Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Галереї

Потік Афіші Галереї Інформація

Автори / Фестиваль Підкамінь / Етнічний фестиваль «Підкамінь» підкорив натовп патріотичним роком

Закінчився ювілейний, п’ятий фестиваль «Підкамінь-2011», який по праву можна назвати вінцем фестивального літа. Фестивальне поле зібрало близько 10 тисяч людей. Всі ці люди приїхали на «Підкамінь» за драйвом та емоціями, адже багато хто із них вже не вперше на фестивалі, тому добре ознайомлені з усією потужністю енергетики легендарного Підкаменя.

Цього року фестиваль був особливо драйвовий та запальний. Всі три дні публіку розважали відомі для поціновувачів етно-року гурти «АтмАсфера» (Київ), «ТаРУТА» (Київ), «Дримба Да Дзиґа»(Київ), «Веремій»(Київ), «Тінь сонця» (Київ), «Бандур Бенд» (Харків), «КораЛЛі» ( Івано-Франківськ), «Русичі» (Білгород –Дністровський), «Тарасова ніч» (Львів), «Оратанія» (Львів), «OT VINTA» (Рівне) та беззаперечні хедлайнери фестивалю гурт «Гайдамаки» (Київ), які своєю концертною етно-роковою програмою «Козак», як то кажуть, порвали натовп на шматки.



Дійсно, погода сприяла фестивалю, адже учасники та гості мали нагоду піднятися на мальовничі підкаміньські пагорби, відвідати монастир та прогулятися по монастирських мурах.


Окрім того, щодня на фестивалі проходили виставки, презентації, майстер класи з народних ремесел, спортивні змагання і багато чого, що вже традиційно дарує незабутній Підкамінь, зі своєю енергетикою та монастирем, що пережив вічність.


«Ми казали, що погода у нас замовлена, тому дощу не буде. Бачимо, що люди цілий день знаходяться на фестивальному полі. Хтось засмагає, хтось іде до каменя та монастиря. На «Підкамені» ніколи сумувати», - розпочав прес-конференцію один із організаторів фестивалю Олександр Ганущин.


За словами організаторів, фестиваль користується великою популярністю не лише в приїжджих гостей, але й місцевих жителів селища. За час, відколи проводиться фестиваль в Підкамені, для місцевих мешканців це свято стало маленьким «празником» на який з’їжджається вся родина.

Організатори фестивалю також розповіли, що їм довелося довго готуватися. Зокрема, вдалося трохи підлатати понівечену та розбиту дорогу за рахунок меценатів.

Вперше фестиваль «Підкамінь - 2011» був анонсований як безалкогольний. Організатори ставили собі за мету змінити фестиваль на більш релігійний, тому після завершення кожного фестивального дня з головної сцени лунали молитви священників.


Стосовно ж безалкогольного статусу фестивалю Олександр Ганущин повідомив на прес-конференції: «Ми не ставили собі за мету боротьбу з пивом, ми мали намір боротися, в першу чергу, із «зеленим змієм», з горілкою. Та якщо нам вдається контролювати фестивальне поле, то от з підприємцями у селищі важче, адже їм цього ми заборонити не можемо».

Той, хто шукав нагоди випити спиртного, не зважав на рішення Львівської обласної ради та місцевої ради про безалкогольний статус фестивалю, так як і не зважав на заборони та попередження організаторів фестивалю, а відтак на фестивальному полі п’яненьких панків та п’яненьких місцевих мешканців вистачало. Однак, правоохоронці давали їм раду.


«На одній прес-конференції я закликав усіх не покладатися тільки на організаторів, апелюючи до свідомості кожного учасника фестивалю. Ті дані, які ми отримували від штабів міліції та медпункту, свідчать про те, що суттєво знизилися показники негативних явищ на фестивалі», - пояснив Олександр Ганущин.

Що ж стосується бюджету фестивалю, то організатори ще не беруться його підраховувати, адже з обласного бюджету була виділена дуже мала сума грошей, тому фестиваль довелося проводити практично за кошти спонсорів та меценатів. Для прикладу, бюджет головної сцени цього року склав 150 – 160 тис грн, а бюджет малої сцени – 80 тис. грн.

Що ми помітили, так це те, що гості фестивалю не надто піклувалися про чистоту фестивального поля. І навіть не зважаючи на те, що організатори фестивалю добре подбали про забезпечення смітниками, на завершення концерту фестивальне поле було рясно вкрите сміттям. За словами Олександра Ганущина, фестивальне поле волантерам довелося прибирати з 9.00 до 13.00, щоб повністю очистити його від сміття.

«Нажаль, велика кількість сміття – це свідчення того, що в наших людей дуже низький рівень екологічної освіти. Волонтери зроблять свою роботу, але треба розуміти, що відпочинок не повинен наносити шкоду природі та оточуючому середовищу», - зауважив Олександр Ганущин.

Для того, щоб прибрати територію, необхідно кілька днів. Зазвичай цим займаються школярі, молодий НРУ, пластуни. Минулого року, за словами організаторів, сміття прибирали близько 40 чоловік. Прикро звичайно, що гості фестивалю так і не навчилися цінували людську працю.

Особливу увагу хочеться приділити головній сцені, адже другого фестивального дня поле просто палало жаром гарячих сердець. Всі очікували головного хедлайнера фестивалю - київський гурт "Гайдамаки". Публіка так увійшла у смак гайдамацького духу, що не хотіла відпускати гурт зі сцени. Не допомогло і те, що вокаліст гурту Ярема зістрибнув у натовп, який хвилею поніс його по фестивальному полі. Гурт тричі викликали на біс, а це є свідченням того, що етно-рок в Україні тільки зміцнює свої позиції та стає все популярнішим.




 

Попри те, що в останній день фестивалю було не солодко, адже розпочалася шквальна злива, гості фестивалю і в цьому намагалися знайти позитив. Хтось швиденько прямував до казанів із кулішем, а хтось влаштовував танці під дощем. Головне, що всі залишилися задоволеними.



То ж, можна впевнено сказати, що ювілейний фестиваль «Підкамінь-2011» вдався. Сподіваємось, що і наступного року фестиваль порадує своїх гостей ще однією порцією якісного патріотичного року.

Анна Новик

Фото - Сергій Бобра

http://galinfo.com.ua

 
 

Додав Sh.Ocean 01 серпня 2011

Про автора

На Львівщині буде свій фолковий фестиваль зі всіма складниками, необхідними для щастя: виступи найкращих фолкових колективів, небо над головою, мальовничий сакральний закуток України із козацькими могилами та старовинними мурами, майстер-класи та виставки

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска