Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Афіші Інформація

Автори / Фестиваль Wiz-Art / IVМіжнародний фестиваль короткометражних фільмів Wiz-Art 2011, 26-29 травня, Львів (Пост-реліз)

 

26-29 травня у Львівському Палаці Мистецтв пройшов найбільший незалежний кінофестиваль України – IVМіжнародний фестиваль короткометражних фільмів Wiz-Art 2011. Всього на Фестивалі було показано 98 фільмів з 26 країн світу. Не обійшлось також і без майстер-класів та спеціальних презентацій режисерів у форматі Q&A(questions&answers), які провели український відеомитець Даниїл Прима-Самолевський, фінський віджей Томмі Мустаніємі, режисерка Міка Маджі та оператор Армін Дірольф, режисери Мортен Халворсен, Рут Пекстон, Еміль Станґ Лунд, продюсер Девід Лінднер. У конкурсну програму Фестивалю увійшло 42 фільми, з яких 17 ігрових, 13 анімаційних і 12 експериментальних робіт.

На церемонії закриття почесне журі у складі Рут Пекстон (Шотландія), Девіда Лінднера (Німеччина), Ігоря Подольчака (України) оголосило переможців у трьох номінаціях, спеціально відзначили два фільми, а також визначили ГРАН-ПРІ Wiz-Art’у 2011.

Гран-прі Фестивалю отримав 9-хвилинний анімаційний фільм “Маленький Квентін” нідерландських режисерів Альберта ‘TХоофта і Пако Вінка 2010 року. “Фільм вразив нас світлою і безстрашною нарацією, своїми персонажами і почуттям гумору. В дивному світі ми стали співучасниками злочину і вплутались у історію з неочікуваними викрутасами і небаченим жахом.”

Найкращою ігровою роботою Фестивалю Wiz-Art2011 визнано 13-хвилинний фільм американки Лорен Волькстейн “Цигаркова Цукерка” 2009 року. “Американська історія про стурбованого підлітка-морського піхотинця (роль якого талановито виконує Джонатан Орсіні), що сповнена дрібних нюансів і показує нам універсальну правду. Режисер Волькстейн з неймовірною вправністю і легкістю зуміла розкрити серйозну тему всього за 10 хвилин. Журі з нетерпінням очікує майбутніх робіт цієї талановитої режисерки”.

Найкращою анімацією було обрано 8-хвилинний фільм “Бульба-волосся” Александри Брожиної з Польщі 2010 року. “За оригінальну інтерпретацію суспільних стереотипів, гумор та мистецьку досконалість у втіленні задуму.”

Найкращою експериментальною стрічкою стала робота британських режисерів Карні іСоул “Поворот”  2010 року. “Дивно-зворушливий фільм. Ця перлина з Британії поєднує в собі грайливий сюрреалізм з темними тонами, щоб створити кінематографічний досвід, який є дійсно оригінальним, чарівним і дивним. Фільм, що надихає.”

Журі також спеціально відзначило експериментальний фільм українця Максима Афанасьєва “Ave.Avi” (“За творчий пошук у розвитку кіномови та новації образних рішень”), а також ігрову короткометражку “Пропущений” Йохема де Вріеса з Нідерландів (“Чутлива короткометражка з потужною трагічною підводною течією”).

На закритті Ігор Подольчак сказав кілька слів про Фестиваль, а також прокоментував рішення журі: “Фільми у програмі були дуже сильними. Нам було цікаво їх дивитись, але складно прийняти рішення, ви маєте розуміти, що кожен з нас має свою думку на певні речі, а рішення журі – це завжди компроміс, гран-прі - це та робота, яка викликала позитивні враження у всіх”. Рут Пекстон в свою чергу зауважила, що всі фільми були унікальними, а найбільше суперечок у неї виникало з Девідом Лінднером, але до остаточного рішення вони таки дійшли.

Глядачі ж у свою чергу найвище оцінили фільм Прощавай Мандіма”швейцарського режисера Робера-Яна Лакомба 2010 року. У фоторозповіді, що ґрунтується на випадку з дитинства режисера, ми дізнаємось про подробиці та спогади з дня від’їзду автора із Заїру.

Всього на Фестиваль прийшло близько 1000 відвідувачів, а майстер-класи послухали близько 200 учасників. Протягом наступного року організатори планують показувати програму найкращого у різних містах України та на партнерських фестивалях за кордоном.

Наступний Wiz-Artвідбудеться у травні 2012 року.

Wiz-Art – тільки яскраве кіно!

 
 

Додав Art-Vertep 02 червня 2011

Про автора

Wiz-Art це організація, яка займається культурно-мистецькими проектами і працює в різних жанрах, від кінематографу до музики, від перформенсів до концептуальних вечірок.

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска