Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Галереї

Потік Афіші Галереї Статті Інформація

Автори / Мистецька аґенція Арт-Вертеп / Російський письменник Ніколай Старіков представив Український переклад своєї книги «Шукайте нафту» (в оригіналі – «Шерше ля нефть»)

 

   Україна стала першою країною, де переклали книги письменника, публіциста та політолога  Ніколая Старікова, тому своє перебування в нашій країні російський автор вважає для себе подією визначною. Нагадаємо, що півтора роки тому видавництво «САММІТ-КНИГА» видало українською мовою книгу Старікова «Криза. Як це робиться».

   Письменник, який мешкає в Петербурзі, написав дев’ять книг, серед яких такі бестселери, як «Ниционализация рубля. Путь к свободе России», «Спасение доллара – война», «Преданная Россия», «1917. Разгадка “русской“ революции», «Кто заставил Гитлера напасть на Сталина» та ін. Його книги охоплюють історичний період в 250-300 років та проливають світло на те, хто і навіщо організував Жовтневий переворот 1917 року, чому розпалась Російська імперія, хто зрадив Росію, як розпався Радянський Союз, інше.

   Відомий нестандартним поглядом на багато подій, Н. Старіков відмічає: «В своїх книжках [я]намагаюсь логічно та доступно пояснити простому громадянину що і чому відбувається з його країною. Що насправді стоїть за красивими словами та історичними кліше. Прагну змусити людину думати, самостійно осмислювати що було і що відбувається зараз».

   На думку Н. Старікова, нафтова тематика не втратить своєї актуальності найближчі 150 років.

   Перша презентація україномовної версії книги «Шукайте нафту» відбулась в рамках організованого українським діловим журналом «Експерт Україна» та видавництвом «САММІТ-КНИГА» круглого столу «Новий нафтовий порядок? Чиє горло стискають руки революцій на Близькому Сході?». Участь в обговоренні, яке відбулося 30 березня в інформаційному агентстві «ЛігаБізнес Інформ», взяли представники МЗСу, політологи-арабісти, спеціалісти з енергетики, профільні журналісти, письменники.

   Модератор круглого столу, головний редактор журналу «Експерт Україна» Андрій Блінов повідомив, що в редакції вирішили логічним почати промо-тур книги Н. Старікова саме з такого круглого столу. «Книга «Шерше ля нефть» була написана в інших геополітичних обставинах, до світової кризи, однак і сьогодні дуже актуальна, – вважає А. Блінов. – Адже 2011 рік почався з низки революцій та громадянських війн саме в нафтових державах Близького Сходу та Північної Африки. З новою гостротою постало питання про контроль над Перською затокою». «Для сучасного світу нафта – це все: паливо, сировина для хімічної промисловості, одяг і навіть їжа. Забери нафту, і нашої цивілізації, за великим рахунком, не стане. Саме тому всі загострення та ускладнення, що відбуваються в світі з другої половини минулого століття, прив’язуються до країн та регіонів, які мають великі запаси нафти», – заявив Н. Старіков у Києві.

   Аналізуючи події та факти, автор книги «Шукайте нафту» показує, що за арабськими революціями стоять ті, хто намагається зберегти світову гегемонію США і американського долара. В своїй книзі він розкриває причини злетів та падінь нафтових котирувань, а також описує механізм ціноутворення вуглеводневих ресурсів, де основну роль грає група спеціально навчених брокерів, які працюють на найбільшій в світі Нью-Йоркській торговій біржі (NYMEX).

   За командою згори ця група починає скидати та скуповувати нафтові ф’ючерси, задаючи тим самим головний тренд торговій сесії. До речі, ф’ючерси – це не контракти на поставку нафти, а, за виразом автора, «гарантії на гарантії про поставки». Обсяг торгів на біржі NYMEXвже набагато разів вище обсягів операцій з нафтою, що реально видобувається. Це дозволяє управляти цінами на вуглеводневу сировину в ручному режимі, відриваючи їх від реального співвідношення попиту та пропозиції, і, перетворюючи тим самим, в особливий вид економічної зброї.

   Ось лише один факт, що наводить Н. Старіков: після прийняття резолюції Ради безпеки ООН № 1973 нафтового дефіциту в світі не існує, оскільки держави ОПЕК поповнили втрати лівійської нафти, яка становить близько двох відсотків світового видобутку. Тим не менш «чорне золото» дорожчає, що, з одного боку, дозволяє загальмувати темпи розвитку економік Європи та Китаю, а з іншого – змушує світ скуповувати все більше доларів, які потім обмінюються на боргові зобов’язання американського уряду.

   Докладніше про дискусію на круглому столі «Новий нафтовий порядок? Чиє горло стискають руки революцій на Близькому сході?» можна прочитати в журналі «Експерт Україна» від 11 квітня 2011 року.

   Говорячи про українське видання «Шукайте нафту», Н. Старіков підкреслив, що вважає дуже важливим, щоб кожен зміг прочитати цю книгу рідною для себе мовою.

   Представляючи свою книгу в Києві, російський автор отримав унікальну можливість поспілкуватися з українськими експертами нафтового сегменту та з читачами, відповісти на їхні питання, пояснити свою позицію в найбільш спірних темах, вислухати точку зору та побажання своїх опонентів. Особливу увагу Ніколай Старіков надав спілкуванню зі студентами та викладачами українських вузів. А саме, побував з візитом в Міжнародній академії управління персоналом та Національному авіаційному університеті, де авторський погляд на сучасну економічну модель визвав живий відгук у майбутніх чиновників-управлінців та інженерів.

   Безумовно, найбільш яскраві враження залишили спілкування російського письменника-публіциста зі своїми читачами, які відбулись 31 березня та 2 квітня в найбільших столичних книгарнях мереж «Читай-город» та «Емпік». Більшість аудиторії добре підготувалася до зустрічі з автором і висловлювалась не тільки про видання, що презентувалося, а й про інші книги російського автора.

   Ніколай Старіков неодноразово заявляв про своє особливе ставлення до України, яку завжди бачив цивілізаційно тісно пов’язаною з Росією. Тому є підстави сподіватися, що вже в найближчий час побачать світ інші його книги в перекладі українською мовою.   

 
 

Додав OksanaY 07 квітня 2011

Про автора

Мистецька Агенція «Арт-Вертеп» - громадська організація, заснована у 2001 році. Діяльність Аґенції охоплює всі напрямки сучасного мистецтва: музика, кіно/театр, література, образотворче мистецтво; ярмарки, спортивні змагання, історичні

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска