Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Товари Інформація

Автори / Маріо Варгас Льоса / Скандал довкола Варгаса Льоси

Коло інтелектуалів, близьких до президента Аргентини Крістіни Кіршнер, розгорнуло кампанію, спрямовану проти виступу Маріо Варгаса Льоси на відкритті найбільшого в іспаномовному світі книжкового ярмарку у зв’язку з його критичними висловами про аргентинську політику.

Перуанець Варгас Льоса, лавреат Нобелівської премії з літератури 2010 року, був запрошений на церемонію відкриття книжкового ярмарку в Буенос-Айресі, запланованого на середину квітня. За прогнозами ЮНЕСКО, її відвідає більше мільйона чоловік.

У свою чергу, Гораціо Гонзалес, директор Національної бібліотеки Аргентини, звинуватив письменника в «авторитарному» лібералізмі, неналежному даному заходу, а секретар з культури Хорхе Кошіа назвав його «реакціонером» і «ворогом культурного прогресу». Філософ Хосе Пабло Файнманн заявив, що відчув «надзвичайне обурення», дізнавшись, що Варгас Льоса відкриватиме ярмарок. Впливовий публіцист Ауреліо Нарвайя охарактеризував письменника як «пропагандиста» ліберальних ідей і політики.

Інтелектуалів обурили слова, сказані Варгасом Льосою стосовно політики, що проводиться урядом, і персонально президента Кіршнер. У недавньому інтерв’ю італійській газеті Corriere della Sera Варгас Льоса, відомий своєю відкритою підтримкою ідей ринку і ліберальної демократії, назвав Кіршнер «справжньою катастрофою». «Аргентина переживає епоху гіршої форми перонізму, популізму і анархії. Боюся, що ця країна вже невиліковна», – сказав він. А в інтерв’ю для іспанської газети El Pais письменник повідомив, що Кіршнер і її чоловік, колишній президент Нестор Кіршнер – «справжні капіталісти, яким вдалося вже в сім разів збільшити свій капітал». Також він ставив питання, як аргентинські виборці вибрали «настільки неосвіченого і інтелектуально бідного президента».

Як і багато латиноамериканських письменників свого покоління, 74-річний Варгас Льоса свого часу підтримав режим Кастро на Кубі, але на початку 70-х розчарувався в комунізмі. У 1990-му він сам навіть балотувався в президенти Перу, але програв тоді Альберто Фуджіморі, який зараз відбуває 25-річний тюремний термін за порушення прав людини.

Українська літературна газета

 
 

Додав Art-Vertep 05 березня 2011

Про автора

.

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска