Увійти · Зареєструватися
 
Потік Афіші Інформація

Автори / Фестиваль Білоруська весна / Розпочато фестиваль репресованої білоруської культури «Білоруська весна 2011»

ОСОБЛИВИЙ РЕЖИМ/ SPECIAL TREATMENT

 

«Особливий Режим/ Special Treatment» – це відгук на останню хвилю терору, що захлеснула Білорусь у грудні 2010 р. після невизнаних міжнародною спільнотою президентських виборів, це спроба художнього осмислення табірної реальності, в якій існує сучасне білоруське суспільство. Оруелівська ідеологічна машина працює відмінно: пересічний білорус на рівні підкорки усвідомлює, чому не варто публічно несхвалювати дії влади, давати інтерв’ю іноземним ЗМІ, опинятися поруч із місцями проведення мирних акцій. Наполегливі порушники цих неписаних законів з часом розвивають високий больовий поріг, мають напохваті теплі речі та навчаються спати зі світлом.

В’язничні інтер'єри на малюнках Юрася Навіцкага – не реконструкції, а замальовки, зроблені з натури і сфотографовані на мобільний, пронесений в камеру таємно. Юрась як член дільничної комісії від опозиції  отримав 10 діб, а після відбуття «суток» його звільнили з роботи за прогули.

Відеоінсталяція репортера Вадзіма Заміроускага «Плошча 2010», що є хронікою мінських подій 19 грудня, документує насильницький сценарій завершення мирної громадської акції – забитий, закривавлений Майдан.

Казкові персонажі на допитах у слідчого з «Листівок політв’язням» відомого російського карикатуриста Андрєя Більжо – не метафора, а буквальною ілюстрація того абсурду, який відбувається насправді

На знак солідарності із репресованими спеціально для цієї виставкиукраїнський художник Нікіта Кадан створив білоруський варіант постерів «Процедурна кімната». Ця серія поєднує ностальгічну наївність плакатів з охорони праці та посібників з воєнної підготовки з науралізмом «Капрічос».

У рамках фестивалю також відбудуться презентація коміксу Марини Напрушкіної «Убедительная победа», перформенс Сашка Ірванця «Чистосердешне зізнання», майстер-клас «Мистецтво у в'язниці» та відкрита дискусія про відповідальність за свободу переконань.

Організатори фестивалю – творча ініціатива «Білоруський  десант» спільнота небайдужих до Білорусі українців, чиї друзі, родичі або знайомі живуть і намагаються творити в умовах автократичного режиму.

 

Розклад роботи виставки «Особливий режим / Special Treatment»: пн-пт 10:00-18:00.

Більше інформації – на сайті belarus.org.ua

Прес-аташе фестивалю – Віра Гладких: +38063 717 97 38, nenorm@gmail.com

 
 

Додав Sh.Ocean 28 квітня 2011

Про автора

Білоруська весна - фестиваль, що репрезентує актуальну нецензуровану білоруську культуру в Україні. Цього року Білоруська Весна проводитиметься втретє і завітає до Києва, Львова, Тернополя, Харкова, Донецька, Івано-Франківська та інших міст.

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска