Увійти · Зареєструватися
Потік Афіші Галереї Інформація

Автори / Форум видавців / Дайджест новин ГО «Форум видавців» 18-25 липня 2011 р.

Дайджест новин ГО «Форум видавців»

за період  18-25 липня 2011 р.

Літфест-2011: Норвегія про Україну

Тер’є Геллесен  - учасник 18 «Форуму видавців у Львові». Народився 1973 року в місті Флорьо, Норвегія. Він – поет, романіст, дитячий письменник. Дебютував 2005 року збіркою поезій «Щось із тебе існує деінде» («Noko av deg lever andre stader»), що отримала схвальні критичні відгуки. 2006 року видав роман «Акселератор» («Akselerare») про чоловіка, який переживає кризу. 2008 року — роман «Сома» («Soma»), в якому дочка пише роман про свого батька, а паралельною лінією сюжету є подорож письменника разом зі своїм другом-фотографом до Берліна, які шукають там сліди героя роману. У кожному зі своїх романів Геллесен використовує сильну й експресивну мову, сповна демонструючи свій талант.

Тер’є Геллесен з радістю візьме участь у семінарі про сучасну українську літературу, де автори будуть читати й обговорювати свої твори. Також на Шостому міжнародному літературному фестивалі письменник представлятиме «Проект Прип’ять: поетичні розкопки», в якій сучасна поезія поєднується з макро- та мікрофотографією.

Літфест-2011: Польща про Україну

Ще один гість із Польщі – Пйотр Мацєжинські. Народився 1971 року. Дебютував 1993 року у літературно-мистцецькому виданні «Tytu?». Публікувався також у багатьох інших літературних часописах. Є автором чотрирьох книг і лауреатом численних поетичних конкурсів, організованих у Польщі. На Літературному фестивалі очікується презентація книги його віршів українською та польською мовами. 

«Я люблю мандрувати на Схід, – каже Пйьотр, – і вже двічі був в Україні. Першого разу я приїжджав до Львова туристом, але минулого року я зустрічався із перекладачами моїх віршів – Наталією Лобос і Юрієм Завадським. У цей час відбулися три поетичні зустрічі за моєї участі у Львові й Тернополі. Я знайомий з українською літературою найбільше завдяки контактам із Юрієм, книгам, виданих у Польщі, і перекладам у журналі «Literatura na ?wiecie». Я читав твори Юрія Андруховича, Сергія Жадана, Миколи Рябчука, Юрка Іздрика, Остапа Сливинського, Галини Крук, Юрія Винничука, Костя Москальця. Гадаю, що мій улюблений український письменник – Жадан».

Тандем Якимчук & Токар знову на Літфесті

У вересні на «Форумі видавців у Львові» поетеса Любов Якимчук і музикант Марк Токар презентуватимуть нову поетично-музичну програму «Дзеркала». Вони – подружжя, а також творчий дует, який не боїться експерементувати. Нещодавно Люба та Марк виступили у Луганську, малій батьківщині потеси, із перформансом «Донбас і контрабас». Мешкає подружжя в Києві, у різний час митці були стипендіатами програми Міністра культури і національної спадщини Республіки Польща «Gaude Polonia». Нагадаємо також, що дебютний виступ тандему відбувся у рамках Міжнародного літературного фестивалю 2009 року.

Літфест-2011: Бразилія про Україну

Пауло Ферраз приїде на 18 «Форум видавців у Львові» з Бразилії. Він поет, видавець і перекладач. Народився 12 серпня 1974 року у Рондополісі, штат Мату-Гросу. 1999 року закінчив університет у Сан-Паулу, бакалавр права. Продовжив освіту, вивчаючи літературну теорію, магістр бразильської літератури того самого університету. У 2009 році він повернувся сюди уже для вивчення історії. Перша книга Ферраза «Constatação do óbvio» (Виявлення очевидного) видана 1999 року. Через вісім років Пауло видає другу і третю книги – «Evidências pedestres» (Докази пішохода) і «De novo nada» (Нічого нового). Остання була адаптована для театру і перекладена іспанською. Впродовж 2001-2002 років друкувався в поетичному журналі «Себастьян», 2011-го впорядкував антологію «Сценарій бразильської  поезії: 90 років». Віднедавна перекладає також мексиканських поетів.

«Я лічу дні до початку Львівського міжнародного літературного фестивалю, — каже Пауло, — і тепер залишилося тільки 2 місяці! Тут, у Бразилії, ми маємо тісні культурні контакти з Україною. Перші українці прибули до бразильських міст у 1870-х роках, і серед них — наша велика письменниця Клариса Ліспектор, родом з Чечельника. Вихідцями з України є також письменник і перекладач Борис Шнайдерман з Умані, журналіст Адольфо Блох з Житомира, архітектор Грегорі Варшавчик з Одеси. Нащадки українців займають важливе місце в сучасному бразильському суспільстві. Це промисловці, підприємці, атлети і політики, поміж котрих: Джозеф Міндлін, власник найбільшої бібілотеки в Бразилії, Гелена Колоди, поетеса, Марія Берушко, перша ортодоксальна свята у Південній Америці, Деніс Стоклос, актриса і драматург, Роберто Мінчук, диригент, Гектор Бабенко, режисер і сценарист, Оксана Нарожняк, скульптор, і Леонціо Басбаум, один із найвпливовіших бразильських істориків. Я сподіваюсь, що Фестиваль допоможе покращити зв’язки між двома країнами, — підсумував Пауло, — і для мене честь бути в Львові у вересні».

Форум видавців

 
 

Додав Art-Vertep 26 липня 2011

Про автора

Форум видавців у Львові – це унікальний комплекс виставкових та ярмаркових заходів, мистецьких та культурних акцій, скерованих, перш за все, на сприяння творенню в Україні цивілізованого книжкового ринку та піднесенню престижу української книги в су

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска