Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Галереї

Потік Афіші Галереї Товари Інформація

Автори / Фестиваль Країна мрій / Зимова "Країна мрій" поміж солом’яних стріх. ФОТО

 

Дійство Олега Скрипки втілилося на Мамаєвій Слободі. 7 січня відбувся ще один день в рамках зимового фестивалю. Попри відчутний мороз зібралося десь із півтисячі тих, хто втомився від телевізора і надав перевагу живому спілкуванню.

Це була постійна коловерть усміхненого люду. Мерзнути було ніколи: хтось катався на санях з усіх можливих пагорбів, дехто пробував себе верхи на конях, а діти розковзали кілька ковзанок посеред озера. Старші грілися гарячими стравами, чаєм і медовухою.

А для тих, кого згадані вище забавки не зігрівали, розпалили кілька вогнищ. Непереливки було лише десятьом майстрам. Вони мусили постійно бути біля свої виробів, тому їм було важко зігрітися.

На схилі біля церкви виставили підсвічений вертеп із соломи. Як виявилося це хороший об’єкт для фотолюбителів, біля нього весь час юрмилися люди і робили знимки на пам’ять.

Після четвертої години вечора почалися заплановані виступи учасників. За участю переодягнених ангела і чорта, смерті і царя показали народне театралізоване дійство — вертеп.

Далі кобзар Тарас Компаніченко разом зі своїм гуртом спочатку виконали давні різдвяні пісні, а далі виступ продовжили біля ясел неподалік сцени, де влаштували живу сцену народження Ісуса.

Головних персонажів вертепу — Діву Марію, Йосипа, купців, ангелів грали люди, а от Ісус був ляльковий. Організатори кажуть, готувалися 2 тижні, зробили справжні реконструкції костюмів.

«Ми побудували цей вертеп на основі тих пісень, які знаємо і постійно виконуємо під час концертів, — розповідає керівник вертепу кобзар Тарас Компаніченко. Це пісня «З нами Бог», вертепна «Ангели знижайтеся», «Слава буде у Вишнього Богу», «Пастухи», «Нуте, нуте, браття, сусіди» з рукописного збірника ХVII століття, чи «Небо і Земля», це теж ХVII-XVIII століття, відома коляда… Ми так продумували антураж, щоб малим дітям це виглядало так, що вони справді потрапили до вертепу, що тут Діва Марія, що там Йосип, що тут Царі, що тут не якісь примітивні антуражі, а мистецьки зроблені речі. Використовували і антикваріат, у нас всі речі – таці, миси, вази – з моєї колекції та друзів. Пані Наталя, костюмер добре працювала, туристичний клуб «Скіфія» дуже допоміг, моя дружина… Найважче було переконати, що ми це зможемо зробити, а далі вже репетиції».

Кульмінацією різдвяного вечора став очікуваний виступ Олега Скрипки під супровід «Ле гранд Оркестра». Затійник дійства Олег Скрипка зізнається, «робити свято на морозі є авантюрою», однак, переконаний співак, щоб зробити свято справжнім варто трохи померзнути.

— Цей антураж, ця атмосфера – сніг, холод – виправдовують себе. І бачимо, що порівняно з минулим роком прийшло набагато більше людей. Треба просто, щоб було приміщення, де б люди грілися. В минулому році у нас були різдвяні вечорниці в Палаці спорту, але на Мамаєвій Слободі це відбувається в натуральному середовищі і створює свій настрій, — каже Олег Скрипка.

Відчути неповторний колорит Зимової "Країни мрій " ще можна буде 13-14 та 19 січня на Мамаєвій Слободі. Приєднуйтеся!

Катерина Качур, Богдан Гдаль для «Рідної країни»

ridnaua.org

 
 

Додав Art-Vertep 12 січня 2011

Про автора

Міжнародний етнічний фестиваль "Країна мрій", м. Київ, Співоче поле. Ініціатор фестивалю - Олег Скрипка.

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска