Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Афіші Товари Інформація

Автори / Іван Франко / В Україні зняли 26-серійний мультфільм «Лис Микита»

Після тривалої перерви в Україні нарешті створили мультиплікаційний серіал. Вітчизняні аніматори екранізували поему Івана Франка «Лис Микита». Кожна з двадцяти шести серій — це окрема повчальна казка про звірів. Автори пророкують персонажам славу нових національних улюбленців.

Робота над мультиплікаційною версією поеми Івана Франка тривала рік. Пригоди Лиса Микити обійшлися в шість мільйонів гривень. За оцінками аніматорів, сума мізерна. Однак вони дякують державі та меценатам і за це. Картина створювалась на столичній анімаційній студії «Фрески». Художники використовували мінімум комп’ютерних технологій. Усіх персонажів малювали вручну.

Едуард Кирич, головний художник: «Ці звірі ми малюєм не перший рік. Тут щоб він відповідав франковому слову та його настрою. Він такий гуцул, хитрий. Більше характеру в мові.»

Франківські персонажі говорять з галицьким діалектом. Творці мульфільму прагнули максимально зберегти стилістику першоджерела. Так, в одній із серій, Лис Микита спокушає вуйка Ведмедя поцупити в бджоляра мід.

Олексій Пономаренко: «Працювали над кожною комою, над кожним наголосом, як у Франка. Якщо це вдалось, то я тішусь. Нам уже кортить подивитись, готову роботу. Сам процес — він важкий, буває, хрипниш.»

За сценарієм у Лиса Микити чимало ворогів. Різні тварини скаржаться на нього царю Леву. Однак упоратися з Микитою не так легко. Йому вдається перехитрити царя звірів та помститися ворогам. Окрім цього Лису Микиті ще доведеться конкурувати з Томом і Джері, Шреком та іншими персонажами зарубіжних мультфільмів за глядацьку прихильність.

Павло Мовчан, керівник проекту: «Ми хотіли б, щоб двадцять шість вечорів, а то й більше родинного перегляду було. Щоб ми стежили, як за Мікі Маусом сідали і стежили за сюжетом. Що відбувається з Лисом Микитою, які він ще витівки викине цей, я сказав би, великий авантюрист.»

Роланд Франко, онук І.Я.Франка: «Франко писав цю поему не для дітей. Це потім радянський режим вирішив, що це дитяча казка. А це поема для молоді, для виховання молоді, яка є основою суспільства.»

Оцінити перший масштабний вітчизняний мультсеріал глядачі зможуть відразу, як Лису Микиті нададуть ефірний притулок. Наразі продюсери ведуть перемови з керівництвом національних телекомпаній.

За матеріалами «5-го каналу», «Оглядач» 

 
 

Додав Art-Vertep 23 червня 2007

Про автора

Ранні роки Іван Франко народився 27 серпня 1856 року в селі Нагуєвичі Дрогобицького повіту в Східній Галичині, поблизу Борислава, в родині селянина-коваля. Мати, Марія Кульчицька, походила із зубожілого українського шляхетського роду Кульчицьких.

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска