Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Афіші Товари Інформація

Автори / Ліна Костенко / "Річка Геракліта" - презентація нової книги

2 лютого в Укрінформі буде представлено нову книжку Ліни Костенко «Річка Геракліта». Це вже третій спільний проект видавництва «Либідь» із видатною українською письменницею. Нагадаю, два попередні — «Берестечко» і «Гіацинтове сонце».

— «Поет і Час» — наскрізний мотив нової книжки Ліни Костенко, — говорить Юрій Медюк, провідний редактор видавництва «Либідь». — І недарма вгадана художником постать античного мислителя щоразу виринає на її сторінках, із кожною з’явою наближаючись до нас сьогоднішніх. Плин Часу людина найяскравіше відчуває, мабуть, у зміні пір року, і ця природна круговерть представлена в книжці у вигляді чотирьох поетичних циклів. А розпочинає все це дійство не звично календарна Зима, а саме Осінь — натхненниця поетової душі. Але чи можна вдруге увійти в ту саму Осінь?..

Час, що його всіма своїми порами переживає непересічна особистість, відкриває нам свої приховані риси. Нестримний час кохання. Застиглий час Чорнобиля. Зворотний час пам’яті. Божественно-космічний час, що проривається крізь час буденний... У такій багатошаровості людські уявлення про минуле, теперішнє й майбутнє виглядають доволі умовними. Отак те, над чим і досі б’ється думка наукова, Поетові дається чи не інтуїтивно. Під його пером ледь відчутний душевний «зойк» здатен подолати земне тяжіння, а у кращих взірцях наближається до пророчого об’явлення...

Мабуть, головне в книжці — голос самого Автора, напрочуд проникливий, сповнений гідності й упевненості. І за цією впевненістю відчувається щось вище, непоборне. Тут і шістдесятницький гарт, над яким не владні будь-які роки, і вічна жага Істини, і невимовний щем, і граційна самоіронія, і більш як красномовні паузи... Це треба слухати. І це треба читати. Адже то — наші з вами думки, до яких Поети лише добирають найадекватніше Слово.

А головний редактор видавництва «Либідь» Світлана Головко продовжує:

— «Річка Геракліта» — вибране з понад 200 улюблених, раніше друкованих поезій, а також — близько 60-ти нових віршів. Унікальність збірки ще й у тому, що разом із нею вперше виходить диск, де свої «дітища» читає сама Ліна Василівна.

У нашому проекті присутні три династії. Одна із представниць цих славних родів — Мирослава Которович, донька Богодара Которовича. Її скрипка є супроводом до віршів. Друга — Оксана Пахльовська, донька Ліни Костенко, виступила упорядником книжки. А Сергій Якутович знову геніально оформив її. Ще один учасник — літературознавець Дмитро Дроздовський, чия післямова — глибоке дослідження поетичного слова Ліни Василівни.

Назва виникла не з першопрочитання. Початкова була «Пори року» (читач відчує, що видання начебто і складається з таких чотирьох розділів — за порами року). Але ми, а передусім письменниця, відчули її значно глибше — це, сказати б, поетично-філософська сповідь, розповідь про час поета, який живе днем сьогоднішнім, вбираючи в себе весь його нерв. А, як було згадано, присутні там чотири пори року символізують пори та стани жінки. Тому ілюстративний ряд художник подає через жіночі образи. Тобто всі його художні фантазії вбрані в жіночі шати. Вони так само багатовимірні, як і книжка. Читач розкошуватиме!

Газета "День"

 
 

Додав Art-Vertep 30 січня 2011

Про автора

Українська письменниця-„шістдесятниця“,поетеса. Лауреат Шевченківської(1987),Антоновичів (1989),Петрарки (1994)премій.У радянські часи брала активну участь у дисидентському русі,за що була надовго виключена з літературного процесу.

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска