Увійти · Зареєструватися
Потік Афіші Галереї MP3 Товари Статті Інформація

Автори / Юрій Андрухович / "Аперетив-тур" у Хмельницькому. Як це було.

Юрій Андрухович і польсько-швейцарський гурт «Karbido» вперше відвідали Хмельницький. Сталося це в рамках «Аперитив-туру». Почесних гостей теплого квітневого вечора гостинно приймав Хмельницький Міський Будинок Культури.
 

Концертній програмі передувала прес-конференція, під час якої на питання борзописців відповідали гості вечора.

Неліричний відступ. На жаль, місцева журналістська братія і сестрія не пройнялась духом програми, яку мали виконувати Адрухович і «Karbido». Більшість питань були відверто недоречними і стосувались чого завгодно, тільки не «Самогону», «Цинамону», «Абсенту» чи «Аперетив-туру». Прикро, коли люди не розуміють різниці між Андруховичем-письмеником і Андруховичем-автором_музичних_композицій. А ще більш прикро, коли бажання задати особисте питання зірці (на офіційній прес-конференції, на хвилинку) переважає над професіоналізмом.

Але нехай це буде на совісті тих «журналістів». На щастя, поміж питаннями про станіславське дитинство пана Юрія вдалося почути найголовніше. Отже…

1. Співпраця українського письменника Юрія Андруховича з польськими музикантами Іґором Ґавліковський, Томашем Сікорою та Мареком Отвіновським почалась в 2005-му році. Трохи пізніше до колективу додався швейцарський драммер Петер Конрадін Цумтор. Перші композиції створювались в режимі «офлайн»: Юрій пересилав за допомогою Інтернету полякам начитку текстів а ті прописували інструментальні партії (спочатку без ударних). Пізніше, також за допомогою Інтернету, до колективу долучився Петер Цумтор, який дописував ударні партії. Свою співпрацю з «Кarbido» Юрій Андрухович вважає однією з найщасливіших втілених мрій.

2. «Аперетив-тур» являє собою своєрідний «зе бест» із двох попередніх альбомів («Самогон» і «Цинамон»), «розбавлений» кількома прем’єрами, які увійдуть до альбому «Абсент» (сама назва туру ніби провокує бажання дочекатись останнього альбому з досить апетитною назвою :) – Р.Р.).

3. «Абсент» станом на сьогодні перебуває в стані робочої «обкатки». Тобто, практично всі композиції для цього альбому вже написані, але студійний запис буде здійснено після того, як їх буде «випробувано» на концертах. Дата виходу альбому «Абсент» ще невідома, але є плани 16 та 17 грудня у Києві провести прем’єрні концерти альбому.

А тепер, власне, можна перейти й до самого концерту. Програма розпочалась з інструментальної композиції «Марш Розенкрейцерів», яка увійде в альбом «Абсент».

Далі були старі-добрі теми з альбому «Самогон». Зокрема: «Найкраще з газетних заголовків», «І всі тебе трахають», «Бомбардування Нью-Йорка»… Всі композиції супроводжував мегакльовий відеоряд від vj-групи «КУБ» мистецької агенції «АртПоле», що транслювався на великому екрані за спиною музикантів. А завершилась «самогонна» частина зеленою травою. «Зеленою, бо – середина квітня»(с)

Далі були звуки шелесту голубиних крил, записані в Утрехті. Цими звуками почалась композиція «Вольф Мессинг», а разом із нею умовна частина концерту під назвою «Цинамон». Чому умовна – зрозумієте трохи згодом.

Особливо вразило Танго «Біла Троянда». Текст, інтонація, музика і відеоряд геніально підібрані один до одного і створюють просто фантастичну атмосферу.

Ну і куди ж без «Ніжності». Пам’ятаєте: «По той бік пристрасті народжується ніж…»? До речі, є в цьому вірші досить цікаві, але ні на що не натякаючі слова: «Я присягла навіки свойму Янку. (Той саме відбував за зґвалтування)». 

Тема «Зміна декорацій», за словами самого Андруховича, про нашу країну. «Тому що у нас завжди зміни, але завжди декорацій»(с).

Потім були ще кілька композицій з невиданого поки що «Абсенту» і знову «Самогону». Що підтверджує тезу про відносну умовність поділу концерту на альбомні частини.

Варто відзначити, що досить незвично звучала в авторському читанні стара-добра композиція «Without You». Незвично, але не менш класно.

А особисто для мене приємною несподіванкою стали дві реггі-композиції: про ямайського хлопця з українським корінням на ім’я Джон Пол та «Козак Ямайка». До речі, за словами Андруховича, саме з останньої композиції і розпочалась співпраця з гуртом «Karbido». Як бачимо: спочатку було реггі. :)

Завершився ж концерт старовинною козацькою піснею «Зелена ліщинонька», яку Андрухович навіть проспівав (у попередніх композиціях пан Юрій читав текст під музику).

Далі були фото на пам’ять, автографи і неформальне спілкування з письменником, якого все життя тягнуло до музики.

На жаль, не часто у Хмельницькому відбуваються такі заходи. Тим з більшою наснагою чекатимемо «Абсент-туру». 


Руслан Рудомський
muzprostir.com.ua

 
 

Додав Art-Vertep 27 квітня 2011

Про автора

Поет, прозаїк, перекладач, есеїст. Живе і працює в Івано-Франківську. Віце-президент АУП.

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска