Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Інформація

Автори / Георгій Почепцов / В Україні відбувається деградація інтелекту суспільства

Розвиток нових видів ЗМІ та Інтернету спричинив значні культурні зміни у всьому світі. Здатність копіювати культурні зразки за допомогою сучасної техніки та швидко їх переміщувати в просторі призвели до небаченого розвитку масової культури споживання суспільства. Поряд з тим, технічний прогрес містить в собі й значні небезпеки.

Георгій Почепцов, доктор філологічних наук, професор (Маріупольській державний університет і Національна академія державного управління при Президентові України), 62 роки.

В Україні існує елітарна культура, як її поширювати?

- Вона є, і особистісно її намагаються проштовхувати. Але елітарна культура за визначенням не може виконувати багато завдань, які лежать на культурі масовій. Побудову ідентичності не можна покласти на елітарні потоки. І ще - елітарна культура не повинна бути національною. Тут можна користуватися чужим надбанням. Це не так страшно. Коли ж наша масова культура є іноземною, то це якраз становить загрозу. Ми дивимося американський чи російський "боєвик", хоча вже не так часто новини російських каналів, бо багатьох особистостей ми вже не знаємо так, як це було в 1991. Тобто художня реальність у нас чужа: там ходять якісь поліцейські, олігархи пливуть на яхтах. Інформаційна реальність частково своя, але досить часто наші новини - це теж розповідь про Нью-Йорк чи Париж.

Які ваші книжки очікуються найближчим часом?

- У видавництві "Факт" готуються зараз декілька книжок. Перша присвячена новим медіа феноменам, друга - новим варіантам впливу на людину. До речі, тут виникає цікавий феномен. Останні мої книжки (в 2010 р. їх вийшло чотири) виходили накладом в 300 примірників, а от книжки перекладів естонською (дві) вийшли накладом тисяча примірників. Але Естонія, мабуть, в десять разів менша.

Чому склалась така ситуація?

-Можна зробити простий висновок, що там книжки читають. Відповідно можна зрозуміти, що працює і інша інфраструктура - наука і освіта, якщо функціонують книжки. Це при тому, що на пострадянському просторі вони перші по охопленню Інтернетом населення, отже ми не можемо казати, що в  нас Інтернет забрав людей від книжок. На жаль, відповідь буде простішою. Іде деградація інтелектуального компоненту суспільства, бо він не потрібен. І дійсно -  для чого він сьогодні? Ми не самі виробляємо мобільні телефони, комп'ютери чи телевізори, а просто привозимо їх. Нам потрібні не творці, а продавці. І це відображає тренд деградації інтелекту. Коли немає завдань, зникає і потреба.


Gazeta.ua

 
 

Додав Sh.Ocean 11 липня 2011

Про автора

доктор філологічних наук, професор

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска