вашому житті? Є така музика, яку Ви сьогодні наспівуєте гуляючи по вулицях?

Оля Герасимова: У музичному плані останнім часом я чомусь, в буквальному сенсі слова, підсіла на Сoldplay - просто до дір заслухала їх останній альбом Viva La Vida, він у мене постійно в навушниках. І останній альбом Sade теж з вух не виймаю. Я виходжу на вулицю, включаю його і просто розцвітаю, настрій піднімається автоматично. Ще у мене зараз такий життєвий період, коли близькі різні ведичні мелодії, мені здається, в них є що почерпнути.

Ну а про новий альбом групи Lюк сьогодні вже можна говорити? Може бути, заінтрігуете нас наостанок який-небудь цікавою інформацією?

Оля Герасимова: Я взагалі проти інтриганства, і людей, яким цікава наша музика, абсолютно не потрібно інтригувати. Вони відкриті для нас, а ми відкриті для них.

Я можу сказати, що абсолютно точно буде новий альбом. Просто потрібно якийсь час, щоб ми виносили його всередині. Мені здається, що група Lюк - це така група, яка постійно перебуває в пошуку і з усіх сил намагається не повторюватися. Я думаю, що в кінцевому підсумку, у нас обов'язково вийде що-небудь цікаве, від пошуків завжди є користь.

Текст: Екатерина Скуридина

 

 
 

Додав Nusya 16 листопада 2010

Про автора

«LЮК» м. Харків Офіційний сайт: www.luk.com.ua LЮК відкрився навесні 1999 р. Група LЮК - це союз справжніх ентузіастів, заснований на широкій музичній обізнаності його творців. Рідне місто учасників групи&nd

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска