Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Афіші Галереї Інформація

Автори / Музей «Літературне Придніпров’я» / Виставка «СПОЧАТКУ БУЛО «СЛОВО»

17 серпня 2011 року о 16.00 у музеї «Літературне Придніпров’я» відкривається виставка «Спочатку було «Слово», присвячена 20-річчю Незалежності України. Виставка відтворює один із найцікавіших періодів виборювання незалежності - період 1986-1991 рр.

У зв‘язку з проголошенням курсу на перебудову і гласність, в Україні з‘явилася надія на остаточний злам тоталітарного устрою, виникла можливість національного відродження. Силовим полем суспільства стає ідея суверенізації та незалежності України. У її поширенні важливу роль на Придніпров’ї зіграла альтернативна преса - неформальні газети та журнали, що видавалися громадсько-політичними рухами й об’єднаннями. «Жорна» - Народним Рухом України за перебудову, «Слово» - Дніпропетровським товариством ім. Т.Г.Шевченка «Просвіта».

«Форум» декларував незалежність від будь-яких організацій, і намагався бути інформаційним органом, яке пропонувало читачеві оперативну інформацію, що дозволило йому стати одним із лідерів альтернативних видань на Придніпров’ї.

Перевагою цих видань була свобода погляду, новизна трактувань, сміливість і опозиційність.

Враховуючи те, що всі друкарні у Дніпропетровську і області були під партійним контролем, ориґінал-макети цих видань готувалися у Дніпропетровську на приватних помешканнях. Вони друкувалися на машинці чи комп’ютерному друкуючому пристрої, а затим розмножувалась гектографуванням чи фотоспособом. Окремі видання пізніше відвозили до Литви, де друкувався тираж (10-15 тис. примірників).

Були й такі, що мали тираж всього один екземпляр, однак могли зацікавити мільйонний Дніпропетровськ і зробити для загальної справи більше, аніж деякі друковані органи з десятками тисяч примірників. Мова про просвітянську рукописну газету «Слово», яка збирала у самому центрі Дніпропетровська, біля будинку преси по пр. Карла Маркса 64, у вікнах якого розміщувався кожен черговий номер, десятки, сотні людей. Аналогів цієї газети в Україні не існує.

І сьогодні, через 20 років, теми, порушені «Словом» здаються гострими й актуальними: необхідність оновлення у верхньому ешелоні влади, наслідки Чорнобиля, русифікація на Дніпропетровщині, різко негативне ставлення партійно-адміністративного апарату до Народного Руху України, обрання до Рад усіх рівнів справжніх представників народу.

Редактором і засновником газети став тодішній голова Товариства «Просвіта», письменник Володимир Заремба, відомий вітчизняним і зарубіжним читачам як автор історико - документальних повістей про українського поета Івана Манжуру, художників Василя Корнієнка, Миколу Глущенка, «степового Колумба» нашого краю Олександра Поля.

Активними учасниками і членами редколегії стали теж письменники Віталій Старченко, Олесь Завгородній, Анатолій Шкляр, Григорій Гарченко, Володимир Земляний. То ж матеріали вміщені у газету, писалися мовою художньої публіцистики.

Відкриттям і неабиякою культурно-мистецькою подією на Придніпров’ї стали «Пороги» - літературно-мистецький і громадсько-політичний журнал, який виходив у Дніпропетровську в 1989-1990рр. в річищі дії Української Асоціації Незалежної Творчої Інтелігенції (УАНТІ). За насиченістю змістом, свободою погляду і напругою духовних і культурних сподівань, рішучістю, ясністю і масштабом поставлених кардинальних питань національного життя журнал є одним із найбільш яскравих і унікальних явищ епохи перебудови на Придніпров’ї.

Головним редактором і засновником «Порогів» став Іван Сокульський – поет, багатолітній в’язень сумління. Щойно повернувшись з таборів, він, разом з іншими відомими політв’язнями, активно включається у громадсько-політичне життя України, характерною ознакою якого стають такі форми відстоювання прав і свобод як збори, демонстрації,

мітинги. Наймасовішим із них, як свідчить газета «Форум» став 10-тисячний мітинг біля стадіону «Металург» у лютому 1990 року.

Що б не говорили про «партію, яка розпочала перебудову», саме на сторінках альтернативних видань –– почалося обговорення міжнаціональних, екологічних і соціальних проблем, а також «білих плям історії», у розкритті яких помітну роль у перші роки Незалежності зіграє спілчанський журнал «Борисфен» (ред. Фідель Сухоніс) та видання «Вільна думка» й «Монастирський острів» (редактор письменник Ярослав Трінчук). Одним із найактуальніших питань, які порушували ці видання було питання національної само ідентифікації й проблеми захисту Національного Дому, як Дому буття .

Враховуючи унікальність видань, (адже лише окремі з них є у бібліотеках), в експозиції виставки «Спочатку було «Слово» можна буде не тільки оглянути, а й, навіть погортати газети й журнали, які для дослідників історії цього періоду є неоціненним джерелом інформації.

 
 

Додав Art-Vertep 16 серпня 2011

Про автора

Музей «Літературне Придніпров'я» один з наймолодших музеїв міста, створений в 1998 році і працює на базі Дніпропетровського історичного музею ім. Д.І.Яворницького. Він розмістився в старовинному особняку, відомому в місті як Будинок Інзова. Будівля зведен

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска