Увійти · Зареєструватися
 

MP3

Едуард Драч Чертомлик 3.68 Mb
Потік Афіші MP3 Товари Інформація

Автори / Едуард Драч / Едуард Драч запрошує на презентацію

Альбом “Про Славу і Багатство”, попередня презентація котрого відбудеться 19 січня о 19-й годині в Галереї Фонду сприяння розвитку мистецтв на Фролівській 1/6, писався не один рік. З 1994 року створювалися пісні й інструментальні композиції до нього. Частина творів уже є в Фонді радіо й звучить у радіопрограмах, що транслюються на Україну й закордон. Одна з пісень створена в середині 80-х (Із полону), але раніше виконувалася лише на гітарі. Автор переспівав її у Харківсько-Зіньківській традиції й навіть “здав іспит” на відповідність цій виконавській манері колишньому й нинішньому панмайстрам Київського кобзарського цеху — Миколі Буднику й Миколі Товкайлу.

Маючи досить “нахабне” бажання “швиденько вивчити кобзарський стиль” і писати в ньому пісні, юний Едуард Драч прийшов до Кобзарського цеху в 1988 році. Але власний інструмент він отримав лише в 1994-му. Проте, чекання на бажанні грати відбилося тільки позитивно.

М.В. Лисенком було записано 21 твір з репертуару Остапа Вересая. Описаний також був і сам інструмент, який відновлений Миколою Будником у 1983 році. Праці Лисенка стали підручником, “школою гри” для нинішніх кобзарів, одним з перших серед яких і був Едуард Драч. Нині в альбомі — 23 композиції. З них лише одна записана Лисенком - “Про Страшний Час”

Навіть для багатьох знавців української культури чомусь є відкриттям той факт, що кобзарство не є жанром, а являє собою цілий напрямок зі своїми власними різноманітними жанрами. Кобзарі були народними професіоналами й їхній репертуар, професійно й зважено підібраний, був один для церкви, другий для шинку й третій для базару-майдану. Ці масиви репертуару могли пересікатися лише частково. З огляду на це в альбомі представлені майже всі кобзарські жанри — і псальма з кантом, і історична й моралізаторська пісня й танок — аж до сучасних, вже не шинкарських, а “клубно-пабівських” зразків. Бонус-треком іде подкаст вірша “Епос”, створений Едуардом у студії “Рутенія” зі звукорежисером і музикантом Григорієм Лук'яненком. Якщо він нагадає вам записи казок Лірника Сашка — то знайте, що це так і є. Григорій був звукорежисером більшості казок, а Едуард брав участь у записах свого побратима від найпершого диску. Епос і є казка. Послухайте вірш “Епос” і переконайтеся в цьому.

Вірогідно, що до весни диск таки буде в продажу, а технічні моменти, які завадили його швидкому виходу “в люди” вже посприяли запису трьох останніх робіт — Вірша “Епос”, колядки “Ой, зійшла зоря” й пісні “Коли з правди насміхаються”. Все, що не коїться — все накраще. В усякому разі, всі оптимісти вважають саме так. А ми з вами оптимісти. У нас просто вибору нема.

Отже, даний альбом можна прослухати покищо тільки в живому варіанті, тому чекаємо на Фролівській 1/6 на Водохреща, 19-го о 19-й.

 
 

Додав Chyzh 15 січня 2011

Про автора

Едуард Драч належить до провідних авторів-виконавців в жанрах рок-музики, співаної поезії (авторської пісні), кобзарського традиційного мистецтва.

Автори пов'язані с новиною

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска