Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Інформація

Автори / Інтелектуальний часопис Res Publica Nowa / Програма "Партнертство Вільного Слова" в Києві

Пропонуємо вашій увазі короткий фото-звіт дуже цікавої конференції, яка відбулася на початку жовтня 2011 року в Києві в рамках  програми Партнерства Вільного Слова ініційованої ідеологічним часописом Res Publica Nowa (Польща).

Домінік Козловська, Валерій Булгаков, Олекси Радинський

Протягом трьох днів (7-9.10.2011) у Києві, українці, білоруси та поляки, редактори журналів дискутували на тему: «Чому служить свобода думок", запропоновану часописом Res PublicaNowa.

Мені дуже подобається назва конференції «свобода думок», а не «свобода слова», бо про «свободу слова»  багато вже було сказано, - сказав на початку ВасильЧерепанин, директор дослідницького центру візуальної культури Києво-Могилянської академії, де проходила конференція.

Черепанин Василь, Ганна Кушинська

Це була друга щорічна зустріч представників культурних та інтелектуальних журналів  колишніх країн Східного блоку, організованого в рамках програми ResPublicaNowa«Партнерство Вільного Слова». Перша відбулася в 2010 році у Варшаві. Того року конференція пройшла під польського егідою в Європейському Союзі. У ній взяли участь представники майже 35 редакторів трьох країн.

    
Ми робимо це, в першу чергу, щоб отримати більше цікавих думок, і порівняти їх з  проблемами, дискусіями, які існують на Заході. Тематичні області здаються подібними і не залежать від географічного розташування, - сказав на відкритті Войцех Пшибільський, головний редактор Res Publica Nowa.

Войцех Пшибільський, Анна Кушинська

Вони обговорили політичний контекст свободи слова у світі, про національну пресу, без місцевої преси, про те, наскільки соціальні засоби масової інформації є вільними і де існують сьогодні межі творчої свободи.

    
Коли ми думаємо про межі творчої свободи, часто ми думаємо про провокативне мистецтво і існуючі  зіткнення між художниками і церковою. І свобода творчості часто також пов'язана з правом голосу художника в громадських справах, бути громадянами, які висловлюються з питань, які зачіпають всіх, - сказав Марек Василевськи, Час культури.

Він відзначив також меценатів, які узурпували владу, задля впливу на вибір художника. Оговорили кордони в межах художнього світу, механізми самоцензури, самоконтроль і те, що куратори нав'язали художникам.

    
Навіть якщо сьогодні обмеження на свободу вираження поглядів передбачається, ця заява може стати гібридом, і перестрибнути через ці межі. І головне в цих обмеженнях стає ще більше влади, ще більше руйнувань, ніж задумано виконавцем.

Катерина Ботанова, Марк Василевський, Тетяна Артимович

Конференція – це не тільки дискусії, презентація журналів, обмін досвідом, а й альтернативні прогулянки Києвом, в які були включені місцини, де люди боролися за право міста.

    
Ця прогулянка показує приклади того, як ми бачимо перетворення міського простору, як виглядає заангажована думка - Анастасія Рябчук, Commons/Spil’ne
Анастасія Рябчук

В рамках подальшої співпраці та створення середовища в 2012 році планується наступна III конференція Партнерства Вільного Слова .

За підтримки Міністерства культури і національної спадщини.
Співорганізатори конференції: Європейський Центр Солідарності
Commons/Spil’ne (UA), 34mag.net (BY) і Дослідницький Центр візуальної культури при НаУКМА (UA).


 
 

Додав ceny bab 15 жовтня 2011

Про автора

Часопис «Res Publica Nowa» (Польща) Щоквартальний часопис ліберального профілю, що публікується у Польщі з 2008 року.

Автори пов'язані с новиною

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска