Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Афіші Товари Інформація

Автори / Ліна Костенко / «Настав час нам з вами радитися!»

«І де я тільки не була, а от у Харкові — уявіть собі — вперше!» З перших вражень про творчий вечір у Слобожанській столиці знаної поетеси уже складається яскрава картина....Закарбувалась у свідомості поетична мініатюра Ліни Костенко, що досі не дає спокою:

І знов сидять при владі одесную...
Гряде неоцинізм — я в ньому не існую.

Здавалося, що запропоноване слово «неоцинізм» — не лише літературний винахід, а й може слугувати науковим терміном на позначення тієї суспільно-економічної формації, того політичного устрою, за яких живе нині народ в Україні, живуть народи ще в низці держав. Ці рядки були в її серії найменших поетичних форм, якими ніби ставився діагноз суспільству ще на початку 1990-х років. Діагноз-то ставився — а як щодо терапії і профілактичних заходів? Подібні запитання теж надходили від харківської публіки.

А ніяк! Бо нічого не можна вдіяти пацієнтові, який сам лікуватися не хоче. І тоді настав та утвердився неоцинізм, у якому поетеса ніби «не існувала», усамітнившись для роздумів та для творення своїх праць на багато літ.

Труди були не марні: те засвідчив і повний аж через край оперний театр у Харкові, те ж саме підтвердили й зустрічі в інших містах під час турне Україною. Зрештою — хоч що б там казали недоброзичливці — народ наш мудрий, добрий, у єстві своєму здоровий, патріотичний, — і тим однаковий у всіх краях держави.

«...Настав час нам з вами радитися!» — сказала Ліна Костенко і тим самим запропонувала новий формат спілкування поета з аудиторією та, власне, новий формат громадського спілкування.

Декого ця пропозиція могла заскочити зненацька, адже від національних літераторів нерідко чекають геніальних прозрінь, мало не готових рецептів — як жити далі, що робити й таке інше. А тут замість рецепта — знов поетичні рядки:

Були Геракли і Перікли,
І не порнуха, а Парнас.
Навіщо ми до всього звикли?
Навіщо звикло все до нас?

Справді: коли вбили журналіста Гонгадзе — народ повстав; коли вбили журналіста Александрова — народ обурився; коли в Харкові зник журналіст Климентьєв — народ погомонів та замовк.

Звикли?!

Показово, що на творчій зустрічі з поетесою було чимало харківської молоді, зокрема студентської. Одна з харківських студенток, дізнавшись про першу презентацію книжки Ліни Костенко в агенції Укрінформ, вирушила до Києва і змогла-таки потрапити на зустріч та подарувати письменниці розкішний букет троянд.

Це — молоде покоління, вже не обтяжене затертими стереотипами, вже не приймає спроб нав’язати їх знову, і хочеться вірити, що воно більше не погодиться з тим, як «декоративна незалежність ворушить вусами вві сні».

Звісно, ця дівчина прийшла на зустріч і в Харкові.

А от Ліна Костенко, ще не завершивши своє мандрівне спілкування з українською громадою, — уже відчуває, як «її письмовий стіл нетерпляче тупцює ногами, закликаючи господиню знову до праці».

Євген ХОДУН, Марина КАЗБАН, Харків, day.kiev.ua

 
 

Додав Art-Vertep 09 лютого 2011

Про автора

Українська письменниця-„шістдесятниця“,поетеса. Лауреат Шевченківської(1987),Антоновичів (1989),Петрарки (1994)премій.У радянські часи брала активну участь у дисидентському русі,за що була надовго виключена з літературного процесу.

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска