Увійти · Зареєструватися
Потік Афіші Галереї MP3 Товари Статті Інформація

Автори / Юрій Андрухович / Юрій Андрухович розповів киянам про свої «інтимні міста»

«Лексикон інтимних міст» – так називатиметься нова книга Юрія Андруховича, яку він днями представив у Києві. Вона вийде друком у листопаді цього року і об’єднає історії про подорожі автора до 111 різних міст – від Балаклави до Гвадалахари.

Основний масив книги Юрія Андруховича «Лексикон інтимних міст», за словами автора, був готовий ще у січні, однак друком «Лексикон» вийде аж через півроку. Вибір дати письменник пов’язує з магією цифр: книжка має вийти одинадцятого місяця дві тисячі одинадцятого року.

До переліку «інтимних міст» Юрія Андруховича увійшло 111 населених пунктів, упорядкованих у своєрідний глосарій – за латинською абеткою. Рідне, «найінтимніше» місто письменника – Івано-Франківськ – читачі у новій книзі не знайдуть. Утім, їм випаде нагода побачити «огіркові грядочки» українських емігрантів у Філадельфії та, наприклад, посидіти на вокзалі у Гамбурзі, де лунає класична музика як засіб від німецьких волоцюг, які, як стверджує Андрухович, не витримують такої наруги і ночують деінде.

Найбільші за обсягом історії – про Львів, Нью-Йорк, Київ та Харків. Щодо останнього Андрухович зачитує: «З вагонного вiкна я встиг прочитати назву останньої перед Харковом станцiї – Нова Баварiя. Цього виявилося цiлком достатньо для довжелезного ланцюга історичних асоцiацiй: Гiтлер, пиво, тридцять третій рік, Постишев, смолоскипні процесії, першотравневі колони фізкультурниць, ще раз пиво, цілодобовi допити, блудний галичанин Лесь Курбас, колючi дроти на генiталiях, любов до батьківщини».

На відвертість можуть образитись – Андрухович

Хотілося написати книжку максимально щиро і відверто, тому, можливо, знайдуться ображені, припускає письменник.

«Передусім, завжди ображається Львів, – говорить Юрій Андрухович. – Ви можете собі уявити: це найбільший за обсягом текст – скільки я бруду на нього вилив! А Львів ображається з півоберта».

Переосмисленням здобутого досвіду з любові до географії називає майбутню книгу свого колеги письменник Сергій Жадан. На його думку, у всіх є міста, до яких час від часу приємно повертатись – як подумки, так і насправді.

«Це – спроба впорядкувати, згадати, проговорити речі не геополітичні, а геопоетичні, – вважає Сергій Жадан. – Скоріше, якась така внутрішня приватна історія, приватний досвід».

До української столиці Юрій Андрухович приїхав у рамках концертного туру «Аперитив» спільно з польським гуртом «Карбідо».
 
Анастасія Москвичова
 
РадіоСвобода

 
 

Додав Sh.Ocean вчора о 10:35

Про автора

Поет, прозаїк, перекладач, есеїст. Живе і працює в Івано-Франківську. Віце-президент АУП.

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска