Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Інформація

Автори / Виставка "Український сувенір" . / У Києві стартувала виставка традиційних сувенірів

23 листопада у столичному Українському Домі відбулося відкриття виставки «Український сувенір», покликаної пропагувати українське народне мистецтво. Презентувати свої вироби на ярмарку приїхали представники усіх областей України, тож від рукотворної краси просто очей не відвести! Найбільше тут вишитих виробів, ляльок та сувенірів, плетених із соломи.

Перше, що впадає в око поціновувачів нашого традиційного мистецтва – виставка «Український сувенір» потроху втрачає свій ярмарковий шарм. Щороку кількість нетрадиційних виробів тут збільшується, тому ярмарок перестає бути «вузькопрофільним» та стає схожий на інші хендмейд-виставки.

Обговорення петриківки

Якщо зроблені вручну речі без етнічної «нотки» ще хоч якось вписуються у концепцію виставки, то китайські товари ширвжитку там розмістилися зовсім недоречно. З іншого боку, таке «тло» додає балів народним майстрам, чиї вироби виглядають справжніми витворами мистецтва.

Найбільше відвідувачів, як завжди, біля стенду із петриківським розписом. Майстри з Дніпропетровської області привезли на виставку дуже багато сувенірів, розписаним петриківкою: тарелі, кухлі, булави, кухонні набори, брошки, ложки та свистунці. Івано-Франківська область привезла до Києва чарівні вишиванки. Тут можна знайти вишиті сорочки для чоловіків та жінок з різноманітними візерунками, виконані надзвичайно охайно.

Вишивка з Івано-Франківщини

Є в Українському Домі й сучасне тлумачення етнічної вишивки – наприклад, вишиті чоботи ручної роботи та вишиванки з ексклюзивним кроєм від ТОВ «Український сувенір». Чого варта лише жіноча сорочка без рукавів, низ якої оздоблений декоративними «відростками» з вишивкою! Щоправда, й коштують такі роботи зовсім недешево – по декілька тисяч гривень.

 

Сучасний одяг з вишивкою

Гарні вишиті рушники представлені на стенді Волинської області. На тлі вишитих червоними нитками геометричних візерунків дуже гарно виглядають солом’яні вироби від майстрів Волині: янголи, павуки та справжні брилі.

Рушники й вироби з соломи

Біля стенду Луганської області прилаштувався ще один солом’яний куточок – вироби народної майстрині Луганщини Тетяни Козлової. На відміну від волинських «сусідів», пані Тетяна пропонує любителям народного мистецтва великі композиції з соломи.

Солом'яна композиція

Найбільш яскравий стенд на виставці «Український сувенір» презентувала Одеська область. Тут, окрім яскравих гобеленів та сувенірних тарелів можна побачити і дівчат у строкатому вбранні: продавчиня усі фотографують та дякують за гарний настрій.

Яскраве мистецтво з Одещини

Прямо навпроти входу до виставки розмістився стенд з Решетилівської майстерні художніх промислів (Полтавська область). Маленький решетилівський баранець, який колись приніс славу цілому регіону, тепер скромно стоїть збоку виставкового столу. Основна частина решетилівського краму – гобелени з українськими пейзажами. «Це колись у нас розводили багато баранів – то було достатньо вовни для ткацтва та іншого рукоділля, – розповідає продавчиня цієї краси. – А зараз тваринництво у нас занепало, тож доводиться купувати вовну для гобеленів у Новій Зеландії»…

Гобелени з Полтавської області

Зате баранців багато на стенді Творчої майстерні соломникарства «Solomiya Art Studio» – звісно ж, усі вони з соломи. Подивившись на плетену тваринку, відвідувачі виставки плескають в долоні: як майстрам вдалося так закрутити звичайні соломинки? 

Баранець із соломи

Кіровоградська область привезла до Києва всього і побільше: виткані речі, вишиті ікони, ляльки, бісерні прикраси, вироби з тіста, декоративні яйця та ще багато чого. Тому від цього стенду дуже важко піти з порожніми руками! «Одна з наших майстринь робить малесенькі ляльки, які оберігають у дорозі, – розповідають кіровоградці. – Маленька мотанка має при собі торбинку, всередині якої – монетка (аби подорожньому вистачило грошей) та зернинка (аби він не голодав)».

Мотанка для подорожнього

До столику київської майстрині Жанни Россипчук відвідувачів тягне, як магнітом. І не лише тому, що тут продаються чарівні магніти на холодильник Майстриня виготовляє з глини посуд та декоративні речі неймовірної краси, та ще й має власну методику ліплення. Але про глиняну творчість детальніше – в інтерв’ю з майстринею, яке можна буде прочитати на Made In Ukraine незабаром.

Глиняний посуд Жанни Россипчук

А поки що – не пропустіть нагоди завітати на виставку «Український сувенір»! Майстри чекають на вас до 26 листопада за адресою: Київ, вул. Хрещатик, 2, Український Дім. Виставка працює з 10:00 до 19:00, вхід вільний.

Сайт про рукотворне мистецтво

 
 

Додав Sh.Ocean 24 листопада 2011

Про автора

Виставка «Український сувенір» - покликана пропагувати українське народне мистецтво

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска