Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

MP3

Олег Скрипка Славень України (2008 р.) 3,05 Mb
Олег Скрипка Велике місто (2009 р.) 5,49 Mb
Олег Скрипка Галю, приходь (live 2000 р.) 2,37 Mb
Олег Скрипка Не питай (український романс) 3.33 Mb
Потік Афіші Галереї MP3 Товари Інформація

Автори / Олег Скрипка / Це типова садомазопарочка – росіяни і українці

За останні кілька років Олег Скрипка змінився. Перше, що спадає на думку – сумний жарт: якщо ти не бунтівник до 30-ти – в тебе немає серця, якщо ти не консерватор після 30-ти – в тебе немає голови.

Сказати, що Скрипка перебуває у внутрішній еміграції (там, де зараз живе переважна більшість креативного класу українців) теж не можна – він продовжує впливати на суспільний простір. Але якщо раніше він міг зайняти жорстку позицію і дуже різко висловлювати власні думки, то зараз співак оминає гострі кути.

"Українська правда. Життя" поговорила з "дорослим" Скрипкою про модель ідеального суспільства, особливості національного характеру і справжні цінності.

- Якби тільки від тебе залежало, якою має бути Україна, як все було б?

- Як "Країна мрій".

- Зранку до ночі всі співали б і танцювали?

- Так. Там є і майстри, хтось майструє, потім танцює. Харчувалися б імбирним чаєм і здоровою їжею. Жили б десь 150-160 років. Не ходили в супермаркет. Якщо б ми перестали ходити в супермаркет і купувати синтетику, то супермаркетам довелося б приваблювати нас чимось іншим. Вони почали би імбирний чай продавати і більше усміхатися.

Чому люди сумні? Бо думають, що вони залежні від зовнішнього світу. А коли ти сам починаєш бути домінантою, то вибираєш те, що подобається.

Всі знають, що в транспорті грубіянять, крутять шансон – і їздять в транспорті. Будуйте життя, щоб не їздити цим транспортом, не слухати шансон. Можна, наприклад, возити з собою диски. Сів у маршрутку – диск подарував водію, і поки їдеш, слухаєш нормальну музику. Вийшов – все, нормальний настрій, тебе не завантажили.

 

- Ти щасливий?

- Глобально – щасливий.

- Що саме є умовою твого щастя?

- Як співалося, є тільки мить між минулим і майбутнім, ця мить називається "життя". Тобто ти спираєшся на минуле, воно тебе підтримує, але обов’язково мусить бути перспектива, стріла. Ти сидиш зверху на стрілі, десь посередині. Коли все збалансовано центрально – ти летиш вперед. Тоді все круто.

- Чому українці такі нещасливі?

- В мене є дуже проста відповідь. Українці такі нещасливі, тому що вони нещасливі.

- Дуже буддиська відповідь. В Південо-Східній Азії люди дуже бідні.

- Але щасливі.

- Так. Їм дуже важко, але немає такої депресивності.

-З іншого боку, ми теж узагальнюємо. Українці не всі нещасливі. Я є частиною українського етносу, я щасливий. Є люди реалізовані.

- Кожного разу, повертаючись до Києва, даю собі обіцянку незважаючи ні на що, усміхатися і не впускати сумні думки. Мене вистачає на три дні. Зранку виходиш на вулицю, або ввечері в супермаркет, і бачиш довкола похмурі обличчя.

- То не заходь в супермаркет. Йди на базар. Там веселіше, на базарі краще. Є рецепт: обирай місця, де більше усміхнених людей.

 

- У мене таке відчуття, що час стає більш щільним. Його все менше, тому це - найважливіший ресурс. Як ти будуєш ієрархію пріоритетів?

- Так і є. Таке відчуття, що ми залітаємо в чорну діру, все ущільнюється, а потім буде тунельний перехід.

"ВВ " – пріоритет. Після  "ВВ " – мої сольні проекти. Це – "Країна мрій ", джаз, дискотека, вечорниці. Більше виділяю часу спілкуванню з родиною – походи в басейн, поїздки до батьків і відпочинок. Обов’язково треба вміти все зупинити і відпочивати.

Час ущільнюється, але з іншого боку – він гумовий. Як ти час свій розпишеш, таким він і буде. Думаєш, що якщо ти підеш на класний фільм чи проведеш час на природі, то все зупиниться? Це не так. Просто ти вирішив, що в тебе цей час – на кіно, а все інше чекає.

Якщо постійно займаєшся тим, що треба, і не тим, що хочеться, то ти просто живеш не своїм життям.

 

- Які в тебе справжні цінності?

- Спілкування, бажано з гарними людьми, яких знаєш і які цікаві. Чим якісніше спілкування, тим краще життя. Я думаю, це основне. А потім – антураж: побут, харчування, музика, робота. Якщо побудувати таку схему, то все йде від спілкування.

- Ідеї для творчості під час спілкування приходять?

- Ідеї приходять на самоті. Треба сконцентруватися на задачі, і тоді приходить рішення, залежно від таланту, ресурсу. Треба вміти поставити задачу. Наприклад, треба придумати назву альбому. Виділив час – і все, прийшло. Якщо не виділити час, воно саме не прийде. Ти ж кажеш, що часу немає, ми бігаємо постійно. Я не знаю, як раніше люди жили, але на сьогоднішній день…

Людина їде, наприклад, з пункту А в пункт Б бричкою, і в нього думки приходять. У нас же такої можливості зараз немає. Якщо ти навіть на машині кудись їдеш у пробках, ти робиш технічні дзвінки, у тебе і тут часу немає. Тому обов’язково треба виділити час на розумову діяльність. Ти сідаєш під платаном, як Борис Гребєнщиков, і медитуєш на якусь тему – і рішення приходить.

 

- Ти знаєш, що людство стає більш ектравертним, тобто раніше більше народжувалось інтровертів, зараз навпаки. Можна припустити, що біологічна потреба виду – люди більш активні в комунікації.

- Cвіт дійсно екстравертивний. Проблема українців у тому, що вони інтроверти. Це переважно інтровертивна нація. У порівнянні з європейцями чи росіянами, ми інтроверти. Тому це типова садомазопарочка – росіяни і українці. Екстраверт наступає, а інтроверт терпить і мовчить. Мовчить і нічого не робить, терпить.

- Стосовно національного характеру. Якось слідкувала за полемікою в блогах, там була така теза – українці не люблять ні владу, ні гроші, бо якби любили, ми б жили в значно кращій країні.

- Так, абсолютно вірно. Українці не люблять ні гроші, ні владу, бо вони інтроверти.

- А ти?

- Я з іншої епохи – з Радянського Союзу. Мені треба адаптуватися під цей світ. Я – інтроверт, але працюю, розвиваю свою екстравертивну сторону.

В принципі, весь цей рок-н-рол і всі ці стадіони – це був результат спочатку несвідомої праці. У мене взагалі в дитинстві була проблема великих скупчень людей. Для мене було шоком спілкуватись з людьми, якщо їх більше п’яти.

Причому це дуже сильна штука була. Мені було складно з дітьми спілкуватися, в школі було складно. Я читав театральну літературу, такий самий феномен був у Михайла Чехова, геніального актора ХХ століття. Він якось на сцені це компенсував.

 

- Чому українці один одного не люблять?

- Ні, люблять. Українці – це типова романтична, лірична натура. У них з комунікацією проблеми. Вони люблять природу, жінок, їжу, життя.

- Але сусідів – ні.

- Проблеми з комунікацією. Українці не вміють спілкуватися. Одне діло – любити чи не любити, а інше – вміти спілкуватися. Наприклад, одесит ніколи не скаже, він тебе любить чи не любить, але він вміє дуже класно спілкуватися. Чому Одеса майже найбагатше місто України? Бо вони комунікабельні.

- Моє враження від Одеси інше – найбільш хамське місто.

- Це так здається. Нам, інтровертам, завжди екстраверти здаються хамами. Тому що вони влазять у наш кокон. А для екстравертів інтроверти – просто загальмовані ідіоти. Ми їм здаємося дурними, бо не говоримо постійно, свої думки тримаємо всередині.

 

- Яке місце в твоєму житті займає релігія?

- Бог є, звичайно. І є інтерпретації бога. У кожної людини своя інтерпретація бога. Є ще інституції церкви, які експлуатують інтерпретацію бога. Коли ти починаєш ходити по церквах, тобі починають розказувати, що богів дуже багато, і наш бог найкращий.

Ясно, що це якась мулька, от і все. Як в усьому, ти від бога береш найкраще, що тобі до душі. В церкву приходиш – там тебе завантажують інформацією. Просто треба зразу (зрозуміти): оце з моїм баченням бога резонує, а це – не резонує. Останнє відкидаєш.

Приходиш, а тобі кажуть: чому хреста немає або чому він неправильний? Треба цей хрест посвятити, чи треба ще щось зробити. Чому ви не ходите сповідуватися? У вас є гріхи. В мене немає гріхів. Ні, у всіх є гріхи. Та що це за підхід?! Немає в мене гріхів, немає мені в чому сповідуватися. А якщо я захочу сповідуватися, зроблю це сам перед собою чи перед своїми близькими, і все.

Чи до психіатра вже піду, він фахово зі мною попрацює.

Церква – це місце сили. Там молиться дуже багато людей. Взагалі церква для чого побудована? Для того, щоб свої таємні містичні обряди використовувати в позитивному сенсі. Тобі треба, наприклад, побажати здоров’я своїм близьким (наприклад, якщо хтось із близьких у небезпеці).

Треба вибрати гарну церкву, гарну молитву, ікону правильну – і все, воно працює, якось добробут, здоров’я поліпшується. Це реально працює. Не можна ж обманювати людей стільки тисячоліть.

- Про родину хочу спитати. Хто в домі хазяїн?

- Я.

- Не вірю, що маєш на це час. Всі-всі рішення приймаєш?

- Тактичні – ні, стратегічні – так.

- Ти вирішив стати батьком у зрілому віці. чому так сталося?

- Прочитав одну розумну книжку. Там написано, що в давнину люди жили не так, як ми. Дійсно, люди народжували дітей молодими, але виховували дітей баби з дідами. Діти дітей не виховували.

Соціальна проблема на сьогоднішній день полягає в тому, що виховують дітей незрілі люди. Як піврішення – це народжувати дітей пізно, коли ти більш-менш можеш свідомо їх виховувати. Раніше я був не готовий.

- Якось чула, що Олег Скрипка такий ревнивий, що власну дружину нікуди не відпускає. Це справді так? Чи це рішення Наталки – уникати публічності?

- Є світ зовнішній і світ внутрішній. В давнину українська хата чи будь-який дім був таким: є парадний вхід, а є чорний вхід-вихід. От і все. Ти показуєш чужим людям парадний вхід, гості сюди заходять, всі свої користуються дверима ззаду. Одна мудра людина сказала, що чоловік пахне вітром, а дружина – димом.

Чоловік – це паблік-рілейшнз, а дружина – кризовий-менеджер.

 

- А якщо пройде років п’ять і Наталка скаже: "Я ж актриса, хочу на сцену"?

- Так, будь ласка, звичайно. Будь-яка людина, тим паче жінка, має право і мусить реалізуватися. Жінка в певний період все зупиняє. Вона реалізується в дітях. Але коли діти виростають, може з’явитися проблема.

Якщо дуже рано народжують дітей, чоловік реалізується соціально, дружина не має на це часу. Потім діти виростають, а вона була відірвана від світу на певний час, і потім вже не має змоги і вже не знає, як їй реалізуватися в суспільстві. Це є проблема жінок.

Наприклад, якщо це дружини олігархів, вони відразу починають якісь безглузді фонди засновувати чи галереї. У цьому випадку можна просто займатися дурницями за гроші чоловіка. А якщо це середнього достатку родина, тут дійсно є проблема. Треба мати якийсь творчий заділ: писати книги, малювати картини, займатися дизайном і т.п.

- Як ти вважаєш, творчість – це привілей?

- В ідеальному суспільстві, утопічному, якщо ти щось робиш своїми руками, це мусить бути тільки з творчим підходом. А всю чорну роботу мусять робити машини чи емігранти, як в Європі чи Америці.

- Емігранти – не люди?

- Для них – ні, ясна річ. Це кастове суспільство. У світі очевидна кастовість. Є золотий мільярд, є країни другого світу, як ми, наприклад, а є країни третього світу. Іноді ми з українським паспортом, як громадяни третього світу – приїжджаємо в якусь країну і починаємося виконувати роботу, яку, як правило, в ідеальному суспільстві мусять робити автомати.

- Але глобалізація дозволяє, наприклад, талановитому українському дизайнеру зробити кар'єру де завгодно.

- Абсолютно вірно. Тому що він приїжджає і спочатку демпінгує по ціні.

- Або пропонує щось геніальне.

- Ні, це нереально. Ніхто не може зрозуміти, чи в тебе геніальна ідея, чи негеніальна. Це незрозуміло. Потім, коли ти вже напрацьовуєш свій статус, піднімаєш ціну. Але ти вже європейська людина, американська.
 

- Тобі це подобається?

- Світ так влаштований. Взагалі ми в класні часи живемо, якщо порівнювати з біганням по лісу чи середньовічними війнами. Але далі буде ще крутіше.

- Згадую наші колишні суперечки стосовно національного характеру і мови - блискавки літали. Зараз дивуюсь, ти став дуже врівноваженим. Що трапилось?

- Вік просто. Я думаю, що всі заспокоїлися. До речі, це завдяки Ющенку-Януковичу. Це такі нібито полярні чувачки, а насправді все те саме. Ти розумієш, що полярність ілюзорна. Що помінялося? Нічого не помінялося. Так, нюанси.

- Чи змінились переконання? Наприклад, стосовно мови.

- Це питання освіти. Я хочу, щоб люди правильно харчувалися, правильну музику слухали, розмовляли українською. Це для мене єдине.

Завжди треба створювати домінанту. Ти створюєш домінанту і нічого не забороняєш. От і все.

- Але щось створювати значно складніше, ніж боротися проти того, що не подобається.

- Абсолютно вірно. Тому що завжди легше собі сказати, у мене не виходить, бо оці козли мені заважають це робити. Дуже просто. Ти нічого не робиш, тобі заважають, і ти називаєш винних. Але умови завжди складні.

- Та тобі все одно деякі речі не подобаються. Куди направляєш агресію?

- В роботу.

- Всі бояться?

- В мене вже декілька разів був такий досвід, коли ти реально щось робиш, йде складний процес – зйомки кліпу. А насправді ти куриш бамбук, смієшся і розказуєш анекдоти. А весь процес йде.

Коли в тебе є знання, весь процес організований – все йде. Ти ніби сидиш у потязі і п’єш чай. Знаходиш модель спілкування, коли не треба кричати. Ми ж всі розуміємо, що кричати і щось виборювати – це не дає ніколи результату, ніколи.

- Не згодна, агресія може примусити ледаря щось зробити.

- Твоя агресія – це одна з умов, обставин. Мені здається, що можна побудувати такі умови без крику і примусу, що людина просто зробить свою роботу.

Далі буде

Фото з Facebook

Аксінья Куріна

http://life.pravda.com.ua

 
 

Додав Sh.Ocean 12 січня 2012

Про автора

Олег Скрипка (24 травня 1964) — український музикант, вокаліст, композитор, лідер групи «Воплі Відоплясова». Олег Скрипка народився в Ходженті (Таджикистан) у сім'ї українських переселенців.Виріс у Мурманській області Росії.

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска