Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Афіші Товари Статті Інформація

Автори / Марія Матіос / «Не винна, що не лише письменниця, а й бюрократ високого рангу»

На ньому були відхилені усі позивні вимоги письменниці до Шевченківського комітету і його голови Бориса Олійника (поновлення на роботі і відшкодування за вимушений прогул у розмірі середньомісячної зарплати). Лауреат Національної премії України ім. Т. Шевченка Марія Матіос з подібним рішенням не згідна і планує боротися за свої права й звертатися з апеляцією до суду вищої інстанції.

Марія Матіос у 2003 році почала працювати у Шевченківському комітеті на громадських засадах і як держслужбовець. 17 вересня цього року голова Комітету Борис Олійник підписав наказ про звільнення письменниці, пояснюючи причину звільнення Указом Президента від 12 липня, яким Віктор Янукович оновив весь склад Комітету.

– Була не лише заступником голови комітету, а ще й керівником секретаріату, до складу якого входять семеро людей, – розповіла кореспондентові «ВЗ» Марія Матіос. – Не винна, що не лише письменниця, а й бюрократ високого рангу. Сам комітет збирається кілька разів у рік, щоб визначити, кому дати премію. А секретаріат, і я в тому числі, щодня приходить на роботу і відповідно за це отримує гроші. Ми забезпечуємо організаційну, бюрократичну роботу комітету. Працюємо з фінансовими, банківськими документами, кошторисами.... У мене стаж – понад 15 років державної служби, шість з яких керую апаратом державних службовців Шевченківського комітету. Коли мене звільняли з цієї посади, були порушені Кодекс законів про працю та Закон «Про державну службу». Я – державний службовець високого ранку, другої категорії, отже мене, як і кожну людину, повинні звільняти відповідно до законів. Мене не попередили про звільнення, звільнили під час стаціонарного лікування (не секрет, що останній рік мала серйозні проблеми зі здоров’ям). А причина звільнення, на яку посилається Борис Олійник, – Указ президента про зміну складу Шевченківського комітету, – не відповідає дійсності. У ньому йдеться про комітет Шевченківської премії, а не про штат державних службовців, до яких належу я. Президент не причетний до мого звільнення.

– Зрештою, Указ Президента, на який посилається Борис Олійник і суд (суддя Олена Власенкова), датується 12 липня, а за документами працівником держапарату я числилась до 17 вересня, коли мене звільнив голова Шевченківського комітету. Між іншим, він на роботу мене не наймав (на роботу брав Іван Дзюба у 2003 році, ще коли президентом був Леонід Кучма), – додає Марія Матіос. – Про своє звільнення дізналася, коли моєму чоловікові (навіть не мені особисто) зателефонували і сказали: «Марію звільнили з роботи». Хочете звільнити – звільняйте, але дотримуючись закону. За свої права боротимусь. Не зупинюся до останнього, оскільки стовідсотково впевнена у своїй правоті.

У чому причина подібних дій Шевченківського комітету, Марія Матіос не знає, але зазначає: «Усі мої проблеми у Комітеті почалися після 9 березня, коли публічно висловилася проти «урізання» Шевченківської премії. Також публічно заявила, що не можна принижувати українських письменників порадами жити скромно, як Тарас Шевченко... Більшість з них і так живе на межі з бідністю...».

Борис Олійник коментувати ситуацію відмовився, обмежившись однією фразою: «Хай судиться...».
Зараз посаду Марії Матіос у Комітеті займає Вікторія Костюченко, колишній технічний працівник Шевченківського комітету.

На фото: Борис Олійник: «Хай судиться!». Марія Матіос: «Не зупинюся до останнього».

wz.lviv.ua

 
 

Додав Nusya 14 грудня 2010

Про автора

Корінна гуцулка з Буковини. Перші вірші надрукувала у 15 років.

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска