Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

MP3

Воплі Відоплясова Щедрик (2013 р.) 5.74 Mb
Воплі Відоплясова Таємні сфери (feat. Самата, 2011 р) 6,90 Mb
Воплі Відоплясова Весна (feat. Самата, 2011 р) 11,73 Mb
Воплі Відоплясова Глибина (feat. Самата, 2011 р) 9,50 Mb
Воплі Відоплясова Полонина (2011) 6,84 Mb
Воплі Відоплясова Alain Delon (2008 p.) 4,36 Mb
Потік Афіші MP3 Товари Інформація

Автори / Воплі Відоплясова / 25 років на орбіті

25 років тому, в одній із київських скляних коробок, гордовито йменованій концертнотанцювальним залом «Сучасник», місцеві комсомольці провели так званий Парад ансамблів. Ось там і вигулькнули нікому не відомі «Воплі Відоплясова»

 

Грандіозне ювілейне шоу від української рок-команди номер один відбудеться в київському Палаці спорту 20 листопада й обіцяє стати центральною музичною подією року. Головна несподіванка вечора – тимчасове об’єднання вевешників у класичному складі, тобто разом із Олегом Скрипкою та Сергієм Сахном на сцену вийдуть Юрій Здоренко й Олександр Піпа. Нині обидва опікуються власними проектами «Хаш» і «@Traktor». Іншим сюр­призом стане присутність спеціально запрошеної світової зірки панк-року Ніни Гаґен. Разом із нею ювіляри планують виконати свій вічний хіт «Танці». Окрім німецької діви на 25-річчя «ВВ» завітають Лесь Поде­­рв’янський, російський репер Ноґґано, Олєґ Ґаркуша (з пітерського рок-гурту «АукцЫон»), Ансамбль пісні і танцю Збройних сил України, гурти «Бумбокс», Gorchitza та білоруси «Ляпис Трубецкой». Також буде презентовано новий DVD із записом фільму-концерту «В.В. на сцені фестивалю «РОК СІЧ».

Усе нове – добре забуте старе. Цей афоризм одразу спадає на думку, щойно запускаєш останній студійний альбом гурту «Були деньки», виданий 2006-го. В пам’яті зринають шалені рок-н-рольні гульбища другої половини 1980-х, поламані стільці, вибиті вікна, лавиноподібний драйв турбо-панк-рок-ма­­шини на ймення «Воплі Відоплясова» та Олег Скрипка, який літає над сценою, рясно политою потом. Наче цирковий жонглер, він міняє баян на трубу, а трубу – на гітару. Постають у спогадах переповнені зали, масовий ажіотаж, дикі танці попід сценою та розборки неформалів «усіх мастей». Справді, були деньки… 99% треків з альбому саме звідти й походять – із «золотих» 1980-х – незабутніх часів панківської юності Олега Скрипки, Юрія Здоренка, Сергія Сахна, Олександра Піпи, помноженої на неоковирний, але веселий сумбур пізнього совка. У ті непевні часи хлопцям не вдалося якісно записати свої пісні, тож останні просто регулярно «обкатувалися» на концертах і часто-густо ставали надбанням аудіопіратів. Тож головна ідея альбому «Були деньки» – емоційна реставрація класичного вевешного саунду.

А починалось усе майже 25 років тому, відколи в одній із київських скляних коробок, гордовито йменованій концертно-танцювальним залом «Сучасник», місцеві комсомольці провели так званий Парад ансамблів. Ось там і вигулькнули нікому не відомі «Воплі Відоплясова», які з легкістю, майже граючись, заволоділи головним призом імпрези – «Симпатії публіки». Насправді розгублені слухачі просто не очікували від новачків такого нахабного «наїзду». І не здогадувалися, що то лише квіточки, а ягідки будуть пізніше… В ті часи наївної ейфорії на хвилі перебудови усі стежки вели до київського рок-осередку, офіційно зареєстрованого в клубі «Більшовик». «ВВ» з’явились у цьому неформальному закладі тоді, коли там уже надійно окопалися метал-бенди зі своїм колом прихильників. Прийшли як повністю зіграна група з чіткими поглядами на музику й життя. До того це були юні й стильні хлопчики в довгих чорних пальтах і блискучих гостроносих штиблетах. І вони почувалися незатишно серед залізних лицарів хард-н-хеві, які нагадували їм про власне «важке дитинство», коли Юра Здоренко й Олександр Піпа «кували залізо» в аматорському гурті S.O.S. Тоді ж для таких «білих ворон», як «ВВ», усередині рок-клубу «Кузня» було створено «Рок-артіль». Тоді й розпочалося «життя на колесах»: безкінечні й зазвичай тріумфальні гастролі не лише в Україні, а й у Росії, Прибалтиці, Польщі. Саме після концерту у Варшаві, де лунали панківські хіти, Олег Скрипка на біс виконав українські народні пісні у своїй стилістиці, чим просто підкорив публіку – раз і назавжди.

Відтоді «ВВ» не забували включати у свої концертні програми фольклорний матеріал. Професійне зростання хлопці отримали внаслідок свого «французького періоду», коли разом зі Скрипкою та Піпою грали фахові музиканти Стефан Муфліє і Філіпп Можа. Для наших музикантів то був дуже цінний період життя за справжніми шоу-бізнесовими правилами.

У кожного – безліч причин любити або не любити «ВВ». Любити за шалений непідробний драйв, за пронизливу і якусь підліткову щирість, за нештучну театральність і пластичність, за сентиментальність і ліризм, за одвічну незручність для політичного або попсового бомонду, за започаткування знаменитого етнофестивалю «Країна мрій». Не любити за свідоме чи несвідоме нівечення літературної української мови, хоча у вевешному варіанті маємо своєрідний суржик, за участь Скрипки у гламурних телевидовищах і ток-шоу. Що не кажіть, а кількісно плюси значно переважають мінуси. Не забуваймо, що вже чверть століття «Воплі Відоплясова» є істинно народним гуртом, який завжди був у гущавині всіх доленосних подій у країні.

Олександр Євтушенко

Український Тиждень

 
 

Додав Sh.Ocean 19 листопада 2011

Про автора

А почалось усе з вибуху... Потужна радіоактивна енергія Чорнобильської АЕС породила паніку, міграцію, безумство... і український рок.

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска