Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Афіші Інформація

Автори / Механічний Апельсин / У кантрі і української народної музики –багато спільного.

Після того, як кантрі-платівка гурту «Механічний апельсин» вийшла Інтернет -релізом, хлопців буквально закидали запрошеннями на концерти та «квартирники» -Дрогобич, Моршин, Львів, Луцьк, Київ… Зрештою, воно і не дивно –дотепер справжнє авторське кантрі в Україні не практикувалося, а про такі експерименти як «живий» скіфл-бас навіть найбільші знавці та шанувальники кантрі і сподіватися не могли. Аж тут –раз, і є.

Окрім музики в найкращих традиціях кантрі-стилю та текстів на невигадані теми, «Механічний апельсин» запроваджує на своїх концертах автентично американський антураж (чоботи і «стетсони», шкірянки а ля шериф –з-техаських прерій та ін..). Все це вкупі створює відчуття умісності, органічності. Так, ніби на той час потрапляєш десь у салун і довкола тебе зібралися самі ковбої, а індіанський вождь от-от запропонує викурити файку миру.

Однак, як виявилося, кантрі властиве не тільки для Америки. Для корінних канадців кантрі – фольклорна музика, частина історії їх культури. Для української діаспори, як виявилося, ця музика теж не чужа. Особливо, якщо її виконують земляки. Питаєте –як виявилося? Та дуже просто: одного передконцертного вечора ведучий однієї з передач Ванкуверського радіо (Канада) зателефонував фронтмену «апельсину» Юрію просто в прямому ефірі програми, присвяченої «Механічному апельсину». В процесі розмови про музику взагалі та на українському ринку зокрема, суспільну роль музикантів та місцеву політику, після обміну люб’язностями та взаємних запрошень їх до нас і нас до них, з’ясувалося, що «їх» кантрі та наші народні пісні мають багато спільного. Тому українці,які живуть в Канаді, надзвичайно близько приймають цю музику і тепер з задоволенням слухають кантрі рідною мовою.(У випуску тієї програми прозвучали треки з альбому «ОТАКОВО», який можна завантажити на офіційному сайті гурту.

Останнім сюрпризом того дня був «студійний експерт» - є у них така традиція: коли презентують новий гурт, запрошують когось із відомих виконавців, які працюють у тому стилі. До «Механічного апельсину» запросили … Джозефа Лаваллі (Джо Ті)–одного з найбільших кумирів Юрія. Знаменитий індіанець розчулився до сліз. За його словами, кантрі українських колег –«is not honky-tong» - тобто, якісна. І справжня. А це, що не кажіть, приємно.

Завершилася програма словами то ж таки Джо Ті: «Якщо ти українець –пишайся цим».

Тепер лишається сподіватися, що «Механічний апельсин» не поповнить ряди українських емігрантів. Але –я впевнена –ми їх не відпустим. Правда?

Яна Любінецька, molode.com.ua

 
 

Додав Art-Vertep 23 лютого 2011

Про автора

.

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска