Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Афіші Інформація

Автори / Міжнародний етнографічний фестиваль Жнива - Весілля / У музеї архітектури та побуту України «Пирогово» завершився міжнародний етнофестиваль «Жнива 2011 - Весілля» (+фото)

Фестиваль тривав три дні (5-7 серпня), протягом яких у Пирогово ожили давні українські традиції та звичаї.

Фестиваль жнив проходить вже вдруге, перший відбувся у 2009 році. Родзинкою цьогорічного дійства стало справжнє стилізоване українське весілля. На фестивалі зібралося багато гостей, в тому числі завітали й іноземні відвідувачі. Організатори розповіли, що на жнива приїхали гості з Польщі, Угорщини, Росії, і ці люди дуже цікавляться українськими обрядами, звичаями, і надзвичайно шанують нашу музику.

У перший день фестивалю (5 серпня) відбулися жнива. У Пирогово з’їхалися женці з усієї України. Один з організаторів фестивалю Данило Данилейко зазначив, що «жнива – практично забута українська традиція, яку необхідно відновлювати». Після освячення поля святою водою, жінки з піснею взялися до роботи. Перший сніп за традицією віднесли до церкви на освячення – щоб наступний урожай був не гірший. Над полем лунали традиційні жнивні пісні, у виконанні фольклористичних гуртів. По всьому «селу» можна було зустріти кобзарів, які виконували давні українські пісні. Найбільше запам’ятався кобзар Юрко Фединський, який зіграв на кобзі та бандурі у церкві святої Параскеви.

Майстри зі всієї України з’їхалися у Пирогово і представили свої творіння. Чудові вироби з соломи, трави, глини, дерева, заліза й навіть…сиру! Також усі бажаючі могли спробувати себе у ковальстві, соломоплетінні, гончарстві, вишиванні, писанкарстві та інших українських ремеслах. Виявилося що ткати килими на спеціальному пристрої – дуже не проста робота, а зробити рівний і гарний глечик – майже неможливо без досвіду. Але яка ж радість охоплює коли тримаєш у руках, нехай і не дуже гарний, але змайстрований власними руками виріб!

На зазначені у програмі казки Сашка Лірника спочатку йти не хотілося, бо слово казка зазвичай означає щось дитяче. Але виступи Лірника зібрали в тіні й молодих і старих. Це й не дивно – адже казки були більше схожі на театралізовану виставу, а учасниками подій ставали самі слухачі. Цікаві, дотепні й незвичайні казки напевно запам’яталися всім.

Закінчився перший день етно-диско, де виступили українські етнічні групи. Публіка спочатку недосить жваво реагувала на музику – майже ніхто не танцював, більшість гостей сиділи на травичці й ліниво поглядали на сцену. Але потім сила музики все ж таки розворушила людей і почалися справжні веселощі.

На другий день фестивалю у Пирогово прибув Микола Азаров. Прем’єр-міністр показав всім що не боїться тяжкої праці, і на ручних жорнах змолов зерно у борошно. Голова уряду також завітав у кузню, і разом з ковалем виготовив підкову. Приїзд такого поважного гостя зібрав багато журналістів, набагато більше ніж у перший день фестивалю. Також тривала підготовка до весілля.

Третій день зібрав у Пирогово надзвичайно багато людей – проїхати, і навіть пройти до музею було важко через величезну кількість машин і людей. Всі зібралися подивитися на старовинні українські весільні обряди. Вінчання відбулося у церкві святого Михаїла. Батьки благословили молодих на щасливе подружнє життя. Після викупу Молодої подружжя відправилося на святковий обід. Тим часом перед хатою Молодої грали весільні музики, й всі охочі могли танцювати українські народні танці. Спочатку танцювали лише організатори, але потім найсміливіші теж показали свої танцювальні вміння. Одна пара «розтанцювалася» так, що ледь не збила з ніг чоловіка з камерою, але обійшлося без нещасних випадків.

Один з найбільш зворушливих моментів – прощання Молодої з дружками. Молода витираючи сльози обіймала подружок та давала їм стрічку. За українською традицією для Молодих заспівав кобзар. Потім весільна процесія рушила до хати Молодого. По дорозі грали музики, але ніщо не могло зрівнятися з пісеньками двох стареньких жіночок, які співали дорогою частівки та коломийки, такі смішні та веселі, що натовп просто вибухав сміхом. Біля хати Молодого знову розпочалися танці.

Такого музичного різнобарв’я не побачиш більше ніде, на фестивалі лунала музика на будь-який смак, починаючи від українських народних пісень закінчуючи сучасними ритмами та напрямами.


Усі фото: Уляни Рубан

Сподіваємося, що цей фестиваль не останній, і в наступному році ми побачимо ще більше цікавих традицій, а майстри та учасники приїдуть не тільки з сусідніх країн, але і з усього світу.

Автор: Уляна Рубан, Хвиля української музики «Молоде радіо»

 
 

Додав Sh.Ocean 09 серпня 2011

Про автора

Головним завданням фестивалю є відкриття українцям прадавніх народних традицій, пробудження гордості за рідну традиційну культуру та безцінну історичну спадщину! Ми зробимо все, аби гості фестивалю у повній мірі змогли отримати незабутні враження від стер

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска