Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Галереї

Потік Афіші Галереї Інформація

Автори / Фестиваль Gorod Майстрів / Відбувся другий «Gorod мастеров»

Друга виставка-ярмарок «Gorod майстрів» у парку Глоби виявилася не менш популярною, ніж перша. Майстри з'їхалися з усієї України, а різноманітність технік вражає.

Тим, хто в День міста потрапив у «Gorod майстрів», вибратися звідти було складно. Принаймні, поки не обзаведешся новим сувеніром або прикрасою ручної роботи. Сережки, намиста, браслети, гобелени, іграшки, вишиванки і навіть оригінальні гудзики заполонили цілу площу. Ціни помірні, а вибір величезний - очі розбігаються.

Мешканець Новомосковська Василь Луганський привіз на виставку десятки дерев'яних іграшок: каруселі, коники з візками й акробати нагадують дитинство. Нехай краще дітки грають курочками і поросятами, ніж трансформерами і черепашками ніндзя - вважає майстер. Виготовлення українських народних іграшок для нього всього лише хобі, але задоволення і від процесу роботи, і від реакції діток мастер отримує масу.

- Дуже приємно робити душевні речі своїми руками, - каже Василь Луганський, - ці речі мають особливу енергетику. Це не пластмаса і не Китай, всі матеріали натуральні, оздоблені екологічно чистими фарбами. І розмальовані вони нашим народним Новомосковським візерунком - таким малюнком прикрашали різні вироби 250-300 років тому майстри нашого регіону.

Іграшки Василя суворо символічні. За задумом майстра, квітка - це символ продовження роду, а сюжети беруться з народної творчості. Приміром, конячка - символ сили, козаки - народні герої, а курочки і поросята - герої народних казок.

На ярмарок з'їхалися майстри з різних регіонів. Наприклад, вишиванки ручної роботи приїхали аж з Івано-Франківська. А оригінальні гудзики, обтягнуті тканиною, - з Києва.

- У радянські часи такі гудзики використовувалися в декорі плащів, - каже київський майстер Богдан Єгоров. - Те покоління пам'ятає подібні елементи оздоблення одягу, за якими всі полювали. Я побачив у цьому щось своє і дав їм друге життя у вигляді текстильних прикрас. У них є великий плюс - вони екологічні, при складанні не використовується клей або полімерка, все натурально.

Гудзики, зроблені руками Богдана, обтягнуті не звичайними тканинами, а особливими - в Україну таких не знайдеш, майстер замовляє їх в Шрі-Ланці та Індії. Кожна така гудзик настільки незвичайна і оригінальна, що спеціально під неї хочеться зшити собі одяг, а не навпаки.

Рукодільники зізнаються - озброїлися парасолями і дощовиками, але діставати, на щастя, сьогодні їх так і не довелося.


Тетяна Гонченко. Gorod.dp.ua

 
 

Додав Chyzh 12 вересня 2011

Про автора

Близько 20 000 дніпропетровців були учасниками, глядачами і покупцями перших двох фестивалів Gorod Майстрів, якими ми відсвяткували День Незалежності та День Міста. Дніпропетровськ радували своїми виробами як місцеві рукотворці, так і майстри з усієї У

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска