Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

MP3

Квітка Цісик Я піду в далекі гори 8,71 Mb
Квітка Цісик Черемшина 9,75 Mb
Квітка Цісик Іванку 7,40 Mb
Квітка Цісик Lullaby 9,79 Mb
Потік Афіші MP3 Товари Інформація

Автори / Квітка Цісик / Конкурс імені Квітки Цісик об’єднає всіх зачарованих голосом співачки

Львів – У Львові готуються до першого Міжнародного конкурсу українського романсу імені Квітки Цісик, відомої американської співачки українського походження. Її голос донині вражає і не залишає байдужим. Уже свої заявки на участь у конкурсі, який триватиме з 1 до 4 квітня, подали близько 20 аматорів із 8 країн світу.

Якщо голос Квітки Цісик запав у серце, там він залишається назавжди. Так і трапилось із американський музикантом, продюсером Алексом Гутмахером. Він захворів на рак і в нью-йоркському шпиталі познайомився з українкою з неповторним сопрано.

Коли 29 березня 1998 року Квітка Цісик у віці 44 років відійшла у вічний світ, Алекс Гутмахер постановив, що він своє життя присвятить пам’яті талановитої співачки.

У Львові на будинку, де мешкали рідні Квітки, встановили пам’ятну табличку, а одну з вулиць назвали іменем співачки. На черзі – перший міжнародний конкурс імені Квітки Цісик у рамках проекту «Незабутня Квітка», який відбуватиметься 1-4 квітня. Адже 4 квітня 1953 року у Нью-Йорку в українській родині народилась співачка.

Уже розпочався збір заявок від охочих взяти участь у конкурсі, подаватись можна до 25 березня. Учасниками можуть бути солісти-вокалісти та ансамблі, люди віком від 18 до 35 років. Конкурсанти повинні підготувати дві пісні: з творчого доробку Квітки Цісик та український романс.

Конкурс має на меті популяризувати як творчість Квітки Цісик, так і український романс, який забутий і незнаний, наголосив ініціатор проекту та меценат Алекс Гутмахер.

«Безумовно, потрібно відроджувати український романс, тому наш конкурс для цього покликаний – популяризувати українську пісню, український романс», – каже продюсер.

Ініціатори конкурсу хочуть привернути увагу до хворих на рак жінок

Грошові винагороди, зауважив Алекс Гутмахер невеликі: перша премія – 1000 доларів. Але конкурс має ще одну мету – придбати пересувний мамограф для львівського онкоцентру, щоб лікарі могли їздити українськими селами та містечками й обстежувати жінок. Квітка Цісик, як усі жінки в її сім’ї, померла від раку молочних залоз. Утім, для придбання дорогого медичного обладнання потрібні меценати, яких хочуть залучити до конкурсу. Але заможні львів’яни відмовляються від меценатства.

«Коли я зустрічався з хворими жінками та лікарями, то почув, що пересувні мамографи є лише у Черкаській області та в Криму. А що робити жінкам у горах, хто до них доїде, чи вони мають змогу обстежитись?», – Зауважив Алекс Гутмахер.

У рамках міжнародного конкурсу відбудеться виставка малюнків у львівських школах, пластунський курінь імені Квітки Цісик організує для школярів гру на основі життя та творчості співачки, в одній із львівських шкіл уже створюють музей Квітки Цісик, а ще у пологових будинках у Львові проситимуть мам, які народять дівчаток 4 квітня, назвати їх Квітками.

У 1983 році співачка була в Україні. Тоді її пісні не звучали по українському радіо. Вона мріяла про концерт в Україні, але хвороба не дозволила… Втім, і сьогодні не так часто почуєш голос Квітки Цісик із українських телевізійних чи радіоефірів.
 
Галина Терещук
 
РадіоСвобода

 
 

Додав Art-Vertep 08 березня 2011

Про автора

Квітка Цісик  — американська співачка українського походження, виконавиця українських народних і популярних пісень.

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска