Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Афіші Статті Інформація

Автори / Станіслав Бельський / ПОЕЗІЯ VS ОЧЕРЕТ

Ідея антологій, колективних збірок і тематичних підбірок творів різних авторів, звичайно, не нова й активно експлуатується сучасним видавничим ринком. Проте, напевно, на сьогодні мало знайдеться таких ідейних, навіть ідеологічних, маніфестних антологій, як «Гімн очеретяних хлопчиків», яка об’єднує поетів Дніпропетровська (Станіслав Бельський, Максим Бородін, Інна Завгородня, Андрій Селімов) та Запоріжжя (Олесь Барліг, Сана Праєдгарденссон, Юрій Ганошенко, Тетяна Скрипченко) в єдиний подніпровський поетичний конгломерат. Сама назва, власне, відсилає до однойменного вірша Олеся Барліга, який у свою чергу базується на відомому вислові Тетяни Толстої – саме хлопчиками з очерету вона назвала людей малоосвічених і малообдарованих, які проте настирливо лізуть всюди, зокрема й у літературу. Саме таким іронічним гімном якісної, загострено естетської, інтелектуально парадоксальної, актуальної поезії і стає книга, вся міць якої направлена передусім проти провінційності, мертвотної традиційності й загалом застійній анахронічності, застиглій в канонізованому одноманітному пафосі та самовдоволеній недалекості. Погодьтеся, маніфест.

А проте зовсім ні! Жодного заримованого чи верлібрового тексту, який прямо щось там таке декларує. Просто поезія, поезія настільки різна, що можна було б за цією антологією, напевно, вивчати стилі й напрями сучасного віршування. Книга об’єднує виразно відмінних авторів, мовно (антологія двомовна), ідейно, образно, стилістично далеких одне від одного, хоча отого дуже часто властивого сучасним антологіям враження, що присутні всі, хто прийшов, немає. Тонкий смак упорядників виказує вибірковість і явну невипадковість авторів у цьому конгломераті, це окремі частини загального поетичного видива – придніпровського мегаполісу чистого неочеретяного мистецтва.

Марина Носик

 

Сборник приднепровского верлибра «Гімн очеретяних хлопчиків» можно пробрести:

Украина:

г. Запорожье: магазин «Empik» (пр-т Ленина, 147, торговый центр «Україна»)

г. Днепропетровск: магазин "Бiлокнижник" (пл. Красная, 3)

Россия:

г. Москва: магазин «Фаланстер» (Малый Гнездниковский переулок, 12/27)

г. Нижний Новгород: книжная лавка Арсенала Нижегородского кремля (Кремль, строение 6, Арсенал)

Книгу «Гімн очеретяних хлопчиків» можно заказать  с доставкой курьером по Киеву и почтой по Украине и миру на сайте книжного магазина «Empik».

============================================================

Рецензія на сайті часопису "Шо":

http://www.sho.kiev.ua/news/833

 

 
 

Додав belsky 27 травня 2011

Про автора

Я — житель города Днепропетровска, родился в 1976 году. Работаю программистом.

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска