Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Афіші Галереї Інформація

Автори / Фестивалі / «Як Одеські окупанти на «Республіку» збирались…»

Про фестиваль РЕСПУБЛІКА antiMONEYfest та очікування дива...

Фестивальне життя у юності чомусь мене оминуло стороною. Чи то тому, що в нашому регіоні такі заходи стають, швидше, виключенням з правил, аніж доброю традицією, чи тому, що через навчання та роботу ніколи не було часу їздити по країні та насолоджуватися вільним мистецтвом, але факт лишається фактом: скільки пам’ятаю, про «Арт-поле», «Бандерштат», «Країну мрій» та ін. дізнавалася лише з коротких (часто хвилинних навіть) випусків новин по ТВ та захоплених відгуках знайомих. Тому коли кілька місяців тому вперше почула про «Революцію», вирішила однозначно: поїду. І хай світ зійде з розуму, а літо стане зимою, але поїду.

Захід позиціонується організаторами так: «Фестиваль РЕСПУБЛІКА antiMONEYfest задуманий як антикомерційна фестивальна акція, метою якої є зосередження уваги на культурно-соціальних проблемах малих міст, а також і в цілому в країні. Ідея фестивалю – наочно показати, що не все, що намальовано на стіні – лайка чи реклама, не всі, хто співає зі сцени – роблять це лише заради грошей. Всі кошти, зароблені на фестивалі, будуть витрачені на самооплатність – сцена, звук, транспортні витрати, готелі, харчування, матеріал для роботи художників. Фестиваль є самодостатнім проектом. За нами не стоять політичні партії та інтерес будь-якого бізнесу. Ми сподіваємося лише на те, що маємо – наш розум, руки і тисячі небайдужих друзів та однодумців».

Протягом трьох фестивальних днів працюватимуть три великі сцени, на яких виступатимуть більш, ніж 30 кращих рок-гуртів країни, близько десятку поетів. Крім того, організовано виступи брейк-дансерів, ярмарки, виставки, майстер-класи та конкурси, запрошено команди райтерів з різних країн, що вже розмальовують стіни будинків міста.

…З того часу, як по соціальних мережах розійшлися перші афіші з програмою фестивалю, пройшло часу і мало, і багато. У перспективі років один-два місяці не відіграють серйозної ролі… У перспективі кожного конкретного життя цей час змінив багато чого: минуло літо, яке одним принесло радість і безліч хвилин щастя. В той час як інші ледве його пережили та з сумом і полегшенням зітхнули, зустрівши осінь. Для мене ж літо проминуло неначе один день, в якому вмістилося чи не півжиття… Але обіцянку, що дала собі, я запам’ятала: на «Республіку» поїду будь-що.

Без сумніву можу стверджувати, що фестиваль стане справжньою подією у музичному житті України. У попередній програмі заявлено виступи безлічі музичних гуртів, поетів та стільки різноманітних творчих заходів, що сумувати не доведеться ні хвилини. Як організаторам та волонтерам вдалося все це організувати, не маю щонайменшого уявлення, але можу лише здогадуватися, скільки сил та часу було витрачено.

Для більш зручного переїзду до Кам’янця-Подільського та збору всіх учасників було створено зустрічі у соціальних мережах. І виявилося, що з Одеси нас їде лише кілька чоловік. Чому з міста, населення якого досягає двох мільйонів жителів та найбільшої області країни на масштабну музичну подію збирається їхати менш як десяток чоловік, в той час як з інших областей їдуть делегації сотень та тисяч учасників фесту? Щиро кажучи, я не здивована. У нас не популярне все українське взагалі та справжня, глибока, змістовна музика зокрема. Стандартні нічні клуби та безліч диджеїв, творчість більшості з яких лише умовно можна віднести до музики, ціняться більше. Але писати про мовні та культурні проблеми регіону не бачу сенсу, бо це буде занадто сумно, довго і недоречно в даному випадку.

…От і вийшло, що с Одеси їде лише кілька чоловік. Хоча, можливо, нас буде і більше – це один з тих небагатьох випадків, коли я була б надзвичайно щасливою помилитися… Квитки на потяг куплено, за житло домовлено – лишається тільки дочекатися цього справжнього свята для всіх, хто любить та цінує українську музику і творчість взагалі.

Я не знаю, як все мине, але впевнена, що нудно і нецікаво мені не буде в будь-якому разі. Адже коли в одному місці збирається ТАКА велика кількість творчих людей, немає місця суму чи поганим почуттям. Бо енергія, сублімована в творчість, здатна нести лише позитив та надихати на добрі думки и справи.

Сил та витривалості – організаторам, творчого натхнення – тим, хто виступатиме, приємних емоцій та світла в душі – всім учасникам цієї грандіозної події! Чекати залишилось не так вже й довго.

Anastasia Manaenkova's blog

 
 

Додав Sh.Ocean 14 вересня 2011

Про автора

Новини з фестивалів в Україні та за її межами

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска